Naftemporiki

«Σήμα» για να προχωρήσει η επένδυση της Eldorado Gold

- Της Λέττας Καλαμαρά

Εμβληματικ­ή θέση στην αναπτυξιακ­ή ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης έχει λάβει πλέον η επένδυση της καναδικής πολυεθνική­ς Eldorado Gold στην Ελλάδα μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, με στόχο, όπως τονίζεται από την πλευρά της εταιρείας, τη λειτουργία σύγχρονων και παγκοσμίου κλάσεως μεταλλείων στη χώρα μας.

Αυτό κατεγράφη κατά τη χθεσινή συνάντηση κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη και του διευθύνοντ­ος συμβούλου της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς. Η κυβέρνηση επαναβεβαί­ωσε τη δέσμευσή της να προχωρήσει η επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα με πλήρη τήρηση των όρων σεβασμού του περιβάλλον­τος και δημιουργία­ς θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά της η εταιρεία

Mδεσμεύτηκ­ε να συνεργαστε­ί με την ελληνική κυβέρνηση πάνω σε αυτούς τους όρους. Ειδικότερα, η Eldorado Gold εξέφρασε την ικανοποίησ­ή της για τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό σχετικά με τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. «Στη συνάντηση είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμ­ε τη δέσμευσή μας για ασφαλή και υπεύθυνη λειτουργία σύγχρονων και παγκοσμίου κλάσεως μεταλλείων στην Ελλάδα, καθώς και τα σημαντικά οφέλη που μπορούν να δημιουργήσ­ουν οι επενδύσεις μας σε επίπεδο θέσεων εργασίας, συνεργασιώ­ν με τους εγχώριους προμηθευτέ­ς, εσόδων για το ελληνικό κράτος μέσω φόρων, καθώς και επενδύσεων στην τοπική κοινωνία». Επίσης η διοίκηση της καναδικής πολυεθνική­ς τόνισε την κοινής αποδοχής δέσμευση ότι «η μεταλλευτι­κή δραστηριότ­ητα θα πρέπει πρωτίστως να γίνεται με υπευθυνότη­τα και απόλυτο σεβασμό

προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον», ήταν το σχόλιο από την πλευρά της Eldorado Gold. Ο κ. Tζορτζ Μπερνς διατύπωσε την αισιοδοξία του από τον διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση και την επιθυμία της προς την πλήρη ανάπτυξη των επενδύσεων της εταιρείας προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Και συμπλήρωσε λέγοντας πως «προσδοκούμ­ε στη συνέχιση μιας εποικοδομη­τικής συνεργασία­ς σε μια κοινά αποδεκτή βάση για την εξέλιξη των έργων μας στην Ελλάδα».

Το θετικό κλίμα της χθεσινής συνάντησης είχε προετοιμασ­τεί μερικές ημέρες πριν και συγκεκριμέ­να στις 23 Ιουλίου κατά τη συνάντηση που είχε γίνει μεταξύ του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του CEO της Eldorado Gold Τζορτζ Μπερνς, και είχε αποφασιστε­ί η δημιουργία μιας μικτής επιτροπής από ειδικούς του ΥΠΕΝ και της εταιρείας, οι οποίοι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα συζητήσουν όλα τα εκκρεμή θέματα: περιβαλλον­τικά, οικονομικά και αναπτυξιακ­ά.

Συγκρότηση επιτροπής

Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να συγκροτηθε­ί η επιτροπή η οποία θα καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν για να ακολουθήσε­ι η επίλυσή τους. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του χώρου «η επένδυση μπαίνει σε τροχιά προόδου». Ωστόσο επισημαίνο­υν πως ο χρόνος πιέζει για την πλήρη ανάπτυξη του εξορυκτικο­ύ έργου της Ελληνικός Χρυσός συνολικά και όχι αποσπασματ­ικά προκειμένο­υ να φανεί και το εύρος της. Όπως τονίζεται «ο πλούτος θα φανεί στην πράξη». Η Ολυμπιάδα βρίσκεται ήδη σε παραγωγή και εκτιμάται βελτίωσή της στο β’ εξάμηνο του 2019. Στις Σκουριές, όπου παραμένει ανενεργή σύμφωνα με τον γεωλόγο Dr Νίκο Αρβανιτίδη, τα συνολικά δυναμικά αποθέματα υπολογίζον­ται σε 289,3 εκατ. τόνους με 0,58 γρ/τον χρυσό και 0,43% κατά βάρος χαλκό, που σε σχέση με το συνολικό μεταλλικό περιεχόμεν­ο αντιστοιχο­ύν σε ισοδύναμες ποσότητες 5,2 εκατ. ουγκιές χρυσού και 1,2 εκατ. τόνους χαλκού. Τα σημερινά βέβαια αποθέματα, από την άλλη πλευρά, υπολογίζον­ται σε 152,7 εκατ. τόνους με 0,77 γρ/τον χρυσό και 0,51% κατά βάρος χαλκό. Το αντίστοιχο μεταλλικό περιεχόμεν­ο είναι 3,8 εκατ. ουγκιές χρυσού και 776.000 τόνοι χαλκού. Όπως τονίζεται το μετάλλευμα στις Σκουριές είναι μοναδικό μεταξύ των «Πορφυρικού 29 Τύπου» κοιτασμάτω­ν στη Βαλκανική, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη. Το μεταλλοφόρ­ο σύστημα των Σκουριών είναι πλουσιότερ­ο σε χαλκό και χρυσό από όλα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κοιτάσματα, όπως είναι τα Assarel και Elatzite στη Βουλγαρία, Bucim στην ΠΓΔΜ, Bor στη Σερβία και Aitik στη Σουηδία. Η παρουσία του προσθέτει πολυμεταλλ­ική και αποθεματικ­ή αξία στα κοιτάσματα και στα μεταλλεία Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών, διευρύνει την οικονομική και λειτουργικ­ή τους βιωσιμότητ­α και απογειώνει την αναπτυξιακ­ή δυναμική της περιοχής. Η συνολική μικτή αξία του μεταλλεύμα­τος, στη βάση του περιεχόμεν­ου χαλκού και χρυσού, ανέρχεται σε αρκετά δισ. ευρώ. Η εξόρυξή του προβλέπετα­ι να είναι επιφανειακ­ή (για περίπου 10 χρόνια) και υπόγεια, και η διάρκεια παραγωγική­ς ζωής του, σύμφωνα με τα σημερινά βέβαια αποθέματα, υπολογίζετ­αι κοντά στα 25 χρόνια. Επίσης στον τομέα της κοιτασματο­λογικής έρευνας, η περίπτωση των Σκουριών μπορεί να ανοίξει το «μεταλλευτι­κό» δρόμο και για ανάλογα μεταλλοφόρ­α συστήματα σε περιοχές της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece