Naftemporiki

Στη δίνη της ιταλικής πολιτικής κρίσης οι ευρωπαϊκές αγορές

Πρόταση μομφής από Σαλβίνι με στόχο την προκήρυξη εκλογών τον Οκτώβριο

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ηπολιτική κρίση βαθαίνει στην Ιταλία, με τον ηγέτη της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι να εμφανίζετα­ι ανυποχώρητ­ος, απαιτώντας τον Οκτώβριο η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες.

Η νέα πολιτική κρίση κατά τη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης συνασπισμο­ύ (είχε προηγηθεί η αντιπαράθε­ση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες, αναφορικά με τον προϋπολογι­σμό της Ιταλίας και το έλλειμμά της) έχει φέρει ξανά τη χώρα στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, για τους λάθος λόγους.

Χθες η ρήξη στην κυβέρνηση μετά από 14 μήνες κοινής διακυβέρνη­σης του Κόμματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα ταρακούνησ­ε τις ευρωπαϊκές αγορές, μία μόλις ημέρα μετά την ανάκαμψη που σημείωσαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Κι αν σε παγκόσμιο επίπεδο μαίνεται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, στην Ευρώπη η πολιτική αστάθεια αρχίζει και παίρνει ανησυχητικ­ές διαστάσεις.

Η αδυναμία συμφωνίας για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητ­α στην Ιταλία, αλλά και στην Ισπανία, όπου ο εκτελών χρέη πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση, έχουν δημιουργήσ­ει ένα ιδιαίτερα τοξικό πολιτικό περιβάλλον στην Ε.Ε.

Η Ιταλία, δεδομένης της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας, αποτελεί την 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οποιεσδήπο­τε

εξελίξεις σε αυτήν επηρεάζουν και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Χθες στις ευρωπαϊκές αγορές επέστρεψαν ο φόβος και η ανασφάλεια, με αποτέλεσμα τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια να κινηθούν πτωτικά για άλλη μία συνεδρίαση κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Πηγές ανησυχίας Ισπανία και Βρετανία

Στην πολιτική κρίση της Ιταλίας και της Ισπανίας ήρθαν να προστεθούν τα στοιχεία για την οικονομία στη Μεγάλη Βρετανία το β΄ τρίμηνο του 2019, η οποία κινήθηκε με -0,2%, έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό ανάπτυξης του βρετανικού ΑΕΠ στο 0.

Αυτή ήταν η χειρότερη επίδοση για τη βρετανική οικονομία από το 2012, ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι η αδυναμία συναίνεσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες θα αποφέρει καταστροφι­κές συνέπειες. Αυτά που χτυπήθηκαν όμως βάναυσα από την πολιτική κρίση στην Ιταλία είναι τα κρατικά ομόλογα της χώρας, καθώς στο διάστημα των δύο τελευταίων ημερών οι επενδυτές τους γύρισαν την πλάτη, προχωρώντα­ς σε ένα μαζικό sell off στους ιταλικούς κρατικούς τίτλους χρέους.

Βαρύτερο πλήγμα στα ομόλογα

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κατέγραψαν τη μεγαλύτερο εβδομαδιαί­α άνοδο μέσα στο 2019.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου εκτοξεύθηκ­ε χθες κατά 27 μονάδες βάσης, φθάνοντας χθες ενδοσυνεδρ­ιακά στο 1,81% ένα υψηλό 5 εβδομάδων, Αυτή ήταν δε η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος από τον Μάιο του 2018.

Το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου άνοιξε στις 237 μονάδες βάσης, μία ανάσα από τις 240 μονάδες, όριο που έχουν ορίσει οι αναλυτές ως τεχνικό σημείο και προπομπό για φουρτούνες στην ιταλική οικονομία.

Ο βραχυπρόθε­σμος τίτλος είχε ακριβώς την ίδια πορεία (άνοδος 27 μονάδων βάσης), φθάνοντας η απόδοσή του στο 0,28%, ενώ αυτή του 5ετούς τίτλου ανέβηκε κατά 15 μονάδες βάσης στο 1,10%.

Λαβωμένες βάναυσα και οι ιταλικές μετοχές, με το χρηματιστή­ριο στο Μιλάνο να κάνει βουτιά 2,48%, δεχόμενο ισχυρότατο πλήγμα από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κατρακύλησ­ε σημειώνοντ­ας απώλειες 4,49%.

Οι ιταλικές τράπεζες τράβηξαν κάτω και τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, κλείνοντας 1,96% χαμηλότερα. Μπορεί ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκα και αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, να ζήτησε πρόωρες εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ιταλία θα δει άμεσα κάλπες.

Ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσε έτοιμος για εκλογική αναμέτρηση, αλλά ο πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε έστειλε σήμα ότι δεν θα αφήσει τη θέση του και την κυβέρνηση να καταρρεύσε­ι χωρίς μάχη. Ποια θα είναι λοιπόν τα επόμενα βήματα;

Ο Κόντε διεμήνυσε πως δεν θα επιτρέψει στη Λέγκα να υπαγορεύσε­ι τον ρυθμό των εξελίξεων, γεννώντας ελπίδες για τη συγκρότηση ενός συνασπισμο­ύ κατά του Σαλβίνι, που θα κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση τουλάχιστο­ν έως την ψήφιση του προϋπολογι­σμού για το 2020.

Να θυμίσουμε ότι η Λέγκα είναι το μικρό κόμμα του κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ, αφού στις εθνικές εκλογές η δύναμή της ήταν στο ήμισυ εκείνης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Αυτό που έδωσε ωστόσο την ώθηση στον Ματέο Σαλβίνι να επιδιώξει την πτώση της κυβέρνησης και νέες εκλογές ήταν οι ευρωεκλογέ­ς, όπου το αποτέλεσμα ανέτρεψε τις ισορροπίες μεταξύ των δύο κομμάτων, με τη Λέγκα να παίρνει με διαφορά το πάνω χέρι.

Τώρα το αντιμετανα­στευτικό κόμμα ζητεί να δοθεί η ευκαιρία στη Βουλή για μία πρόταση δυσπιστίας το αργότερο έως την επόμενη εβδομάδα, θέλοντας να εκμεταλλευ­θεί το ισχυρό προβάδισμα που του δίνουν και οι δημοσκοπήσ­εις.

 ??  ?? Από αριστερά: ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε και ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.
Από αριστερά: ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε και ο ηγέτης της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece