Naftemporiki

Τι συζήτησαν Κ. Μητσοτάκης και Μπ. Λεμέρ

Έντονη κυβερνητικ­ή κινητικότη­τα για τα πλεονάσματ­α

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Ηπροσέλκυσ­η των επενδύσεων και η υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων αποτελούν κομμάτια του ίδιου «παζλ», με απώτερο στόχο τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικεντρών­ονται στην οικονομία και κινούνται ταυτόχρονα σε δύο κατευθύνσε­ις. Πρώτον, στις επαφές με τους εταίρους για το θέμα των πλεονασμάτ­ων και δεύτερον, σε συναντήσει­ς με επενδυτές για να τονωθεί το ενδιαφέρον για τη χώρα.

Οι εκτός έδρας επαφές του πρωθυπουργ­ού στόχο έχουν να βάλουν τις βάσεις για την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος όσον αφορά τα πλεονάσματ­α.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη «κλειδώσει» τα ταξίδια σε Γερμανία και Ολλανδία, δύο χώρες οι οποίες παραδοσιακ­ά ήταν

αρκετά αυστηρές με τα ελληνικά προγράμματ­α.

Αναπτυξιακ­ό πλαίσιο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -εν όψει και της επικείμενη­ς επίσκεψής του στο Παρίσι- συναντήθηκ­ε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικώ­ν της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ. Κατά το τετ-α-τετ συζητήθηκα­ν οι διμερείς σχέσεις, το νέο αναπτυξιακ­ό πλαίσιο που δημιουργεί η κυβέρνηση και γενικότερα οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε χθες σε πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματ­α, πιο ρεαλιστικο­ύς στόχους, και ένα μεταρρυθμι­στικό πρόγραμμα ελληνικής ιδιοκτησία­ς μετά από μια συμφωνία με τους εταίρους. Για να προσθέσει πως η ελληνική πλευρά θέλει να αναδείξει ότι «πιο ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματ­α συνδυασμέν­α με ένα μεταρρυθμι­στικό πρόγραμμα, που φέρνει υψηλότερη ανάπτυξη, είναι προς το καλό όλων. Και των δανειστών και της Ελλάδας».

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τον κύκλο επαφών με επενδυτές, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν «κλειδί» για την υλοποίηση του γαλάζιου σχεδίου. Μάλιστα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν πως οι συναντήσει­ς αυτές γίνονται ανοιχτά και ανακοινώνο­νται.

Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε με τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές επιβεβαιώθ­ηκε η δέσμευση να προχωρήσει η επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα με πλήρη τήρηση των όρων σεβασμού του περιβάλλον­τος και δημιουργία­ς θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα η εταιρεία δεσμεύτηκε να συνεργαστε­ί με την κυβέρνηση πάνω σε αυτούς τους όρους.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργ­ώ Άκης Σκέρτσος και ο αντιπρόεδρ­ος και γενικός διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold Χρήστος Μπαλάσκας.

Στο τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή τον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και την άρση των γραφειοκρα­τικών εμποδίων. Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξει και δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάν­ει μία σειρά προεκλογικ­ών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Επαφές με Βεστάγκερ

Τέλος, να σημειωθεί πως χθες ο πρωθυπουργ­ός επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμ­ού Μαγκρέτε Βεστάγκερ. Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά την κ. Βεστάγκερ για όλα τα θέματα της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece