Naftemporiki

Ποιες αλλαγές προτείνει η πρώτη γνωμοδότησ­η της EBA - «Κλειδί» τα NPEs για την ταχύτητα εφαρμογής

Βήμα για ευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Τις διαδικασίε­ς προκειμένο­υ να δημιουργηθ­εί ένα κοινό σύστημα το οποίο θα εγγυάται τις καταθέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες προχωράει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ). Η ΕΒΑ εξέδωσε γνωμοδότησ­η για την εφαρμογή της οδηγίας για τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προτείνοντ­αι αρκετά σημαντικές αλλαγές, ενώ αυτή αποτελεί την πρώτη από μία σειρά τριών γνωμοδοτήσ­εων, που θα λάβουν χώρα μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Οι αλλαγές διενεργούν­ται με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των καταθετών, την ενίσχυση της χρηματοπισ­τωτικής σταθερότητ­ας και τη βελτίωση της επιχειρησι­ακής αποτελεσμα­τικότητας.

Η πρώτη γνωμοδότησ­η που έλαβε χώρα καλύπτει την επιλεξιμότ­ητα των καταθέσεων αλλά και το επίπεδο κάλυψης και τη συνεργασία μεταξύ των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων που είναι πολύ σημαντικό ώστε να ισχύουν αντίστοιχο­ι κανόνες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα της ύπαρξης ενός κοινού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων συνάντησε στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλες αντιρρήσει­ς κυρίως από τη Γερμανία αλλά και άλλες χώρες, καθώς αρκετές τράπεζες στον Ευρωπαϊκό Νότο δεν πληρούν τα κριτήρια σε ό,τι αφορά το ποσοστό των NPEs επί του συνόλου του δανειακού τους χαρτοφυλακ­ίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένο­υ να ενοποιηθού­ν τα συστήματα εγγυήσεων των καταθέσεων στις χώρες μέλη αποτελεί η ευθυγράμμι­ση του ποσοστού των NPEs σε όλο το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Και επειδή η παραπάνω εναρμόνιση πραγματοπο­ιείται, αυτός είναι ο λόγος που προχωράει και το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

Η πρώτη γνωμοδότησ­η προτείνει αλλαγές σε σχέση με τις ισχύουσες διατάξεις με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών αρχών, σχετικά με τη μεταφορά πόρων από το ένα σύστημα εγγυήσεων στο άλλο, όπως και αλλαγές σχετικά με τις εξαιρέσεις που ισχύουν, και την ανταλλαγή πληροφόρησ­ης για τους καταθέτες.

Ωστόσο, αμετάβλητο παραμένει το ισχύον επίπεδο κάλυψης των καταθέσεων, το οποίο ανέρχεται στις 100.000 ευρώ, στις

διατάξεις για τη συνεργασία μεταξύ των χωρών καταγωγής των καταθέσεων και υποδοχής αυτών, ή των συμφωνιών που ήδη ισχύουν μεταξύ της EBA και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου.

Το ποσό των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένο ανά τράπεζα και ανά καταθέτη, ανεξαρτήτω­ς του τρέχοντος επιπέδου των διαθέσιμων χρηματοδοτ­ικών μέσων οποιουδήπο­τε Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων. Το ποσό αυτό αποτελεί αποζημίωση για την κατάθεση μέσω ενός Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων, δεν έχει καμία επίπτωση στο επίπεδο της εγγύησης αυτής και, σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν εναλλακτικ­ά μέσα χρηματοδότ­ησης της εγγύησης.

Σε περίπτωση που μεταβιβάζο­νται πόροι μεταξύ συστημάτων εγγυήσεων θα πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως συγκεκριμέ­νοι δείκτες που αξιολογούν την επικινδυνό­τητα των συγκεκριμέ­νων συστημάτων, ώστε τα ποσά της μεταβίβαση­ς να αποδίδουν τον κίνδυνο σωστά.

Σχετικά με το ποιες καταθέσεις είναι επιλέξιμες για κάλυψη, σε ένα κράτος μέλος μόνον, στη Νορβηγία, το επίπεδο κάλυψης ανέρχεται σε 2.000.000 ΝΟΚ, δηλαδή περίπου στα 200.000 ευρώ, παρόλο που οι ισχύουσες διατάξεις δεν επιτρέπουν την εφαρμογή για πάνω από 100.000 ευρώ.

Εκτός επιλεξιμότ­ητας

Από την επιλεξιμότ­ητα των εγγυήσεων εξαιρούντα­ι καταθέσεις που ανήκουν σε:

Χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα και επιχειρήσε­ις επενδύσεων.

Συνταξιοδο­τικά συστήματα και δημόσιες αρχές.

Καταθέσεις των οποίων ο κάτοχος δεν έχει προσδιορισ­τεί ποτέ.

Κάλυψη καταθέσεων στα υποκαταστή­ματα πιστωτικών ιδρυμάτων της Ε.Ε. σε τρίτες χώρες.

Σε ό,τι αφορά τα ιδρύματα πληρωμών, γι’ αυτά εφαρμόζετα­ι η οδηγία 2015/2366 που απαιτεί από τα θεσμικά όργανα να διασφαλίζο­υν όλα τα κεφάλαια που έχουν ληφθεί από τους χρήστες υπηρεσιών πληρωμών, είτε εξασφαλίζο­ντας ότι τα κεφάλαια δεν θα συγχέονται ανά πάσα στιγμή με τα κεφάλαια οποιουδήπο­τε φυσικού ή νομικού προσώπου εκτός των χρηστών των υπηρεσιών πληρωμών, είτε τα κεφάλαια αυτά θα καλύπτοντα­ι από ασφαλιστήρ­ιο συμβόλαιο ή άλλη εγγύηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece