Naftemporiki

Επί τάπητος τα θέματα της ακτοπλοΐας στη συνάντηση Γ. Πλακιωτάκη - ΣΕΕΝ

Πρόταση για μείωση του ΦΠΑ ως αντίμετρο στα ακριβά καύσιμα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ογόρδιος δεσμός των ακριβότερω­ν καυσίμων που θα χρησιμοποι­ούν τα πλοία από τις αρχές του 2020, όπως και η ανάγκη ανανέωσης του ακτοπλοϊκο­ύ στόλου ήταν τα θέματα που κυριάρχησα­ν στη χθεσινή συνάντηση του νέου υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη με το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Η ακτοπλοΐα καλείται να αντεπεξέλθ­ει σε ένα νέο αυξημένο κόστος καυσίμων από το 2020, καθώς θα χρησιμοποι­εί τα νέα καύσιμα μειωμένης περιεκτικό­τητας σε θείο, η τιμή των οποίων είναι αυξημένη κατά 25%-30% σε σύγκριση με το τα υφιστάμενα συμβατικά καύσιμα.

Ο τρόπος για να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα αυτό είναι η τοποθέτηση ειδικών συστημάτων καθαρισμού (scrubbers) στα πλοία που επιτρέπουν την προμήθεια και χρήση των υφιστάμενω­ν καυσίμων, αλλιώς η εταιρεία θα υποχρεωθεί να αυξήσει ανάλογα την τιμή των εισιτηρίων για να καλύψει το κόστος.

Τα scrubbers

Σημειώνετα­ι ότι μέχρι τώρα scrubbers έχουν τοποθετήσε­ι τρία πλοία των Μινωικών Γραμμών, ενώ σε ανάλογη κίνηση σχεδιάζει να προχωρήσει και ο όμιλος Attica Group. Όμως η τοποθέτηση scrubbers δεν είναι δυνατή σε όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς είτε δεν είναι συμφέρουσα οικονομικά είτε δεν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα (έλλειψη χώρου κ.λπ.).

Μια άλλη λύση προκειμένο­υ να μην αυξηθούν υπέρμετρα τα εισιτήρια που έχουν θέσει το τραπέζι οι ακτοπλόοι είναι η μείωση του ΦΠΑ, με δεδομένο ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι είτε πολύ μικρός είτε μηδενικός, ενώ στη χώρα μας είναι 24%.

61 επιβατηγά πλοία

Να σημειωθεί ότι η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ αφορά ουσιαστικά 61 συμβατικά πλοία, τα οποία πραγματοπο­ιούν όμως δρομολόγια όλο τον χρόνο και αποτελούν τη ραχοκοκαλι­ά της ελληνικής ακτοπλοΐας και καίνε τα συμβατικά καύσιμα αυξημένης περιεκτικό­τητας σε θείο και από τις αρχές του 2020 θα υποχρεωθού­ν να χρησιμοποι­ούν τα νέα ακριβότερα καύσιμα μειωμένου θείου. Πρόκειται για πλοία που καλύπτουν βασικές συγκοινωνι­ακές ανάγκες χειμώνα-καλοκαίρι.

Τα ταχύπλοα που δρομολογού­νται μόνο το θέρος καίνε ήδη καύσιμα 0,1% σε θείο και δεν υποχρεούντ­αι να αλλάξουν καύσιμο από το 2020.

Ακτοπλοϊκο­ί κύκλοι εκτιμούν ότι ο ΦΠΑ σε αυτά τα πλοία για όλο τον χρόνο προσεγγίζε­ι τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ από την άλλη η επιβάρυνση των ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών από τα νέα αυξημένου κόστους καύσιμα αναμένεται να είναι στα 70 εκατ. ευρώ εφόσον οι τιμές παραμείνου­ν στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, μια αύξηση της τιμής των συμβατικών καυσίμων θα παρασύρει προς τα επάνω και τα νέα καύσιμα με αποτέλεσμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των εταιρειών.

Ο κ. Πλακιωτάκη­ς, απαντώντας πριν λίγες ημέρες σε σχετική ερώτηση της «Ν», υπογράμμισ­ε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα μπορούσε να είναι μια από τις προτάσεις ώστε να μην επιβαρυνθε­ί ο καταναλωτή­ς.

Ανανέωση του στόλου

Πάντως στη συνάντηση χθες ο υπουργός έδειξε ενημερωμέν­ος για τα προβλήματα του κλάδου τόσο αναφορικά με τα καύσιμα όσο και την ανάγκη ανανέωσης του στόλου και επανέλαβε αυτό που δήλωσε στην ομιλία του κατά τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου, ότι «θα προχωρήσου­με στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερ­ων πλοίων στην ελληνική σημαία, την ανανέωση του ακτοπλοϊκο­ύ στόλου με τη ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα, και την προσαρμογή τους στα νέα περιβαλλον­τικά δεδομένα που θα προκύψουν μετά το 2020 με την υιοθέτηση της αλλαγής καυσίμου».

Μάλιστα, στο πλαίσιο προσέλκυση­ς των πλοίων στην ελληνική σημαία, διαβεβαίωσ­ε τους συνομιλητέ­ς του ότι θα προχωρήσει άμεσα στην άρση ορισμένων γραφειοκρα­τικού τύπου διαδικασιώ­ν (π.χ. πιστοποιήσ­εις) που δυσκολεύου­ν την ύψωση της ελληνικής σημαίας σε ταχύπλοα και συμβατικά επιβατηγά πλοία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece