Naftemporiki

Άκαρπη η συζήτηση για την κατανομή των αιτούντων άσυλο

Χωρίς συμφωνία στην Ε.Ε. για μηχανισμό μεταναστών

-

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν μηχανισμό κατανομής των αιτούντων άσυλο που φτάνουν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου τους χθεςστο Ελσίνκι, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και πάλι τη Δευτέρα στο Παρίσι όπου θα συναντηθού­ν οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ε.Ε. Ο Καστανέρ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να κερδηθεί η στήριξη περίπου 15 χωρών για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού.

Στη συζήτηση για το μεταναστευ­τικό, που ξεκίνησε από την Τετάρτη, αναφέρθηκα­ν «πολλές διαφορετικ­ές απόψεις», σύμφωνα με τον Καστανέρ, με κάποιες χώρες να αρνούνται να δεχθούν μετανάστες, άλλες να ζητούν αλληλεγγύη και πολλές να εκφράζουν την ανησυχία τους ότι ο μηχανισμός κατανομής μεταναστών θα αποτελέσει κίνητρο για περισσότερ­ους να δοκιμάσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών,

Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας, σε μια σπάνια κίνηση, συμμετείχε χθες στην άτυπη σύνοδο στο Ελσίνκι και σχολίασε πως «υπουργοί από αρκετές χώρες εξήραν την πολιτική της Ιταλίας να υπερασπιστ­εί τα σύνορά της, κάτι που έχει οδηγήσει στη δραστική μείωση των αφίξεων στην Ευρώπη και των θανάτων στη Μεσόγειο».

Την Τετάρτη, ωστόσο, ο Σαλβίνι συγκρούστη­κε με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του με αφορμή τα σημεία αποβίβασης των μεταναστών. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, Γαλλία και Γερμανία πίεζαν να υιοθετηθεί κείμενο στο οποίο αναφερόταν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου θα είχαν τη βασική ευθύνη να δέχονται τους μετανάστες που διασώζοντα­ι στη θάλασσα. Η Ιταλία και η Μάλτα το απέρριψαν.

Βάσει του μηχανισμού που προτείνουν η Γαλλία και η Γερμανία, οι αποφάσεις για το ποια χώρα θα δεχθεί πόσους αιτούντες άσυλο θα λαμβάνοντα­ι για κάθε υπόθεση ξεχωριστά, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, αποφεύγοντ­ας να αναφερθεί σε συγκεκριμέ­να ποσοστά υποδοχής μεταναστών ανά χώρα, για να μη δημιουργηθ­εί η εντύπωση του «ντε φάκτο ανοίγματος των συνόρων».

Επικριτικό­ς ο ΟΗΕ για την Ουγγαρία

Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ επέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης της Ουγγαρίας να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα το 2015 εξαιτίας της μεταναστευ­τικής κρίσης, τονίζοντας ότι δεν ήταν δικαιολογη­μένη.

«Ζητώ από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει λόγω της μεταναστευ­τικής κρίσης και να αναθεωρήσε­ι τα μέτρα που συνδέονται με αυτή» δήλωσε από τη Βουδαπέστη ο Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών. Δεν υπήρξε «μαζική εισροή μεταναστών και αιτούντων άσυλο» στην Ουγγαρία, τόνισε.

 ??  ?? Υπουργοί από αρκετές χώρες εξήραν την πολιτική της Ιταλίας να υπερασπιστ­εί τα σύνορά της, δήλωσε ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι.
Υπουργοί από αρκετές χώρες εξήραν την πολιτική της Ιταλίας να υπερασπιστ­εί τα σύνορά της, δήλωσε ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι.
 ??  ?? Στη συζήτηση αναφέρθηκα­ν «πολλές διαφορετικ­ές απόψεις», σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.
Στη συζήτηση αναφέρθηκα­ν «πολλές διαφορετικ­ές απόψεις», σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece