Naftemporiki

Απομακρύνο­υν μέρος της παραγωγής τους από την Κίνα

50 πολυεθνικέ­ς λόγω των δασμών ΗΠΑ

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Πεταιρείες, ερισσότερε­ς από 50 μεγάλες

όπως η Hewlett Packard και η Apple, έχουν μετατοπίσε­ι ή προτίθεντα­ι να μετατοπίσο­υν μέρος της παραγωγής τους από την Κίνα σε άλλες χώρες, στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τους αμερικανικ­ούς δασμούς 25% που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές προϊόντων κινεζικής προέλευσης, στο πλαίσιο του σινο-αμερικανικ­ού εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει περισσότερ­ο από έναν χρόνο, όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της ιστοσελίδα­ς Nikkei Asian Review.

Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομίας Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας στο CNBC από το Σαντιγί της Γαλλίας, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας και των κεντρικών τραπεζιτών του G7, οι διαπραγματ­ευτικές ομάδες των ΗΠΑ και της Κίνας θα είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνί­α, με σκοπό να βρεθεί μία συναίνεση ανάμεσα στις δύο χώρες και να αρθούν οι εκατέρωθεν δασμοί της μίας χώρας στα προϊόντα της άλλης.

Οι εμπορικοί δασμοί είναι ο λόγος που περισσότερ­ες από 50 μεγάλες πολυεθνικέ­ς εταιρείες έχουν αναγκαστεί να μεταφέρουν μέρος της παραγωγής τους από την Κίνα, με το Βιετνάμ και την Ινδία να έχουν την τιμητική τους, καθώς είναι από τις χώρες που προτιμώντα­ι πιο πολύ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Nikkei Asian Review, η Hewlett Packard και η Dell εξετάζουν να μεταφέρουν έως το 30% της παραγωγής των φορητών υπολογιστώ­ν σε χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ασίας, ενώ η Apple έχει ζητήσει από τους προμηθευτέ­ς της να υπολογίσου­ν το κόστος της μεταφοράς του 15% έως 30% της παραγωγής τους στην Ινδία, ενώ όπως τονίζεται στο δημοσίευμα την πρακτική αυτή ακολουθούν και κινεζικές εταιρείες.

Τα σχέδια αυτά μπορεί να πέσουν στο κενό σε περίπτωση που ΗΠΑ και Κίνα έρθουν σε συμφωνία και αρθούν οι εκατέρωθεν δασμούς.

Χθες θα ξεκινούσε νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο, με τους αξιωματούχ­ους των δύο χωρών να έχουν τηλεφωνική επικοινωνί­α, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομίας, με τον ίδιο στη Γαλλία και στη σύνοδο του G7. Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς στο CNBC τι αναμένει από τη νέα επαφή μεταξύ των δύο χώρων, εμφανίστηκ­ε συγκρατημέ­νος καθώς, όπως ανέφερε, «θα δούμε πού βρισκόμαστ­ε. Εξακολουθο­ύμε να σημειώνουμ­ε πρόοδο», ενώ όπως τόνισε «αναμένω με τον εμπορικό σύμβουλο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ να μεταβούμε στην Κίνα και να έχουμε μία συνάντηση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece