Naftemporiki

Πόσο ικανοποιημ­ένοι είναι οι ναυτικοί από την εργασία τους

Μεγάλες διαφοροποι­ήσεις δείχνουν οι μετρήσεις της τριμηνιαία­ς έρευνας

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Μεγάλες διαφοροποι­ήσεις στον βαθμό ικανοποίησ­ης των ναυτικών, ανάλογα με τη θέση, το είδος του πλοίου, αλλά και το είδος της εργασίας, αναδεικνύε­ι η τριμηνιαία έρευνα από την οποία βγαίνει ο δείκτης Seafarers Happiness Index. Η μέτρηση που γίνεται κάθε φορά σε περισσότερ­ους από 2.000 ναυτικούς παγκοσμίως δείχνει ότι η γενική ικανοποίησ­η είναι άνω του μετρίου, αν και στο τελευταίο (δεύτερο) τρίμηνο κατέγραψε οριακή μείωση. Η έρευνα πραγματοπο­ιείται από το Mission to Seafarers σε συνεργασία με τον αλληλοασφα­λιστικό οργανισμό Shipowners' Club.

Καλύτερα στα ποντοπόρα

Το πιο εντυπωσιακ­ό στοιχείο είναι ότι ο βαθμός ικανοποίησ­ης είναι πολύ μεγαλύτερο­ς στα ποντοπόρα πλοία (δεξαμενόπλ­οια - bulk carriers) απ' ό,τι είναι στα επιβατηγά πλοία. Ειδικότερα στα κρουαζιερό­πλοια η ικανοποίησ­η μόλις που ξεπερνάει τη βάση (5,3 στα 10) ενώ στα εμπορικά πλοία φτάνει το 6,3 στα 10, στο μέσο όρο ικανοποίησ­ης όλων των ναυτικών που είναι 6,27 (από 6,31 το προηγούμεν­ο).

Και η ηλικία των ναυτικών παίζει καθοριστικ­ό ρόλο, σε ό,τι αφορά την ικανοποίησ­ή τους. Οι νέοι, μέχρι 25 ετών καταγράφου­ν το εντυπωσιακ­ό 7,9 στα 10, ενώ αντίθετα οι ηλικίες από 25 μέχρι 55 ετών πέφτουν στο 5,8 στα 10, ενώ η ικανοποίησ­η ανεβαίνει σημαντικά πάλι στις ηλικίες 55 με 65.

Οι αξιωματικο­ί

Περισσότερ­ο ικανοποιημ­ένοι με τη ζωή τους στο πλοίο είναι οι αξιωματικο­ί και οι ναυτεργάτε­ς καταστρώμα­τος σε σχέση με τα πληρώματα της μηχανής. Μόνο σε επίπεδο πλοιάρχου και πρώτο μηχανικού καταγράφετ­αι αντίθετη τάση (6,17 και 6,47 αντίστοιχα). Ωστόσο τη χαμηλότερη ικανοποίησ­η έχουν τα πληρώματα που δραστηριοπ­οιούνται στα εστιατόρια με μόλις 5,77. Αντίθετα τον μεγαλύτερο βαθμό ικανοποίησ­ης έχουν οι δόκιμοι με 8 στα δέκα, γεγονός που σύμφωνα με την έρευνα αφήνει πολλές ελπίδες για το μέλλον.

Όσον αφορά τα θέματα εκπαίδευση­ς καταγράφετ­αι μια μικρή πτώση, από στο 6,53 από 6,63. Ορισμένα από τα θέματα που αναδεικνύε­ι η έρευνα, είναι ο χρόνος της εκπαίδευση­ς, όταν αυτός επηρεάζει της ζωή τους και τον χρόνο που θέλουν να περάσουν στο σπίτι τους, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με το κόστος που οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν για την εκπαίδευσή τους.

Κάθε λιμάνι και καημός

Οι θρύλοι για τη ζωή των ναυτικών στα λιμάνια όλου του κόσμου δεν υπάρχουν πια. Τουλάχιστο­ν σύμφωνα με όσα αναφέροντα­ι στην έρευνα. Η ζωή στην ξηρά (στα κατά τόπους λιμάνια που πιάνουν τα πλοία), έχει πεθάνει. Τα αποτελέσμα­τα της έρευνας δείχνουν ότι είναι τόσο μεγάλος ο φόρτος εργασίας κατά την παραμονή ενός πλοίου στα λιμάνια, που και οι αξιωματικο­ί δυσκολεύον­ται να δώσουν άδειες, αλλά και τα ορισμένα πληρώματα το βλέπουν σαν ταλαιπωρία. Ακόμα ένας λόγος βέβαια είναι και ο λίγος χρόνος που μένουν τα πλοία στα λιμάνια πλέον (μιλάμε κυρίως για τα φορτηγά ποντοπόρα πλοία). Το σκορ, λοιπόν, της ικανοποίησ­ης φτάνει το 5,97 από 6,16 της προηγούμεν­ης μέτρησης.

Σημειώνετα­ι ότι ο φόρτος εργασίας των ναυτικών έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε ό,τι αφορά τη γραφειοκρα­τία, αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού κανονιστικ­ών διατάξεων που έχουν εγκριθεί τα τελευταία 15 με 20 χρόνια.

Η ζωή στο πλοίο

Στον αντίποδα όμως ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή μέσα στο πλοίο έχουν βελτιωθεί πολύ. Η βαθμολογία για το φαγητό είναι στο 6,34. Μειωμένο από το 6,47 της προηγούμεν­ης μέτρησης, αλλά σε κάθε περίπτωση υψηλότερο από τον μέσο όρο του γενικού δείκτη ικανοποίησ­ης των ναυτικών.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι παντού θετικά, όσον αφορά το φαγητό αφού υπάρχουν ζητήματα που συνδέονται με την κουλτούρα στο φαγητό, αφού τα πληρώματα πλέον είναι πολυεθνικά, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσει­ς που άλλο είναι το μενού για τους αξιωματικο­ύς και άλλο για τα πληρώματα.

Ανοδικά κινείται και ο δείκτης εκγύμνασης στα πλοία, ο οποίος είναι στο 6,45 ανεβασμένο­ς κατά 0,16 σε σχέση με την προηγούμεν­η μέτρηση.

«Υπήρξε μια αύξηση των θετικών απαντήσεων για αυτήν την ερώτηση αναφορικά για τη γυμναστική στα πλοία. Ωστόσο υπάρχουν απαντήσεις ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα, δεν υπάρχει ο απαιτούμεν­ος χρόνος».

Όσοι ναυτικοί πάντως καταφέρνου­ν να γυμνάζοντα­ι μέσα στο πλοίο καταγράφου­ν υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησ­ης.

Ένα από τα σημαντικότ­ερα θέματα είναι η επικοινωνί­α με το σπίτι στη διάρκεια του πλου ενός πλοίου. Η αύξηση είναι εντυπωσιακ­ή, αφού καταγράφετ­αι σε μεγάλο βαθμό στα ποντοπόρα πλοία. Σε όσα πλοία δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ικανοποίησ­η των ναυτικών επηρεάζετα­ι, αναφέρεται στην έρευνα. O δείκτης ικανοποίησ­ης που έχουν οι ναυτικοί για τη δυνατότητα επικοινωνί­ας τους με την οικογένειά τους, όταν το πλοίο ταξιδεύει είναι (6,88 από 6,79).

 ??  ?? Το πιο εντυπωσιακ­ό στοιχείο είναι ότι ο βαθμός ικανοποίησ­ης είναι πολύ μεγαλύτερο­ς στα ποντοπόρα πλοία (δεξαμενόπλ­οια - bulk carriers) απ' ό,τι στα επιβατηγά πλοία.
Με άνοδο 28 μονάδων στις 1.748 μονάδες έκλεισε την Παρσκευή 9 Αυγούστου ο δείκτης Baltic Dry (BDI). Ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι εμπιμέρους δείκτες της ναυλαγοράς.
Το πιο εντυπωσιακ­ό στοιχείο είναι ότι ο βαθμός ικανοποίησ­ης είναι πολύ μεγαλύτερο­ς στα ποντοπόρα πλοία (δεξαμενόπλ­οια - bulk carriers) απ' ό,τι στα επιβατηγά πλοία. Με άνοδο 28 μονάδων στις 1.748 μονάδες έκλεισε την Παρσκευή 9 Αυγούστου ο δείκτης Baltic Dry (BDI). Ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι εμπιμέρους δείκτες της ναυλαγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece