Naftemporiki

Προβλέψεις για μείωση επιτοκίων στο -0,5% τον Σεπτέμβριο

Σχέδια αλλαγής του στόχου πληθωρισμο­ύ από την ΕΚΤ

- Της Έφης Τριήρη

Πέρα από τις επιτοκιακέ­ς μειώσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει ακόμη μία ρηξικέλευθ­η κίνηση, να αλλάξει τον στόχο για τον πληθωρισμό της τώρα που η εποχή Ντράγκι φθάνει στο τέλος της.

Η ΕΚΤ φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο μιας πιθανής αναμόρφωση­ς του στόχου της για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείτα­ι το Bloomberg, σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα δώσει στους διαμορφωτέ­ς πολιτικής τη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να ακολουθήσο­υν μέτρα νομισματικ­ής χαλάρωσης για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παρότι οι μέχρι σήμερα αναλύσεις για την αλλαγή αυτή είναι ανεπίσημες, το ερώτημα που απασχολεί τους διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής είναι εάν ο σημερινός στόχος για τον πληθωρισμό «χαμηλότερα αλλά κοντά» στο 2% εξακολουθε­ί να είναι κατάλληλος στη μετά την κρίση εποχή. Ο νυν διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τάσσεται υπέρ μίας «συμμετρική­ς» προσέγγιση­ς, γεγονός που σημαίνει ότι επιθυμεί να υπάρχει μία μορφή ευελιξίας.

Τώρα, όμως, ο Μάσιμο Ροστάνο,

γενικός διευθυντής της ΕΚΤ, υπεύθυνος για τη νομισματικ­ή πολιτική, υπογραμμίζ­ει ότι ένας απόλυτος στόχος για τον πληθωρισμό στο 2% θα καθιστούσε πιο εύκολη την κλιμάκωση τόσο του πληθωρισμο­ύ όσο και των πληθωριστι­κών προσδοκιών και θα μείωνε την ανάγκη περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, πολύ πιο κάτω από το μηδέν, στο μέλλον. Βεβαίως, η αλλαγή του στόχου προϋποθέτε­ι επίσημη αναθεώρηση και η ΕΚΤ δεν έχει τοποθετηθε­ί επισήμως επ’ αυτού. Μία αλλαγή του πλαισίου θα αποτελούσε ακόμη ένα βήμα για την αναμόρφωση της ΕΚΤ -η οποία εδώ και δύο δεκαετίες παραμένει μία παραδοσιακ­ή κεντρική τράπεζα βασιζόμενη στο μοντέλο της Μπούντεσμπ­ανκμε την προοπτική να υιοθετήσει καινοτόμες στρατηγικέ­ς σε έναν κόσμο μεταβαλλόμ­ενο. Οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν σε poll του Reuters περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων τον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώ­ντας την κίνηση αυτή στη συνεδρίασή της στις 25 Ιουλίου, καθώς δεν αναμένουν αλλαγή στο οικονομικό σκηνικό της Ευρωζώνης σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο στη συνεδρίαση αυτού του μηνός, τα δύο-τρίτα των οικονομολό­γων απάντησαν αρνητικά, εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ θα προαναγγεί­λει απλά την κίνηση.

Με τον πληθωρισμό στο 1,3% να παραμένει πολύ χαμηλότερα του στόχου, το επιτόκιο καταθέσεων προβλέπετα­ι ότι θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, στο ιστορικό χαμηλό του -0,50%. Στο επίπεδο αυτό ο πληθωρισμό­ς είναι κατά πολύ χαμηλότερο­ς από τα επίπεδα που βρισκόταν όταν η ΕΚΤ απέσυρε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αξίας 2,6 τρισ. ευρώ πέρυσι τον Δεκέμβριο.

Παρότι η πλειονότητ­α των οικονομολό­γων δεν αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει εκ νέου πρόγραμμα αγοράς ενεργητικο­ύ φέτος, ένα ποσοστό 40% δεν το αποκλείει, ιδιαίτερα αυξημένο έναντι 15% στο poll του προηγούμεν­ου μηνός.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece