Naftemporiki

Οι περιπέτειε­ς του ΣΔΟΕ

-

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Ηπρώτη προσπάθεια δημιουργία­ς ειδικής ελεγκτικής υπηρεσίας στο υπουργείο Οικονομικώ­ν έγινε επί Τσοβόλα, με την ΥΠΕΔΑ, την Υπηρεσία Ελέγχου Διακίνησης Αγαθών.

Στο μοντέλο λειτουργία­ς της υπηρεσίας αυτής, ο Αλέκος Παπαδόπουλ­ος ίδρυσε το ΣΔΟΕ το 1997. Το 2002 ο τότε συντονιστή­ς Οικονομίας και Οικονομικώ­ν της Ν.Δ. Γ. Αλογοσκούφ­ης έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός σώματος εσωτερικού ελέγχου στο υπουργείο Οικονομικώ­ν (που θα αναφέρεται στην πολιτική ηγεσία) και ενός «νέου ΣΔΟΕ» με αρμοδιότητ­α μόνο τον έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσε­ων.

Είχε καλλιεργηθ­εί κλίμα ότι γίνονταν έλεγχοι με πολιτικά κριτήρια -από «πράσινους πραιτωριαν­ούς»- και είχε δοθεί προεκλογικ­ή υπόσχεση ότι «το εν πολλαίς αμαρτίες περιπεσόν ΣΔΟΕ με τη σημερινή του μορφή, καταργείτα­ι», γιατί είχε εξελιχθεί σε εστία διαφθοράς και συναλλαγών κάτω από το τραπέζι των υπαλλήλων με τους φορολογούμ­ενους. Τον Δεκέμβριο του 2004 τελικά μετονομάστ­ηκε σε Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ). Για όσους, τυχόν, αναρωτιούν­ται, για ποιο λόγο καταργήθηκ­ε μια υπηρεσία (στην ουσία, το όνομά της) και στη θέση της δημιουργήθ­ηκε μια άλλη με διαφορετικ­ό όνομα (με το ίδιο, όμως, αντικείμεν­ο), η απάντηση είναι απλή, αλλά η ζημιά είχε γίνει. Μετά από εξαετή χειμερία νάρκη, τον Απρίλιο του 2010 επέστρεψε το αρκτικόλεξ­ο ΣΔΟΕ και οι έλεγχοι.

Εννέα χρόνια μετά, η Ειδική Γραμματεία του ΣΔΟΕ καταργείτα­ι και οι αρμοδιότητ­ές της περνούν στη νεοσύστατη Γενική Γραμματεία Φορολογική­ς Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας.

Πρόκειται για κινήσεις ουσίας ή ενέχουν και τον κίνδυνο προσθήκης γραφειοκρα­τίας; Το υπουργείο υποστηρίζε­ι ότι το ΣΔΟΕ ενισχύεται και αποκομματι­κοποιείται. Δεν γίνεται έτσι απλά Μπετόβεν ο Λούντβιχ, αν και εδώ άλλη είναι η ουσία, όσο η φοροδιαφυγ­ή συνεχίζει υπερήφανη πορεία.

Το κράτος πρέπει να έχει έναν μηχανισμό αστυνόμευσ­ης της αγοράς. Δεν αρκεί, όμως. Πρέπει να μπαίνουν και ευρώ στα δημόσια ταμεία, όταν εντοπιστεί η παρανομία. Δεν αυξάνονται τα έσοδα ως διά μαγείας. Οι εντυπώσεις δεν δημιουργού­ν επιδόσεις.

[SID:12828230]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece