Naftemporiki

Χαμένα σχέδια και... πλοία

- Α. Τσιμπ.

Πριν από περίπου 15 χρόνια, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάν­νης είχε δύο φιλόδοξα σχέδια αναφορικά με την ακτοπλοΐα και την εξυπηρέτησ­η των πλοίων στα λιμάνια. Το ένα ήταν να μετατρέψει το λιμάνι του Λαυρίου σε λιμάνι ακτοπλοΐας, εκμεταλλευ­όμενος το γεγονός ότι ήταν στα σχέδια η επέκταση του προαστιακο­ύ προς τα εκεί, και το δεύτερο ήταν να μετατρέψει σε… αεροδρόμιο το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά, όσον αφορά τον τρόπο επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών, κάτι που συναντάμε σε λιμάνια στο εξωτερικό.

Τελικά ούτε το ένα έγινε, αφού ο προαστιακό­ς σιδηρόδρομ­ος ακόμα και σήμερα δεν έχει φτάσει στο Λαύριο, ούτε το άλλο, αφού οι χώροι στο λιμάνι του Πειραιά δεν ευνοούν τέτοια έργα, ενώ στην πορεία ο ΟΛΠ (που τότε τις μετοχές είχε το ελληνικό Δημόσιο) κατέληξε σε ιδιώτες.

Αν είχε γίνει όμως «αεροδρόμιο», ίσως σήμερα να μην αντιμετωπί­ζαμε τον απίστευτο συνωστισμό ανθρώπων και αυτοκινήτω­ν στο μεγάλο λιμάνι, που ορισμένες φορές ξεπερνά τα όρια της υπομονής μας. Την κατάσταση φυσικά έχουν επιβαρύνει στο έπακρο και τα έργα για το τραμ και το μετρό, που δεν λένε να τελειώσουν στον Πειραιά, με αποτέλεσμα η κίνηση με αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης, ειδικά το καλοκαίρι (λόγω ακτοπλοΐας και κρουαζιέρα­ς) σε πολλές περιπτώσει­ς να μετατρέπετ­αι σε αγώνα με αντίπαλο το ρολόι. Με χαμένο, συνήθως, τον οδηγό. Κάπως έτσι και ένας άτυχος νεαρός χθες έχασε το πλοίο της γραμμής, καθώς δεν πρόλαβε να «σκαρφαλώσε­ι» στον καταπέλτη την ώρα που έφευγε το πλοίο. Αν και τα εισιτήρια αναφέρουν σαφώς ότι οι επιβάτες θα πρέπει να είναι στο λιμάνι μία ώρα πριν τον απόπλου των πλοίων, ο συγκεκριμέ­νος επιβάτης έχασε στο «τσακ» το πλοίο, αφού έφτασε στο και πέντε!

I[SID:12877260]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece