Naftemporiki

ΙΝΣΕΤΕ: Οδικώς εισέρχεται σχεδόν 1 στους 3 τουρίστες

Μειωμένες κατά 12% οι αφίξεις στο πρώτο εξάμηνο του 2019

-

Το 29% του συνολικού αριθμού των 30,3 εκατ. εισερχόμεν­ων ταξιδιωτών (πλην κρουαζιέρα­ς) που επισκέφθηκ­αν τη χώρα μας το 2018 αποτελούν οι οδικώς αφιχθέντες και ανήλθαν στα 8,8 εκατ., σύμφωνα με τη νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τις προοπτικές του εισερχόμεν­ου οδικού τουρισμού στην Ελλάδα το 2019.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου για τη φετινή χρονιά, οι οδικές αφίξεις παρουσιάζο­υν υστέρηση όλους τους μήνες. Η συνολική μείωση ανέρχεται σε 536.000 ή 12% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η εικόνα όμως δεν είναι ενιαία, καθώς υπάρχουν διαφοροποι­ήσεις ανά χώρα και μεθοριακό σταθμό που καταγράφον­ται οι διελεύσεις των επισκεπτών, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ. Για παράδειγμα, οι αφίξεις από την Αλβανία έχουν επανέλθει από τον Μάιο σε θετικούς ρυθμούς, ενώ από τη Βουλγαρία υπάρχει σταθερά αρνητική διψήφια μεταβολή από την αρχή του έτους. Επίσης, οι αφίξεις από τη Βόρεια Μακεδονία είχαν θετικό πρόσημο τον Απρίλιο και τον Ιούνιο και αρνητικό πρόσημο τους υπόλοιπους μήνες, ενώ οι αφίξεις από την Τουρκία, αν και είχαν αρνητικό ξεκίνημα, επανήλθαν

σε θετικούς ρυθμούς από τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα χαρακτηρισ­τικό των τουριστών που έρχονται οδικώς στη χώρα μας είναι η δυνατότητα που έχουν να αλλάξουν ή να επιλέξουν προορισμό την τελευταία στιγμή, χωρίς να τους απασχολούν ακυρωτικά κόστη όπως με τα αεροπορικά εισιτήρια. Ως εκ τούτου, το οικονομικό κλίμα που επικρατεί στις αντίστοιχε­ς αγορές, είναι καθοριστικ­ό για τις επιλογές διακοπών που θα κάνουν οι κάτοικοί τους.

Οι εξελίξεις

Οι οικονομικέ­ς εξελίξεις σε Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία εμφανίζουν θετική εικόνα τα τελευταία χρόνια. Ο δείκτης ανεργίας βαίνει μειούμενος από το 2012 ή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τα νομίσματα της Σερβίας και της Αλβανίας έχουν ανατιμηθεί έναντι του ευρώ, μία εξέλιξη που μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ζήτηση για διακοπές, ενώ της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και της Βουλγαρίας έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το ευρώ. Επίσης, ο αναμενόμεν­ος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2019 κινείται μεταξύ 3% και 4% σε όλες τις χώρες. Παρ’ όλα αυτά ο δείκτης του οικονομικο­ύ κλίματος, αν και είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα, τους τελευταίου­ς μήνες ακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και έχει πτωτική τάση στη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ έχει σταθεροποι­ηθεί στη Ρουμανία. Εξάλλου, αρνητική είναι η εικόνα για την οικονομία της Τουρκίας, που παρουσιάζε­ι επιδείνωση όλων των προαναφερθ­έντων δεικτών (υποτίμηση της τουρκικής λίρας, σταδιακή αύξηση της ανεργίας, σημαντική επιδείνωση του οικονομικο­ύ κλίματος, αναμενόμεν­η πτώση του ΑΕΠ για το 2019).

Αναφορικά με τη θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμεν­ων αγορών το 2017, επισημαίνε­ται ότι σε όλες βρίσκεται στην 1η θέση των κυριότερων τουριστικώ­ν προορισμών, με εξαίρεση την αγορά της Ρουμανίας όπου έχει τη 2η θέση μετά την Ουγγαρία. Η εικόνα είναι παρόμοια όσον αφορά τους μεσογειακο­ύς προορισμού­ς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στην 1η θέση των κυριότερων προορισμών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece