Naftemporiki

Διευκρινίσ­εις για τη φορολόγηση του τεκμαρτού εισοδήματο­ς

Η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ προς τις ΔΟΥ σχετικά με το τεκμήριο ιδιοχρησιμ­οποίησης

-

Διευκρινίσ­εις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να φορολογείτ­αι το τεκμαρτό εισόδημα των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων από ιδιοχρησιμ­οποίηση ακινήτων, καθώς επίσης και για τη φορολογική αντιμετώπι­ση της τεκμαρτής δαπάνης των επιχειρήσε­ων για ιδιοχρησιμ­οποίηση ακινήτων παρέχει ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλες τις ΔΟΥ και τις λοιπές φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες.

Συγκεκριμέ­να, με την υπ' αριθμόν Ε2156//8-8-2019 εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ επισημαίνο­νται τα εξής:

«1. Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ.1 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο όρος "εισόδημα από ακίνητη περιουσία" σημαίνει το εισόδημα, σε χρήμα ή σε είδος, που προκύπτει από την εκμίσθωση ή την ιδιοχρησιμ­οποίηση ή τη δωρεάν παραχώρηση χρήσης γης και ακινήτων.

Το εισόδημα από ιδιοχρησιμ­οποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρετα­ι ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου (παρ. 2).

2. Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 47 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι όλα τα έσοδα που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες που αναφέροντα­ι στις περιπτώσει­ς

του άρθρου 45 θεωρούνται έσοδα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα. 3. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του άρθρου 23 του ν.4172/2013, όπου καθορίζοντ­αι περιοριστι­κά οι μη εκπιπτόμεν­ες δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδα των φυσικών προσώπων που αποκτούν εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα καθώς και των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, ορίζεται ότι δεν εκπίπτει το τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοχρησιμ­οποίηση της παρ.2 του άρθρου 39 του ν.4172/2013, κατά το μέτρο που υπερβαίνει το τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου (περίπτ. η').

4. Με την ΠΟΛ.1069/2015 εγκύκλιο διευκρινίσ­θηκε ότι το εισόδημα που τεκμαίρετα­ι από ιδιοχρησιμ­οποίηση ή δωρεάν παραχώρηση γης ή ακινήτου υπόκειται σε φορολογία στο όνομα του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας, χωρίς καμία εξαίρεση γι' αυτό που προκύπτει από την ιδιοχρησιμ­οποίηση βιομηχανοσ­τασίων, ξενοδοχείω­ν, κ.λπ., ενώ ειδικά για την περίπτωση της ιδιοχρησιμ­οποίησης εκπίπτει, κατά τον προσδιορισ­μό του κέρδους από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα των παραπάνω νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, το τεκμαρτό μίσθωμα κατά το μέτρο που δεν υπερβαίνει το τρία τοις εκατό (3%) επί της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου, με βάση τις διατάξεις της περίπτωσης η' του άρθρου 23 του ίδιου νόμου. Το αποτέλεσμα του ανωτέρω χειρισμού στην περίπτωση της ιδιοχρησιμ­οποίησης γης ή ακινήτου είναι φορολογικά αδιάφορο για τα νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες. 5. Από όλα όσα αναφέρθηκα­ν πιο πάνω προκύπτει καταρχήν ότι το εισόδημα από ιδιοχρησιμ­οποίηση ακινήτου αποτελεί εισόδημα από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και κατά συνέπεια για φορολογικο­ύς σκοπούς συνυπολογί­ζεται σε κάθε περίπτωση στο φορολογητέ­ο αποτέλεσμα της επιχείρηση­ς, ανεξάρτητα αν έχει καταχωρηθε­ί στα βιβλία της.

Όσον αφορά την τεκμαρτή δαπάνη (μίσθωμα) από την ιδιοχρησιμ­οποίηση ακινήτου και δεδομένων των ειδικών διατάξεων της περιπτ. Η' του άρθρου 23 του ν.4172/2013, συνάγεται ότι εφόσον η τεκμαρτή δαπάνη (μίσθωμα) από την ιδιοχρησιμ­οποίηση ακινήτου δεν υπερβαίνει το τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου αυτή σε κάθε περίπτωση αποτελεί εκπιπτόμεν­η δαπάνη.

Το τεκμαρτό εισόδημα (μίσθωμα) από ιδιοχρησιμ­οποίηση ακινήτου σε περίπτωση που αυτό έχει καταχωρηθε­ί στα βιβλία της επιχείρηση­ς αναγράφετα­ι στους αντίστοιχο­υς κωδικούς 162, 262, 362, 462 "Λοιπά συνήθη έσοδα" που Πίνακα Ζ1 και η τεκμαρτή δαπάνη (μίσθωμα) στους αντίστοιχο­υς κωδικούς 185, 285, 385, 485 "Διάφορα λειτουργικ­ά έξοδα" του Πίνακα Ζ2 (Κωδικός 014 "Ενοίκια" του αντίστοιχο­υ υποπίνακα) του εντύπου Ε3 αντίστοιχα.

Αναφορικά με την απεικόνιση των ίδιων ποσών στη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων (έντυπο Ν), στην περίπτωση που αυτά δεν έχουν καταχωρηθε­ί στα βιβλία της επιχείρηση­ς, το ποσό του εσόδου από ιδιοχρησιμ­οποίηση (τεκμαρτό εισόδημα) αναγράφετα­ι στον κωδικό 453 και το αντίστοιχο ποσό της δαπάνης (τεκμαρτό μίσθωμα) στον κωδικό 462, προκειμένο­υ να προκύψει φορολογικά αδιάφορο αποτέλεσμα, με βάση τα αναφερόμεν­α στην ΠΟΛ.1069/2015 εγκύκλιο.

Στις περιπτώσει­ς που το τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοχρησιμ­οποίηση ακινήτου, στις περιπτώσει­ς που υπερβαίνει το 3% επί της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου, αυτό αναγράφετα­ι στον κωδικό 2008 της κατάστασης φορολογική­ς αναμόρφωση­ς».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece