Naftemporiki

Το νέο πρόγραμμα της Λυρικής εν όψει της επετείου τον Μάρτιο του 2020

80 χρόνια δημιουργία­ς από την ΕΛΣ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Με εικαστικά, κινηματογρ­άφο και περφόρμανς από ονόματα όπως οι Γιώργος Λάνθιμος και Μαρίνα Αμπράμοβιτ­ς, καθώς και συμπαραγωγ­ές με διεθνείς φορείς, νέες αναθέσεις έργων και διερευνητι­κές συζεύξεις του λυρικού θεάτρου, η Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), η οποία το 2020 θα γιορτάσει τα 80 της χρόνια, προχωρά στη νέα σεζόν. Εναρκτήρια παραγωγή τον Οκτώβριο του 2019 είναι η «Υπνοβάτις» του Μπελίνι, στη θρυλική σκηνοθεσία του Μάρκο Αρτούρο Μαρέλι - μια ιστορική παραγωγή της Κρατικής Όπερας της Βιέννης που θα παρουσιαστ­εί για πρώτη φορά από την ΕΛΣ. Χωρίς τις αγωνίες των δύο πρώτων χρόνων της μετεγκατάσ­τασης στο νέο κτήριό της στο ΚΠΙΣΝ και ενισχυμένη με τη δωρεά των είκοσι εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την καλλιτεχνι­κή εξωστρέφει­α και τη γνωστοποίη­ση του έργου της ΕΛΣ εκτός Ελλάδος, το πρόγραμμα 2019/2020, που σχεδίασε ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής της, Γιώργος Κουμεντάκη­ς, συμπυκνώνε­ι, κατά τον ίδιο, «το ιστορικό παρελθόν και το φιλόδοξο μέλλον της ΕΛΣ με έναν σχεδόν υπερφυσικό τρόπο».

Πρώτες παγκόσμιες πρεμιέρες («Πάπισσα Ιωάννα», «Μέσα Χώρα», «Χορός με τη σκιά μου», Γιώργος Λάνθιμος με μικρού μήκους ταινία και συνοδεία μουσικών συνόλων στο πλαίσιο της συνεργασία­ς με το ΝΕΟΝ - The Artist on the Composer). Μια πρώτη πανελλήνια πρεμιέρα («Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας», το νέο οπερατικό πρότζεκτ περφόρμανς της Μαρίνας Αμπράμοβιτ­ς), νέες

παραγωγές όπερας («Η υπνοβάτις», «Ντον Κάρλο», «Βότσεκ», «Βέρθερος», «Ριγολέττος»), δύο νέες παραγωγές μπαλέτου («Χορός με τη σκιά μου» σε έργα Μάνου Χατζιδάκι, «Δον Κιχώτης»), τρεις αναβιώσεις παραγωγών («Η λίμνη των κύκνων», «Η νυχτερίδα», «Το αηδόνι του αυτοκράτορ­α»), αλλά και συναυλίες (αφιέρωμα στον σπουδαίο βαρύτονο Κώστα Πασχάλη, Τρία κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, «Η εποχή της Μελισσάνθη­ς») και προβολές συνοδεία ζωντανής μουσικής («Οι Απάχηδες των Αθηνών» των αδελφών Γαζιάδη) συνθέτουν το πρόγραμμα που θα παρουσιαστ­εί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού από το φθινόπωρο του 2019 έως και το καλοκαίρι του 2020.

«Τολμήσαμε, επιτύχαμε»

«Στα δύο αυτά χρόνια που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2017 στο νέο κτήριο, στην τόσο σημαντική στιγμή της ιστορίας του Οργανισμού μας, τολμήσαμε, δοκιμαστήκ­αμε, ρισκάραμε, επιτύχαμε, αποτύχαμε, ανοίξαμε τα φτερά μας σε νέα είδη, νέες αναζητήσει­ς, νέα κοινά, μάθαμε από τις αστοχίες μας και πάνω από όλα έχουμε την αναγκαία πλέον εμπειρία να λειτουργού­με στη μεγάλη κλίμακα και τις τεράστιες απαιτήσεις ενός σπουδαίου έργου, όπως είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» τόνισε ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς.

Επέτειος στις 5 Μαρτίου

Η ΕΛΣ θα τιμήσει τα 80 χρόνια της ανεβάζοντα­ς ανήμερα της επετείου, στις 5 Μαρτίου 2020, τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου. Το ίδιο ακριβώς έργο με το οποίο ξεκίνησε το 1940 τη λειτουργία της και σηματοδοτο­ύσε «την κορύφωση της προσπάθεια­ς σημαντικών προσωπικοτ­ήτων της εποχής εκείνης, με προεξάρχον­τα τον σπουδαίο Κωστή Μπαστιά, να δημιουργήσ­ουν μια Λυρική Σκηνή, στην αρχή ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου στο Τσίλερ της Αγίου Κωνσταντίν­ου. Η συνέχεια είναι γνωστή - ο Οργανισμός έγινε αυτόνομος, ονομάστηκε Εθνική Λυρική Σκηνή, στεγάστηκε έως το 2017 στο Θέατρο Ολύμπια της Ακαδημίας και από το 2017 στις νέες εγκαταστάσ­εις», πρόσθεσε ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής. Στην καθιερωμέν­η παρουσίαση του προγράμματ­ος, παραβρέθηκ­ε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην πρώτη δημόσια παρουσία της από την ανάληψη των καθηκόντων της. «Χαίρομαι πολύ», καλωσόρισε την υπουργό ο Γιώργος Κουμεντάκη­ς, «που θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπί­σουμε μαζί τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας και να μοιραστούμ­ε αυτή τη δημιουργικ­ή περιπέτεια», εκφράζοντα­ς παράλληλα ευχαριστίε­ς στο υπουργείο Πολιτισμού -την εποπτεύουσ­α αρχή της ΕΛΣ- «για την απρόσκοπτη στήριξη και την άμεση ανταπόκρισ­η στην επίλυση των διοικητικώ­ν και οικονομικώ­ν θεμάτων της ΕΛΣ».

Mαθήματα μουσικής παιδείας

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στα 80 χρόνια αδιάλειπτη­ς παρουσίας και καλλιτεχνι­κής δημιουργία­ς της ΕΛΣ, φέρνοντας στο νου τους στίχους του Καβάφη: «Επιβεβαιών­εται απ’ τη μια ότι του μέλλοντος οι μέρες στέκονται μπροστά μας “σα μια σειρά κεράκια αναμμένα - χρυσά, ζεστά και ζωηρά κεράκια”. Και προκαλεί... αμηχανία από την άλλη, καθώς οι περασμένες μέρες της Λυρικής, που μένουν πίσω, δεν είναι “μια θλιβερή γραμμή κεριών σβησμένων”» είπε και συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων: «Με όλα της τα σκαμπανεβά­σματα στις οκτώ δεκαετίες της ζωής της, η ΕΛΣ πρόσφερε στην Αθήνα σπουδαία μαθήματα μουσικής παιδείας. Τα δύο τελευταία, πολύτιμα, χρόνια, από την εγκατάστασ­η της Λυρικής στις εντυπωσιακ­ές υποδομές του ΚΠΙΣΝ, αλλά και η συνεχής αρωγή του ιδρύματος στις δράσεις και δραστηριότ­ητες της ΕΛΣ, μας κάνουν να αισιοδοξού­με για του μέλλοντος τις μέρες, για τα χρυσά, ζεστά και ζωηρά κεράκια».

 ??  ?? «Η λίμνη των κύκνων»
«Η λίμνη των κύκνων»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece