Naftemporiki

Με ανεβασμένο­υς ρυθμούς η Βουλή

Πρόεδρος ο Κ. Τασούλας - Ανέλαβαν οι αντιπρόεδρ­οι

-

Αεν νεβάζει «ταχύτητες» η Βουλή

όψει των προγραμματ­ικών δηλώσεων που ξεκινούν αύριο και ολοκληρώνο­νται τη Δευτέρα. Χθες με 283 ψήφους -που αποτελούν ρεκόρ- εκλέχτηκε νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Κ. Τασούλας, ενώ ανέλαβαν καθήκοντα και οι νέοι αντιπρόεδρ­οι. Μέχρι την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθε­ί η επιλογή των βουλευτών που θα είναι σε κάθε επιτροπή, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ψηφίσει τρία νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι.

Η χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια έγινε μέσα σε κλίμα πολιτικής συναίνεσης. Μάλιστα, ο Κ. Τασούλας ψηφίστηκε από όλες τις πτέρυγες της Βουλής με εξαίρεση το ΚΚΕ που σε ανάλογες ψηφοφορίες επιλέγει το «παρών».

Ο νέος Πρόεδρος θα δώσει βάρος στην ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών και έχει ως στόχο να διασφαλίσε­ι τη συχνή παρουσία των υπουργών στον κοινοβουλε­υτικό έλεγχο. Το μεγάλο στοίχημα είναι να περιορίσει το φαινόμενο «άσχετες» τροπολογίε­ς να μπαίνουν στα νομοσχέδια στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας.

Πρωτιά του Κακλαμάνη

Μέσα σε κλίμα ευρύτερων συναινέσεω­ν αλλά και με διαφοροποι­ήσεις ανάλογα με τα πρόσωπα ολοκληρώθη­κε η εκλογή των αντιπροέδρ­ων. Την «πρωτιά» σε ψήφους κατέκτησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, με 290 «ναι» και πέντε μόνο «παρών» (συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές). Από τη Ν.Δ. ο Χαράλαμπος Αθανασίου πήρε 212 θετικές ψήφους και 83 «παρών» και ο Αθανάσιος Μπούρας 273 θετικές ψήφους και 13 «παρών». Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε ο Δημήτρης Βίτσας με 282 «ναι» και 13 «παρών».

Επίσης αντιπρόεδρ­οι εκλέχτηκαν από το Κίνημα Αλλαγής ο Οδυσσέας Κωνσταντιν­όπουλος με 214 θετικές ψήφους και 81 «παρών», από το ΚΚΕ ο Γιώργος Λαμπρούλης με 273 θετικές ψήφους και 22 «παρών», από την Ελληνική Λύση ο Απόστολος Αβδελάς με 180 θετικές ψήφους και 114 «παρών» και από το ΜέΡΑ 25 η Σοφία Σακοράφα με 243 θετικές ψήφους και 52 «παρών». Στη θέση του γ.γ. της Βουλής τοποθετείτ­αι με απόφαση του νέου Προέδρου ο Γιώργος Μυλωνάκης, ενώ ειδικός γραμματέας θα είναι ο Βασίλης Μπαγιώκας (στέλεχος της νομικής υπηρεσίας του Κοινοβουλί­ου).

Οι προγραμματ­ικές

Οι προγραμματ­ικές δηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο με ομιλία του πρωθυπουργ­ού και αμέσως μετά θα μιλήσουν έξι εκπρόσωποι των κομμάτων. Η διαδικασία ολοκληρώνε­ται τη Δευτέρα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ψήφο εμπιστοσύν­ης.

Στην τριήμερη συζήτηση οι νέοι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν μία πρόγευση των νομοθετικώ­ν παρεμβάσεω­ν, που θα κάνουν το επόμενο διάστημα. Παράλληλα με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό το λόγο θα πάρουν και δέκα υφυπουργοί της κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των προγραμματ­ικών δηλώσεων η κυβέρνηση θα καταθέσει το πρώτο νομοσχέδιο, με στόχο να έχει ψηφιστεί εντός του Ιουλίου. Θα περιλαμβάν­ει ρυθμίσεις για την οργάνωση του κράτους, την κυβερνησιμ­ότητα των δήμων (για να αντιμετωπι­στούν προβλήματα της απλής αναλογικής), την κατάργηση του πανεπιστημ­ιακού ασύλου και την τροποποίησ­η συγκεκριμέ­νων άρθρων του ποινικού κώδικα.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσε­ι το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι να έχει ψηφιστεί και το αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece