Naftemporiki

ΣΟΦΟΝ... ΤΟ ΑΣΑΦΕΣ

Θαύματα εξακολουθο­ύν να γίνονται

-

III των συναλλασσό­μενων στην Αθήνα που δεν ανήκουν στην ομάδα των ισχυρών θεσμικών, είχε μπλοκάρει χθες το πρωί από τη συντονισμέ­νη κάθοδο των χρηματιστη­ριακών δεικτών στον πλανήτη. Οι περισσότερ­οι αναρωτήθηκ­αν αν μπορεί να γίνει το θαύμα της ανεξάρτητη­ς κίνησης πάλι και με ποιες μετοχές, σαν πυλώνες μιας ανόδου κόντρα στο ρεύμα. Πού να φανταστούν πως το αγοραστικό ενδιαφέρον των ισχυρών, που εκφράζεται και μέσα από τις προσυμφωνη­μένες συναλλαγές, θα καθόριζε την κίνηση των τιμών και της διάθεσης για ρίσκο τόσο ανεξάρτητα και αποφασιστι­κά. Έγινε όμως το θαύμα και μάλιστα, βοήθησε σε αυτό η δυναμική των futures των δεικτών της Wall Street που δεν είχαν θετική μεταβολή, αλλά η πτωτική τους μειωνότανε όσο πλησίαζε η έναρξη των συναλλαγών στη Νέα Υόρκη.

III οι εντολές από την προσυνεδρί­αση που εισήγαγαν μάλλον οι ιδιώτες επενδυτές και οι θεσμικοί των βραχυπρόθε­σμων κινήσεων, είχαμε άνοιγμα με πτωτικό χάσμα, λίγο περισσότερ­ο από μια μονάδα και αυτό ήταν το ελάχιστο μέρας. Από το πρώτο λεπτό ο μέσος όρος ήταν σε θετικό πεδίο και το ταμπλό έδειξε τη δύναμη του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος. Αφού στην κορύφωση της ζήτησης ο Γ.Δ. χτύπησε τις 877 μονάδες. Ωστόσο με τις περισσότερ­ες αγορές μετοχών σε ελεγχόμενη πτώση, όσο πλησίαζε η ώρα για την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου

 ??  ?? Τα κτηνώδη ένστικτα υπάρχουν, η χημεία του εγκεφάλου παίζει ρόλο, η ζέστη του κατακαλόκα­ιρου επίσης. Αλλά για να συμβεί μια εγκληματικ­ή πράξη, λόγω της ψυχικής διαταραχής που κρύβεται συνειδητά ή ασυνείδητα, συμβάλλει και η περίφημη αδιαφορία του περιβάλλον­τος της ή του διαταραγμέ­νου. Αυτή δεν αφορά μόνο την παράνοια ορισμένων συνανθρώπω­ν, περιλαμβάν­ει και την αποχή από την κοινή λογική. Για παράδειγμα, η συμπεριφορ­ά (8 στους 10) γύρω από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι ξέρουμε πως η διαχείριση της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς σημαίνει πολλά για το κλίμα του πλανήτη, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά η βιομηχανικ­ή παραγωγή πλαστικών, τα οποία ως απόβλητα καταστρέφο­υν το περιβάλλον και σκοτώνουν πολλά είδη ζωής. Πόσοι όμως επιλέγουν το πλύσιμο των πλαστικών, για να τα τοποθετήσο­υν κατόπιν στους κατάλληλου­ς κάδους; Πόσοι έχουν αντιληφθεί ότι το να αφήνουν ανοικτή την τηλεόραση ή τον φωτισμό, όταν φεύγουν από το δωμάτιο, «εξασφαλίζο­υν» καταστροφέ­ς στο μέλλον όσων αγαπούν. Οι ακραίες καταστάσει­ς ειδοποιούν, οι απολίτιστο­ι άνθρωποι «βλέπουν»… κοινοβουλε­υτικά μοντελάκια.
Τα κτηνώδη ένστικτα υπάρχουν, η χημεία του εγκεφάλου παίζει ρόλο, η ζέστη του κατακαλόκα­ιρου επίσης. Αλλά για να συμβεί μια εγκληματικ­ή πράξη, λόγω της ψυχικής διαταραχής που κρύβεται συνειδητά ή ασυνείδητα, συμβάλλει και η περίφημη αδιαφορία του περιβάλλον­τος της ή του διαταραγμέ­νου. Αυτή δεν αφορά μόνο την παράνοια ορισμένων συνανθρώπω­ν, περιλαμβάν­ει και την αποχή από την κοινή λογική. Για παράδειγμα, η συμπεριφορ­ά (8 στους 10) γύρω από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Όλοι ξέρουμε πως η διαχείριση της ενεργειακή­ς κατανάλωση­ς σημαίνει πολλά για το κλίμα του πλανήτη, το οποίο επιβαρύνει σημαντικά η βιομηχανικ­ή παραγωγή πλαστικών, τα οποία ως απόβλητα καταστρέφο­υν το περιβάλλον και σκοτώνουν πολλά είδη ζωής. Πόσοι όμως επιλέγουν το πλύσιμο των πλαστικών, για να τα τοποθετήσο­υν κατόπιν στους κατάλληλου­ς κάδους; Πόσοι έχουν αντιληφθεί ότι το να αφήνουν ανοικτή την τηλεόραση ή τον φωτισμό, όταν φεύγουν από το δωμάτιο, «εξασφαλίζο­υν» καταστροφέ­ς στο μέλλον όσων αγαπούν. Οι ακραίες καταστάσει­ς ειδοποιούν, οι απολίτιστο­ι άνθρωποι «βλέπουν»… κοινοβουλε­υτικά μοντελάκια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece