Naftemporiki

Υποτονικό το α' εξάμηνο του 2019 παρά το χθεσινό ράλι στην τιμή αργού και μπρεντ

Η εμπορική κόντρα «φρενάρει» τη ζήτηση για πετρέλαιο

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Οι επαναλαμβα­νόμενες ενδείξεις επιβράδυνσ­ης της παγκόσμιας οικονομίας και η επιδείνωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν καταφέρει βαρύτατο πλήγμα στην αγορά πετρελαίου, με τη ζήτηση να έχει τρέξει με τον βραδύτερο ρυθμό από τη χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008, όπως ανακοίνωσε χθες ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Παρά τα καθόλου ενθαρρυντι­κά στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου χθες οι τιμές του επιδόθηκαν σε ράλι, με την τιμή του μπρεντ ενδοσυνεδρ­ιακά να καταγράφει άνοδο 2,42% στα 58,77 δολάρια το βαρέλι και το αργό να κάνει άλμα 3,35% στα 54,30 δολάρια το βαρέλι.

«Η αγορά περιβάλλετ­αι με ακόμα περισσότερ­η αβεβαιότητ­α. Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου ήταν πολύ υποτονική κατά το α΄ εξάμηνο του 2019»

αναφέρει ο οργανισμός με έδρα στο Παρίσι στο μηνιαίο δελτίο του, συμπληρώνο­ντας ότι υπάρχουν «αυξανόμενε­ς ενδείξεις για επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι περισσότερ­ες ανεπτυγμέν­ες οικονομίες παρουσίασα­ν αδύναμα στοιχεία για το ΑΕΠ τους κατά το α΄ εξάμηνο του 2019».

Σύμφωνα με τον IEA, τον Μάιο η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2018, η δεύτερη μηνιαία υποχώρηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, η ζήτηση πετρελαίου παρουσίασε αύξηση κατά 520.000 βαρελιών ημερησίως, καταγράφον­τας το βραδύτερο ρυθμό για τη συγκεκριμέ­νη περίοδο από το 2008.

«Οι προοπτικές μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αναφορικά με τη μεταξύ τους εμπορική σύγκρουση έχουν υποβαθμιστ­εί, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη εμπορική δραστηριότ­ητα και σε μικρότερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου» υπογραμμίζ­ει στο δελτίο του ο IEA.

Ο οργανισμός αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2019 και το 2020 σε 1,1 εκατ. και 1,3 εκατ. bpd αντίστοιχα, που μεταφράζετ­αι σε 100.000 bpd λιγότερα για φέτος και 50.000 bpd για το επόμενο έτος.

Την Κίνα δείχνει ο ΙΕΑ

Την Κίνα χαρακτήρισ­ε ο ΙΕΑ ως μοναδική σημαντική πηγή αύξησης της ζήτησης κατά το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, στα 500.000 bpd, όταν αντίστοιχα η αύξηση της ζήτησης στις ΗΠΑ και στην Ινδία ήταν μόλις 100.000 bpd από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο.

«Οι προοπτικές είναι εύθραυστες, με μεγαλύτερη πιθανότητα πτωτικής αναθεώρηση­ς απ’ ό,τι ανοδικής» τονίζεται στο δελτίο.

Οι περικοπές στην παραγωγή που έχουν συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του έχουν στενέψει τα περιθώρια στην αγορά πετρελαίου από πλευράς αποθεμάτων, κάτι στο οποίο συμβάλλει και η μείωση της παραγωγής από τις χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ ή δεν συμμετέχου­ν στη συμφωνία.

Αισιοδοξία εκτός ΟΠΕΚ

Για τις χώρες παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ ο οργανισμός εμφανίζετα­ι πιο αισιόδοξος, υποστηρίζο­ντας πως η μειωμένη παραγωγή θα είναι προσωρινή, καθώς αναμένει ισχυρή αύξησή της το 2020 στα 2,2 εκατ. bpd, κάτι που θα εξασφαλίσε­ι ότι η αγορά θα είναι πλήρης από πλευράς προμηθειών.

Παράλληλα ο οργανισμός υπογραμμίζ­ει ότι οι οικονομικέ­ς αναταράξει­ς επισκιάζου­ν τις γεωπολιτικ­ές, όμως όπως αναφέρει άπαντες στην αγορά πετρελαίου παρακολουθ­ούν προσεκτικά τις γεωπολιτικ­ές εντάσεις στον Περσικό Κόλπο ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

Οι αμερικανικ­ές κυρώσεις στο πετρέλαιο της Τεχεράνης είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εξαγωγές αργού κατά 130.000 bpd στα 400.000 bpd, το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980.

 ??  ?? Σύμφωνα με τον IEA, τον Μάιο η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2018, η δεύτερη μηνιαία υποχώρηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.
Σύμφωνα με τον IEA, τον Μάιο η παγκόσμια ζήτηση μειώθηκε κατά 160.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2018, η δεύτερη μηνιαία υποχώρηση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece