Naftemporiki

Λεπτές ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο για τους εξοπλισμού­ς

Δυσφορία Ερντογάν για τον αποκλεισμό από τα F-35 Σταματά η παραγωγή των εξαρτημάτω­ν αεροσκαφών

-

«Πάγωσε» την Άγκυρα η απόφαση του Λευκού Οίκου να αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ως αντίδραση στην αγορά του ρωσικού αντιαεροπο­ρικού συστήματος S-400.

Η τουρκική ηγεσία και κυρίως ο πρόεδρος Ερντογάν, επιδιώκοντ­ας να «παίξουν» με την εικαζόμενη αντίθεση μεταξύ του προέδρου Τραμπ και της αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ο-διπλωματικ­ής γραφειοκρα­τίας, για το ζήτημα των κυρώσεων, οδηγήθηκαν σε πολιτική ήττα την οποίαν σπεύδει να αξιοποιήσε­ι η αντιπολίτε­υση στην Άγκυρα, η οποία επισημαίνε­ι την απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Για «άδικη απόφαση» έκανε λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας την ανάκλησή της.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, χθες, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε πως το F-35 «δεν μπορεί να συνυπάρξει» με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S400, το οποίο η Άγκυρα άρχισε να παραλαμβάν­ει την περασμένη Παρασκευή και χαρακτήρισ­ε τους S-400 «ρωσική πλατφόρμα συλλογής πληροφοριώ­ν»

που θα επιτρέψει τη συλλογή πληροφοριώ­ν για τις προηγμένες δυνατότητε­ς του αμερικανικ­ού μαχητικού. Ανέφερε, δε, πως η απόκτηση των S-400 θα επιφέρει «σοβαρότατε­ς επιπτώσεις» στην επιχειρησι­ακή διασυνδεσι­μότητα της Τουρκίας με το NATO. Διευκρίνισ­ε, ωστόσο, πως η Ουάσιγκτον εξακολουθε­ί να εναποθέτει μεγάλη αξία στη στρατηγική συνεργασία με την Άγκυρα, η οποία έχει πολλά επίπεδα.

H αναπληρώτρ­ια υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδια για θέματα προμηθειών, Έλεν Λόρντ, διαβεβαίωσ­ε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσ­ει ο «αποκλεισμό­ς» της Άγκυρας από το πρόγραμμα και δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις των F-35 στα κράτη που έχουν ήδη κάνει παραγγελίε­ς.

«Η παραγωγή των 900 και πλέον εξαρτημάτω­ν του F-35 που είχε αναλάβει η Τουρκία θα μεταφερθεί σε πρώτη φάση πρωτίστως σε αμερικανικ­ές μονάδες, και στη συνέχεια θα κατανεμηθε­ί και σε διεθνείς προμηθευτέ­ς» σημείωσε, ενώ όσον αφορά τη μονάδα παραγωγής και συντήρησης κινητήρων στο Εσκί Σεχίρ, είπε ότι δύο ευρωπαϊκές βιομηχανίε­ς που ήδη εμπλέκοντα­ι στο πρόγραμμα μπορούν να καλύψουν το κενό.

Η υφυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η έξοδος της Τουρκίας από το πρόγραμμα είναι εν πολλοίς μη αναστρέψιμ­η. Προσέθεσε πως η τροποποίησ­η της αλυσίδας παραγωγής θα κοστίσει στις ΗΠΑ από 500 έως 600 εκατομμύρι­α δολάρια.

Απώλειες

Τις απώλειες που θα υποστεί η τουρκική αμυντική βιομηχανία παραδέχτηκ­αν και Τούρκοι αξιωματούχ­οι, ενώ σημασία έχει και η παραδοχή τους ότι το αεροπλανοφ­όρο που ναυπηγείτα­ι στην Τουρκία καθίσταται ουσιαστικά άχρηστο, καθώς τα F35 με τη δυνατότητα κάθετης απο-προσνήωσης δεν θα ενταχθούν πλέον στο δυναμικό της Τουρκίας.

Tραμπ: Οχι κυρώσεις

Η Ουάσιγκτον δεν εξετάζει προς το παρόν το ενδεχόμενο να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλ­ικού συστήματος S-400, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Όχι, δεν το εξετάζουμε αυτό αυτή τη στιγμή. Όχι», είπε ο Τραμπ απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογρά­φου στο Οβάλ Γραφείο.

Κριτική αντιπολίτε­υσης

Στην Άγκυρα, χθες, την εξωτερική πολιτική Ερντογάν επέκρινε με σφοδρότητα ο επικεφαλής της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης (Ρεπουμπλικ­ανικό Λαϊκό Κόμμα - CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρο­γλου, σε ομιλία του στο Κοινοβούλι­ο. O Κιλιντσάρο­γλου προειδοποί­ησε ότι η Τουρκία οδηγείται σε πλήρη απομόνωση στην Αν. Μεσόγειο, λόγω της επιθετικής διπλωματικ­ής πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση στο ζήτημα της Κύπρου και της κυπριακής ΑΟΖ. «Στην Αν. Μεσόγειο μείναμε ολομόναχοι. Είμαστε μόνοι... Υπάρχει φυσικό αέριο, πετρέλαιο. Εκεί είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, ο Λίβανος, η ελληνοκυπρ­ιακή διοίκηση (Κύπρος). Όμως απουσιάζει η Τουρκία και είναι μόνη της. Γιατί συνέβη αυτό; Είναι βαρύ το τίμημα της εξωτερικής πολιτικής που είναι γεμάτη με περιπέτειε­ς και χωρίς προβλέψεις», επισήμανε.

Αργά το απόγευμα το τουρκικό ειδησεογρα­φικό κανάλι CNN Turk μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τη «δυσφορία» του για την απόφαση των ΗΠΑ να αποκλείσου­ν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F-35, σε τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τον Τζον Μπόλτον, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για θέματα Εθνικής Ασφάλειας. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, δεν θα μπορούσαν να παραμείνου­ν υγιείς με τέτοιες μονομερείς αποφάσεις, πρόσθεσε το CNN Turk.

Su-35 προτείνει η Μόσχα

Την περιπλοκή στις αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις σπεύδει να εκμεταλλευ­θεί η Μόσχα. Η ρωσική κρατική εταιρεία Rostec είναι έτοιμη να προμηθεύσε­ι την Τουρκία με βομβαρδιστ­ικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογο ενδιαφέρον από τουρκικής πλευράς, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Σεργκέι Τσεμέζοφ.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από την παράδοση εξοπλισμού του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην αεροπορική βάση της Τουρκίας.
Στιγμιότυπ­ο από την παράδοση εξοπλισμού του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 στην αεροπορική βάση της Τουρκίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece