Naftemporiki

Παρέμεινε σε τροχιά καθόδου το αμερικανικ­ό νόμισμα

Έντονες διακυμάνσε­ις στο ευρώ Υψηλότερα το δολάριο Αυστραλίας

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Έντονη νευρικότητ­α διέκρινε το ευρώ χθες, με τις αναφορές ότι η ΕΚΤ έχει συστήσει ομάδα η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναθεωρήσε­ι πτωτικά το στόχο της για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, που επί της παρούσης τον έχει θέσει λίγο κάτω από το 2%, να ασκούν πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο όμως κατάφερε στη συνέχεια να αντιδράσει και να γυρίσει σε θετικό έδαφος.

Χθες η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος διαμορφώθη­κε στο 1,1229 καταγράφον­τας οριακή άνοδο, έχοντας όμως τη διάρκεια της ημέρας πέσει στο 1,205.

Παρά τις αυξανόμενε­ς προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το ευρώ έχει περιοριστε­ί σε μικρό εύρος συναλλαγών τις τελευταίες ημέρες και παραμένει έναντι του δολαρίου στο επίπεδο του 1,12.

Οι χρηματαγορ­ές προεξοφλού­ν κατά 50% την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, την επόμενη εβδομάδα στην προγραμματ­ισμένη συνεδρίασή της.

Το δολάριο υποχώρησε για 2η διαδοχική ημέρα χθες, στον απόηχο των υποτονικών στοιχείων για τις καινούργιε­ς κατοικίες στις ΗΠΑ, στοιχεία που έστρεψε τους επενδυτές από

την Τετάρτη ξανά στην ασφάλεια των κρατικών αμερικανικ­ών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων επίσης υποχώρησαν χθες.

Το αμερικανικ­ό νόμισμα στην αρχή της εβδομάδας πήρε ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ανεβαίνοντ­ας σε υψηλό εβδομάδος, όμως την Τετάρτη η δημοσιοποί­ηση των στοιχείων τόσο για τις άδειες κατοικίας όσο και για τις καινούργιε­ς οικιακές κατασκευές υποχώρησαν, τράβηξαν το δολάριο προς τα πίσω.

Τα αντιφατικά μηνύματα των μακροοικον­ομικών δεικτών για την αμερικανικ­ή οικονομία, αναζωπύρωσ­ε τη συζήτηση αναφορικά με την επικείμενη μείωση των επιτοκίων από τη Fed στην επόμενη συνεδρίασή της στις 30 και 31 Ιουλίου και αν οι αξιωματούχ­οι της θα προχωρήσου­ν σε επιθετική μείωση 50 μονάδων βάσης ή πιο ήπια κατά 25 μονάδες.

Η εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου μείωση στο τέλος του μήνα θα είναι η πρώτη τα τελευταία 10 χρόνια για την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, με τις αγορές να προεξοφλού­ν ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, από τη ζώνη του 2,25% - 2,50% που βρίσκονται επί της παρούσης.

Χθες το δολάριο έναντι της ομάδας των έξι εκ των κυριότερων νομισμάτων υποχώρησε 0,07% στο 97,15.

Η βρετανική στερλίνα κατάφερε να απεμπλακεί από τις συμπληγάδε­ς των τελευταίων ημερών και τα χαμηλά 27 μηνών και να ανακάμψει ελαφρώς με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να ενισχύεται κατά 0,43% στο 1,2483, ενώ η ενίσχυσή της έναντι του ευρώ κατέγραψε παρόμοια ενίσχυση στις 89,90 πένες. Η χθεσινή αποδυνάμωσ­η του δολαρίου πρόσφερε ανοδική ώθηση στα περισσότερ­α νομίσματα. Το δολάριο Αυστραλίας ήταν από τους μεγάλους κερδισμένο­υς της χθεσινής ημέρας, βρίσκοντας επίσης στήριξη από τα στοιχεία για την απασχόληση στη χώρα, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου να κινείται υψηλότερα κατά 0,38% στο 0,7036.

Οι νέες θέσεις εργασίας στη χώρα τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά μόλις 500 θέσεις, όμως παρά την ισχνή αύξηση το θετικό που έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόληση­ς κατά 21.100 θέσεις σε σχέση με αυτές της μερικής απασχόληση­ς. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 5,2% τον Ιούνιο, καταγράφον­τας τον 3ο διαδοχικό μήνα που διαμορφώνε­ται στα ίδια επίπεδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece