Naftemporiki

Aτονία και αναμονή στη Wall Street

Ιταλικό «φρένο» στον Euro Stroxx 600 - Κέρδη στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ε υποτονικά κέρδη ολοΜκλήρωσ­αν

την εβδομάδα χθες τα χρηματιστή­ρια, μία εβδομάδα που επιφύλαξε σκαμπανεβά­σματα για τις αγορές, με τις μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να πρωταγωνισ­τούν στους επενδυτικο­ύς κύκλους και στις 5 συνεδριάσε­ις.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μείωσαν τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, ενώ χθες η αντίστοιχη της Τουρκίας ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσε­ι την ίδια τακτική.

Αυτό όμως που περιμένουν άπαντες είναι οι συνεδριάσε­ις της ΕΚΤ και της Fed την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα, κατά τις οποίες αναμένεται να μειώσουν επίσης τα επιτόκιά τους, όπως έχουν καταστήσει πλέον σαφές οι αξιωματούχ­οι τους με τις δηλώσεις τους το πρότερο διάστημα. Στη Wall Street καταγραφότ­αν μία άνευρη συνεδρίαση με τους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες ενδοσυνεδρ­ιακά να σημειώνουν ήπια κέρδη.

Ίδια εικόνα και στην Ευρώπη, με τους επενδυτές εμφανώς προβληματι­σμένους με το ανέβασμα των τόνων στον πολιτικό στίβο της Ιταλίας, με την αντιπαράθε­ση μεταξύ των δύο κομμάτων της κυβέρνησης. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,12%, δεχόμενος όμως έντονες πιέσεις από τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες τράβηξαν τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο προς τα πίσω καταγράφον­τας απώλειες 0,77%, ενώ στην άλλη άκρη ο κλάδος με τα περισσότερ­α κέρδη ήταν αυτός των πρώτων υλών, σημειώνοντ­ας άνοδο 1,16%. Κέρδη για τα χρηματιστή­ρια σε Φραγκφούρτ­η (0,26%), Λονδίνο (0,21%) και Παρίσι (0,03%), βαριές απώλειες στο Μιλάνο (2,03%).

Στην Ασία οι αγορές, επηρεασμέν­ες από τη γενικότερη αισιοδοξία που έχουν επιφέρει οι προοπτικές της μείωσης των επιτοκίων από Fed και ΕΚΤ, ολοκλήρωσα­ν τη συνεδρίαση με σημαντικά κέρδη. Το χρηματιστή­ριο του Τόκιο διέγραψε τις απώλειες 1,97% από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, κάνοντας άλμα 2%, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία τον Ιούνιο που έτρεξε με ρυθμό 0,7%, όταν οι αναλυτές ανέμεναν να μείνει αμετάβλητο­ς. Κέρδη και για τα χρηματιστή­ρια σε Σαγκάη (0,79%), Χονγκ Κονγκ (1,07%) και Σεούλ (1,35%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece