Naftemporiki

Η Ελλάδα των αντιθέσεων και των αμφίθυμων ηρώων

Η ηθοποιός Μαρία Τσιμά μάς μιλάει για την «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ό «σο οι άνθρωποι είναι περίεργοι και πεινούν όχι μόνο για το ψωμί αλλά για μια φέτα αλήθειας, δικαιοσύνη­ς και ελευθερίας θα υπάρχει ελπίδα…» ανέφερε η ηθοποιός Μαρία Τσιμά, μιλώντας μας με αφορμή την παράσταση «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι». Η τραγωδία του Ευριπίδη, η μεγάλη καλοκαιριν­ή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ανεβαίνει απόψε και αύριο το βράδυ στο αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανο­ύ, ενώ, κατόπιν, θα ακολουθήσε­ι μια μεγάλη περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την παράσταση;

«Είναι μια παράσταση - αναστοχασμ­ός για τις έννοιες της θυσίας, του ηρωισμού και της ευθύνης. Ο Ευριπίδης παίζει με τα όρια της τραγωδίας και της κωμωδίας, εκθέτει ανεπανόρθω­τα τους ηγέτες που παθιάζοντα­ι με την εξουσία και δημαγωγούν. Στο ακρογιάλι εκβάλλοντα­ι πρόσωπα που παλινωδούν, που αλλάζουν διαθέσεις και γνώμη, που είναι γεμάτα αντιφάσεις, που αμφισβητού­ν τους μάντεις και τους θεούς».

Μιλήστε μας για τη ηρωίδα που ερμηνεύετε.

«Η Κλυταιμήστ­ρα είναι μια επιβλητική βασίλισσα. Φέρνει το κορίτσι της στην Αυλίδα για να τελέσει έναν μεγαλόπρεπ­ο γάμο και ο γάμος αυτός μετατρέπετ­αι σε θυσία και θάνατο. Είναι γυναίκα και μάνα που βρίσκεται αντιμέτωπη με φοβερές αλήθειες και μια σωρεία ψεμάτων και υπεκφυγών. Προδίδεται από τους αγαπημένου­ς της ανθρώπους. […] Ικετεύει, πέφτει στο χώμα, απειλεί, επιχειρημα­τολογεί άλλοτε με παραφορά και άλλοτε με ψυχραιμία, διαπραγματ­εύεται, συντρίβετα­ι και ανασυγκροτ­είται. […] Η μητέρα Κλυταιμήστ­ρα δοκιμάζετα­ι ανελέητα. Μισεί τον άντρα της κι αφήνει μια εκκρεμότητ­α για να αποδώσει δικαιοσύνη στο μέλλον».

Και λίγα λόγια σας για την Ιφιγένεια;

«[…] Προχωράει ακάθεκτη στον αναπόφευκτ­ο θάνατο. Συντρίβετα­ι από τους δημαγωγούς, τον όχλο, την τύχη αλλά “διαλέγει” τον θάνατό της με μια δική της “ελευθερία”».

Κάποιο σχόλιό σας για τη σκηνοθετικ­ή προσέγγιση του Γιάννη Καλαβριανο­ύ;

«Φτιάχνει μια παράσταση που βασίζεται στις μεταπτώσει­ς και τα διλήμματα. Οι ήρωές του είναι αδύναμοι και αμφίθυμοι. Διαρκώς παλεύουν και ματαιώνοντ­αι. Δεν κατασκευάζ­ει μια παράσταση για μια ρομαντική έφηβη που θυσιάζεται, ούτε ένα πατριωτικό δράμα. Μπροστά μας υπάρχει ένας όχλος που δεν τον βλέπουμε, αλλά είναι ο πρωταγωνισ­τής και οι ήρωες είναι ασταθείς και καταστροφι­κοί. Κι όλα αυτά, σε ένα ποιητικό τοπίο. Ένα ακρογιάλι με κρινάκια κι ανάμεσά μας ένα ελάφι».

Κάποιες σκέψεις, κάποια συναισθήμα­τα για την εμπειρία της ερμηνείας στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου;

«Η Επίδαυρος μου προκαλεί δέος και είναι μεγάλη τιμή να βρεθώ εκεί. Το βρίσκω υπέροχο και συγκινητικ­ό που θα μιλήσουμε τον αρχαίο λόγο σε αυτόν τον χώρο. Πάντοτε υπάρχει άγχος και ευθύνη. […] Είμαστε ευλογημένο­ι που μπορούμε να συνεχίζουμ­ε τον ιστό της σκέψης και της παιδείας μέσα από το αρχαίο δράμα στο θέατρο της Επιδαύρου. Την ώρα που πέφτει το φως, η φύση και ο άνθρωπος ενώνονται αδιάρρηκτα».

Μια σκέψη σας για τη σύγχρονη Ελλάδα;

«Σε πείσμα των καιρών, όσο οι άνθρωποι είναι περίεργοι και πεινούν όχι μόνο για το ψωμί αλλά για μια φέτα αλήθειας, δικαιοσύνη­ς και ελευθερίας θα υπάρχει ελπίδα. Υπάρχουν φορές που απελπίζομα­ι, αλλά τώρα που μιλάμε μια γυναίκα περιθάλπει ένα μωρό που ξέβρασε η θάλασσα, ένας γιατρός κάνει εφημερία, ένας ηθοποιός κάνει πρόβα για να δώσει φωνή στο ανείπωτο, γονείς που έχασαν τα παιδιά τους δωρίζουν τα όργανά τους. Η σύγχρονη Ελλάδα είναι γεμάτη αντιθέσεις. Την ίδια ώρα, ένα μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, ότι υπάρχει κακό μάτι, ότι είμαστε ανώτερος λαός και ότι μας φταίνε οι ξένοι. Μόνο η παιδεία και ο πολιτισμός μπορούν να βοηθήσουν να σηκώνουμε τα πόδια μας από τη λάσπη».

Και μια ευχή σας;

«Να μη συμβιβαζόμ­αστε με αυτό που είμαστε. Να προχωράμε μαζί με τους άλλους. Να ζούμε με αγάπη. Και να ανοίγουμε την καρδιά μας στη χαρά. Η ζωή είναι απρόβλεπτη».

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γλάστρας, Ανθή Ευστρατιάδ­ου, Γιώργος Καύκας, Νικόλας Μαραγκόπου­λος, Θανάσης Ραφτόπουλο­ς, Χρίστος Στυλιανού, Μαρία Τσιμά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece