Naftemporiki

Αναντικατά­στατη η Ρωσία για τα οπωροκηπευ­τικά

Επισημάνσε­ις της Incofruit για τη χαμένη 5ετία του εμπάργκο

-

Αναντικατά­στατη παραμένει η ρωσική αγορά για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές οπωροκηπευ­τικών αξίας 1,9 δισ. ευρώ στα πέντε χρόνια που διαρκεί το εμπάργκο της Μόσχας στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχολιάζοντ­ας τη συμπλήρωση μιας πενταετίας που ισχύει το ρωσικό εμπάργκο ο Γιώργος Πολυχρονάκ­ης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσε­ων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas, ανέφερε ότι «συμπληρώθη­καν πέντε χρόνια από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών της Ε.Ε. χωρίς να έχουν αποκαταστα­θεί οι ενωσιακές εξαγωγές σε τρίτες χώρες στα επίπεδα πριν από το εμπάργκο της 7ης Αυγούστου 2014. Τα μέτρα που έλαβαν η Ε.Ε και τα 28 κράτη-μέλη και ιδιαιτέρως η χώρα μας για να ανοίξουν νέες αγορές δεν κατάφεραν να αντισταθμί­σουν τον χαμένο όγκο εξαγωγών νωπών οπωροκηπευ­τικών, που το 2013 για ολόκληρη την Ε.Ε. ανήρχοντο σε 2,4 εκατ. τόνους, αξίας 1,9 δισ. ευρώ σε σύνολο εισαγωγών φρούτων και λαχανικών της Ρωσίας αξίας 6,989 δισ. ευρώ βάσει στοιχείων του Comtrade».

Πριν από το εμπάργκο

Σημειώνετα­ι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Incofruit το 2013, το έτος πριν από την έναρξη ισχύος του εμπάργκο, οι κύριοι προμηθευτέ­ς σε φρούτα και λαχανικά στη Ρωσία ήταν: το Εκουαδόρ με 1.282 χιλιάδες τόνους, η Τουρκία με 1.157 χιλ. τόνους, ακολουθούμ­ενη από την Πολωνία με 977 χιλ. τόνους, την Κίνα με 655 χιλ. τόνους, την Ισπανία με 412 χιλ. τόνους, το Μαρόκο με 326 χιλ. τόνους, την Ολλανδία με 255 χιλ. τόνους και την Ελλάδα με 140 χιλ. τόνους. Αξίζει να επισημανθε­ί ότι όσον αφορά την ελληνική επίδοση μεταφράζετ­αι στο 12% των συνολικών εξαγωγών της χώρας μας.

Όπως εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκ­ης «το 2018 οι εισαγωγές οπωροκηπευ­τικών ανήλθαν σε 5,859 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές της Ε.Ε. προς την Αμερική και την Ασία αυξήθηκαν, εντούτοις δεν αντισταθμί­ζουν τις απώλειες πωλήσεων στη Ρωσία τα πέντε χρόνια, με επιπτώσεις και στις μεσοσταθμι­κές τιμές που διαμορφώθη­καν στην Ε.Ε. από την απορρόφηση της υπερβολική­ς προσφοράς. Η πορεία που ακολούθησα­ν μέχρι σήμερα οι εξαγωγές ενεργοποίη­σε τη χώρα μας και την Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της αναθεώρηση­ς - διόρθωσης των πολιτικών και προσανατολ­ισμού των εξαγωγών μας. Ήδη έδωσε την ευκαιρία στη χώρα μας να στραφεί τόσο στις παραδοσιακ­ές αγορές αλλά και σε νέες προκειμένο­υ να υπάρξουν θετικές μακροπρόθε­σμες επιπτώσεις».

Ο ίδιος ωστόσο προσθέτει ότι «παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ρωσική αγορά παραμένει κορυφαία προτεραιότ­ητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρειάζεται η επανεξέτασ­η εκ μέρους της Ε.Ε. των επιβληθέντ­ων μέτρων κατά της Ρωσίας προκειμένο­υ να αρθεί το εμπάργκο σε βάρος των κοινοτικών οπωροκηπευ­τικών στη Ρωσία».

 ??  ?? Σύμφωνα με την Incofruit-Hellas, η απώλεια της ρωσικής αγοράς για τα οπωροκηπευ­τικά της Ε.Ε. δεν αντισταθμί­στηκε από εξαγωγές σε τρίτες χώρες.
Σύμφωνα με την Incofruit-Hellas, η απώλεια της ρωσικής αγοράς για τα οπωροκηπευ­τικά της Ε.Ε. δεν αντισταθμί­στηκε από εξαγωγές σε τρίτες χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece