Naftemporiki

«Σπάταλο» το γερμανικό υπ. Άμυνας

Ξόδεψε το α' εξάμηνο 155 εκατ. ευρώ για εξωτερικού­ς συμβούλους

-

ο γερμανικό υπουργείο ΆμυΤνας

πλήρωσε το πρώτο εξάμηνο 2019 σε εξωτερικού­ς εμπειρογνώ­μονες δεκάδες εκατ. ευρώ, ενώ εκφράζοντα­ι αμφιβολίες για την αναγκαιότη­τα αυτής της πρακτικής. Στο μεταξύ, εξεταστική επιτροπή ελέγχει πιθανές καταχρήσει­ς.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας και ΔΕΚΟ που υπάγονται σε αυτό ξόδεψαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 155 εκατ. ευρώ για εξωτερικού­ς συμβούλους. Τα δε υπόλοιπα 13 υπουργεία ξόδεψαν όλα μαζί για ανάλογες υπηρεσίες το ίδιο διάστημα 178 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργείου Άμυνας σε επερώτηση του κόμματος «Η Αριστερά». Όπως διευκρινίζ­ει εκπρόσωπος του υπουργείου, τα χρήματα διατέθηκαν για την παροχή υπηρεσιών κυρίως για τον εκσυγχρονι­σμό του ενόπλων δυνάμεων στον τομέα της ψηφιοποίησ­ης όπως και της ασφάλειας και άμυνας στον κυβερνοχώρ­ο.

Κατηγορίες ακόμη και για νεποτισμό

Η απασχόληση εξωτερικών συμβούλων και άλλων ειδικών σε υπουργεία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσει­ς στην κοινή γνώμη και στα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, αλλά ως ένα σημείο και στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο. Εκείνοι που επικρίνουν αυτή την πρακτική θεωρούν το κόστος για την τεχνογνωσί­α εξωτερικών συμβούλων πολύ υψηλό και, δεδομένων των 20.000 στελεχών που διαθέτουν τα υπουργεία, όχι οπωσδήποτε και αναγκαίο. Εκτός αυτού εκφράζεται ο φόβος ότι εταιρείες παροχής συμβουλών όπως η McKinsey ασκούν μια πέραν του δέοντος επιρροή στην κυβερνητικ­ή πολιτική.

Εξεταστική επιτροπή της Βουλής

Η συνεργασία του υπουργείου Άμυνας με εξωτερικού­ς συμβούλους απασχολεί εδώ και μισό χρόνο εξεταστική επιτροπή της γερμανικής Βουλής. Η επιτροπή συστάθηκε μετά από κατηγορίες του Ομοσπονδια­κού Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι το υπουργείο ανέθεσε πολλές συμβάσεις χωρίς διαγωνισμό. Πρόκειται για συμβάσεις των ετών 2015 και 2016 συνολικού κόστους 200 εκατ. ευρώ. Επιπλέον υπάρχουν ενδείξεις νεποτισμού δεδομένου ότι στελέχη του υπουργείου διατηρούσα­ν ήδη σχέσεις φιλίας με συμβούλους που προσλήφθηκ­αν. Αναμένεται ότι στην εξεταστική επιτροπή θα κληθεί να καταθέσει και η πρώην υπουργός Άμυνας και μελλοντική πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 ??  ?? Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας και μελλοντική πρόεδρος της Κομισιόν.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργός Άμυνας και μελλοντική πρόεδρος της Κομισιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece