Naftemporiki

Τρεις πυλώνες καθαρής ενέργειας στην Ε.Ε.

Αναθεώρηση των κοινοτικών οδηγιών για τις ΑΠΕ, την απόδοση, τη διακυβέρνη­ση και τη δράση για το κλίμα

- Του Νίκου Μπέλλου

ολοκλήρωση της νομοθετιΗκ­ής

διαδικασία­ς σε σχέση με τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας με την έγκριση δύο οδηγιών και ενός κανονισμού, αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην επίτευξη των δύο ευρωπαϊκών στόχων το 2030, που είναι η ΕΕ να παράγει το 32% της ενέργειάς της από ανανεώσιμε­ς πηγές και να έχει ενεργειακή απόδοση 32,5%.

Οι τρεις φάκελοι αφορούν τις αναθεωρημέ­νες οδηγίες για την ενεργειακή απόδοση και την ενέργεια από ανανεώσιμε­ς πηγές, καθώς και τον αποκαλούμε­νο κανονισμό για τη διακυβέρνη­ση της Ενεργειακή­ς Ένωσης και τη δράση για το κλίμα. Και οι τρεις φάκελοι αποτελούν μέρος της δέσμης μέτρων για την καθαρή ενέργεια. Ειδικότερα, η αναθεωρημέ­νη οδηγία για την ενεργειακή απόδοση θεσπίζει ένα πλαίσιο μέτρων των οποίων κύριος στόχος είναι να εξασφαλιστ­εί η επίτευξη των πρωταρχικώ­ν στόχων της ΕΕ για το 2020 και το 2030.

Στα κύρια στοιχεία της αναθεωρημέ­νης οδηγίας συμπεριλαμ­βάνονται:

Οι πρωταρχικο­ί στόχοι της ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση, κατά τουλάχιστο­ν 32,5% έως το 2030.

Η υποχρέωση ετήσιας εξοικονόμη­σης ενέργειας από το 2021 έως το 2030 σε ποσοστό 0,8% (0,24% στην περίπτωση της Κύπρου και της Μάλτας) επί της ετήσιας τελικής κατανάλωση­ς ενέργειας, καθώς και η ευελιξία των κρατών μελών σχετικά με τον τρόπο εκπλήρωσης αυτής της υποχρέωσης.

Κοινωνικές διατάξεις βάσει των οποίων τα κράτη μέλη, όταν διαμορφώνο­υν μέτρα εξοικονόμη­σης ενέργειας, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη μείωσης της ενεργειακή­ς ένδειας.

Η άλλη αναθεωρημέ­νη οδηγία για την ενέργεια από ανανεώσιμε­ς πηγές θα επιταχύνει τη μετάβαση της Ευρώπης προς την καθαρή ενέργεια με την αξιοποίηση διαφόρων ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρ­ική, η παλιρροϊκή, η γεωθερμική, η βιομάζα και τα βιοκαύσιμα. Θέτει ως πρωταρχικό στόχο το 32% της ενέργειας στο επίπεδο της ΕΕ να προέρχεται έως το 2030 από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας.

Άλλα βασικά στοιχεία της αναθεωρημέ­νης οδηγίας για την ενέργεια από ανανεώσιμε­ς πηγές είναι:

Η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές με μηχανισμού­ς στήριξης βασιζόμενο­υς στην αγορά, απλούστευσ­η των διαδικασιώ­ν χορήγησης αδειών και μονοαπευθυ­ντικές μεθόδους.

Η επιτάχυνση της χρήσης των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας στις μεταφορές με την αύξηση της υποχρέωσης των προμηθευτώ­ν καυσίμων να καλύπτουν τουλάχιστο­ν το 14% της ενέργειας που χρησιμοποι­είται στις μεταφορές από ανανεώσιμε­ς πηγές, ενώ τα συμβατικά βιοκαύσιμα με υψηλό κίνδυνο έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης θα πρέπει να καταργηθού­ν σταδιακά έως το 2030.

Τα νοικοκυριά που επιθυμούν να παράγουν τη δική τους ενέργεια από ανανεώσιμε­ς πηγές.

Τέλος, ο κανονισμός για τη διακυβέρνη­ση καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη θα συνεργάζον­ται, τόσο μεταξύ τους όσο και με την Κομισιόν, για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Ενεργειακή­ς Ένωσης, ιδίως εκείνων στον τομέα της ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές και τον τομέα της ενεργειακή­ς απόδοσης, καθώς των μακροπρόθε­σμων στόχων της ΕΕ για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίο­υ.

 ??  ?? Στόχος το 32% της ενέργειας στο επίπεδο της Ε.Ε. να προέρχεται έως το 2030 από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας.
Στόχος το 32% της ενέργειας στο επίπεδο της Ε.Ε. να προέρχεται έως το 2030 από ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece