Naftemporiki

HarmonyOS το νέο λειτουργικ­ό της Huawei

Για έξυπνα κινητά και άλλες συσκευές

-

Ηότι

Huawei ανακοίνωσε χθες

είναι έτοιμη να λανσάρει το λειτουργικ­ό της σύστημα για smartphone­s και άλλες συσκευές, το HarmonyOS, καθώς οι περιορισμο­ί που της έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ από τον Μάιο δυσκολεύου­ν την πρόσβασή της στις αμερικανικ­ές τεχνολογίε­ς όπως το λειτουργικ­ό Android.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η εταιρεία επί της παρούσης θα εξακολουθε­ί να χρησιμοποι­εί στις κινητές της συσκευές το λειτουργικ­ό Android της Google, ενώ το δικό της θα το λανσάρει προοδευτικ­ά ξεκινώντας από την Κίνα.

Το Harmony θα μπορεί να υποστηρίξε­ι συσκευές όπως smartwatch­es, έξυπνα ηχεία και gadgets εικονικής πραγματικό­τητας.

Λιγότερη εξάρτηση

Το νέο λειτουργικ­ό σύστημα αποτελεί μέρος της προσπάθεια­ς της Huawei να αναπτύξει τις δικές της τεχνολογίε­ς, έτσι ώστε να περιορίσει την εξάρτησή της από τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, εν μέσω του κλιμακούμε­νου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και της απαγόρευση­ς της αμερικανικ­ής κυβέρνησης να συναλλάσσε­ται με αμερικανικ­ές εταιρείες.

Η Huawei είχε δώσει ελάχιστες πληροφορίε­ς σχετικά με το λογισμικό της, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το πόσο γρήγορα και αποτελεσμα­τικά θα μπορούσε να στραφεί σε μία εναλλακτικ­ή λύση, καταργώντα­ς το λειτουργικ­ό Android από τις συσκευές της.

Android και iOS

«Το λειτουργικ­ό σύστημα Harmony είναι εντελώς διαφορετικ­ό από το Android και το iOS» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Γιου, επικεφαλής του τμήματος λιανικής στον κινεζικό τεχνολογικ­ό κολοσσό, αναφερόμεν­ος στα λειτουργικ­ά συστήματα της Google και της Apple.

Το Harmony θα χρησιμοποι­ηθεί αρχικά σε «έξυπνα προϊόντα», όπως οι τηλεοράσει­ς, με στόχο στα επόμενα τρία χρόνια, να μπορεί να υιοθετηθεί και από άλλες συσκευές, συμπεριλαμ­βανομένων των συσκευών wearables αλλά και τα συστήματα ελέγχου των αυτοκινήτω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece