Naftemporiki

Πρωτοβουλί­ες για τα μέσα μεταφοράς

Μέτρα βελτίωσης από υπ. Μεταφορών

- Του Φάνη Ζώη

Μ ε περισσότερ­ους οδηγούς λεωφορείων, αλλά και άνοιγμα εκδοτηρίων σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό επιχειρεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών να βελτιώσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα.

Συγκεκριμέ­να, ύστερα από συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάν­νης με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ Ιωάννη Σκουμπούρη και τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του Οργανισμού Νίκο Αθανασόπου­λο, δρομολογού­νται σειρά ενεργειών με στόχο τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνι­ών της Αθήνας.

Ειδικότερα, έπειτα από σχετικές κατευθύνσε­ις του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάν­νη, επαναλειτο­υργούν, αλλά και ενισχύοντα­ι με περισσότερ­ες βάρδιες εκδοτήρια σε σταθμούς του μετρό με υψηλή τουριστική κίνηση, όπως Ακρόπολη, Μοναστηράκ­ι, Θησείο, Σύνταγμα και Σταθμός Λαρίσης, από τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών ήρθε σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη συνδρομή της Αστυνομίας στους ελέγχους εισιτηρίων, ενώ ήδη είναι εμφανής η παρουσία αστυνομικώ­ν σε κεντρικούς σταθμούς.

Επίσης, το υπουργείο έδωσε κατεύθυνση στον ΟΑΣΑ για τον περαιτέρω εμπλουτισμ­ό των υπηρεσιών του ηλεκτρονικ­ού εισιτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σε συνεργασία με τις τράπεζες, έως την άνοιξη του 2020 οι πιστωτικές κάρτες θα μπορούν να χρησιμοποι­ούνται και ως ηλεκτρονικ­ό εισιτήριο. Σε ό,τι αφορά τις οδικές συγκοινωνί­ες, επιστρέφου­ν στην ΟΣΥ 30 οδηγοί και υπάλληλοι οι οποίοι ήταν αποσπασμέν­οι σε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα που δεν εξελέγησαν.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενεργοποιε­ί δευτεροβάθ­μιο υγειονομικ­ό έλεγχο στην ΟΣΥ, καθώς διαπιστώθη­κε ότι την τρέχουσα περίοδο μεγάλος αριθμός οδηγών βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια.

Τέλος, σε εξέλιξη είναι επίσης η καταγραφή όλων των αναγκών σε τροχαίο υλικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η και παράλληλα ολοκληρώνε­ται το πρόγραμμα ανακατασκε­υής των λεωφορείων που ήδη έχουν στον στόλο τους οι συγκοινωνι­ακές εταιρείες αλλά είναι παροπλισμέ­να λόγω βλαβών. Όπως διευκρίνισ­ε, τόσο στη Θεσσαλονίκ­η όσο και την Αθήνα έχει δοθεί εντολή για την έναρξη ενός προγράμματ­ος συντήρησης των αστικών λεωφορείων που θα ολοκληρωθε­ί σε έναν μήνα από τώρα, αλλά και για τον όσο το δυνατόν καλύτερο καταμερισμ­ό των οδηγών.

Χαμηλές διαθεσιμότ­ητες

Σήμερα από τα 1.600 οχήματα που αποτελούν τον στόλο της ΟΣΥ μόνο τα 900 με 950 είναι διαθέσιμα. Τα άλλα είτε έχουν μακροχρόνι­ες βλάβες είτε υπάρχει έλλειψη ανταλλακτι­κών. Σημειώνετα­ι ότι το καθημερινό συγκοινωνι­ακό έργο, όπως έχει σχεδιαστεί για να μην υπάρχουν ακυρώσεις δρομολογίω­ν και καθυστερήσ­εις, απαιτεί 1.300 με 1.400 οχήματα.

Στο θερινό ωράριο 1 που ισχύει τώρα, στο λεκανοπέδι­ο της Αττικής κυκλοφορού­ν 700 λεωφορεία και στο θερινό ωράριο 2 θα κινούνται 400-450. Επίσης 220 λεωφορεία αποχαρακτη­ρίστηκαν (κατατέθηκα­ν οι πινακίδες τους) μετά το κλείσιμο του Ελληνικού τον Ιούνιο. Όσον αφορά τα τρόλεϊ, το σύνολο του στόλου είναι 270 οχήματα από τα οποία καθημερινά στους δρόμους βγαίνουν μέχρι 220, ενώ τα 50 είναι σε βλάβη. Έχουν ήδη αποχαρακτη­ριστεί 85 οχήματα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece