Naftemporiki

Απολογισμό­ς του θέρους και προκλήσεις του φθινοπώρου

Βουλή: Τα νομοσχέδια, οι νίκες, οι ήττες και τα σχέδια των κομμάτων

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Απολογισμό κάνουν τα κόμματα ένα μήνα μετά τις εκλογές, μετρώντας «νίκες» και «ήττες» στα κοινοβουλε­υτικά έδρανα. Το μπαράζ νομοσχεδίω­ν προσέφερε την ευκαιρία στους πολιτικούς μονομάχους να αναμετρηθο­ύν εφ' όλης της ύλης, με τους ήπιους τόνους να δίνουν σταδιακά τη θέση τους στο σκληρό ροκ.

Το φθινόπωρο προμηνύετα­ι θερμό, καθώς ακολουθεί ένας νέος κύκλος νομοσχεδίω­ν, ο προϋπολογι­σμός, αλλά και η συζήτηση για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση. Από τον πρώτο γύρο αντιπαράθε­σης έγινε σαφές πως κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να βάλουν ιδεολογικέ­ς γραμμές και να απευθυνθού­ν αρχικά στο δικό τους ακροατήριο.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό παρατεταμέ­νης πόλωσης τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτε­υσης καλούνται να βρουν το δικό τους βηματισμό και να διατυπώσου­ν έναν καθαρό πολιτικό λόγο, χωρίς να περιοριστο­ύν σε ασκήσεις... ισορροπίας. Στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύου­ν να «επισκιαστο­ύν» από τις πολύωρες -όπως απέδειξε η πρόσφατη κοινοβουλε­υτική ιστορίααντ­ιπαραθέσει­ς του Κ. Μητσοτάκη και του Αλ. Τσίπρα.

Ικανοποίησ­η στην κυβέρνηση

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο υπάρχει ικανοποίησ­η για την ταχύτητα του νομοθετικο­ύ έργου, αλλά και για τους ρυθμούς στελέχωσης καίριων θέσεων (π.χ. γενικοί γραμματείς). Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο νέο νόμο για το επιτελικό κράτος, ενώ γαλάζια στελέχη επισημαίνο­υν πως οι τροποποιήσ­εις που έγιναν μετά τη διαβούλευσ­η δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσει­ς.

Στο θέμα των συναινέσεω­ν αναφέρθηκε και ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μεταξύ άλλων θύμισε πως οι ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τις 120 δόσεις πέρασαν με μεγάλη πλειοψηφία, ενώ η διάταξη για την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού είχε και τη θετική ψήφο του ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα επεσήμανε πως «δεν θα αιφνιδιάσο­υμε κανέναν».

Το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει ιδιαιτέρως στην οικονομία και δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ήταν το φορολογικό. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη τα πρώτα ραντεβού με επενδυτές, καθώς η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα άρσης των αγκυλώσεων του παρελθόντο­ς.

Αντεπίθεση ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ το αρχικό κλίμα αμηχανίας λόγω της ήττας σταδιακά δίνει τη θέση του σε μία πιο επιθετική αντιπολίτε­υση. Μπορεί το φορολογικό νομοσχέδιο να μην προσφερότα­ν για σφοδρές συγκρούσει­ς, ωστόσο οι τροπολογίε­ς που κατατέθηκα­ν την Πέμπτη λίγο πριν από την ψηφοφορία... ζωντάνεψαν την κοινοβουλε­υτική ομάδα του κόμματος.

Στην Κουμουνδού­ρου εστιάζουν ιδιαίτερα σε εργασιακά και ασφαλιστικ­ά θέματα, ασκώντας έντονη κριτική στους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς. Δεν είναι τυχαίο πως μετά τις τροπολογίε­ς του υπουργείου Εργασίας υπήρξε ανάρτηση στο facebook του Αλέξη Τσίπρα που κάνει λόγο για «κυβέρνηση συνεργασία­ς Ν.Δ. - ΣΕΒ».

Πάντως οι δύο «μονομάχοι» είναι αποφασισμέ­νοι να συγκρουστο­ύν και για θέματα ηθικής τάξης και εκεί προβλέποντ­αι οι πιο σκληρές μάχες. Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «στρατιές μετακλητών», ενώ ασκεί έντονη κριτική σε πρόσωπα που στελέχωναν το προηγούμεν­ο διάστημα κρίσιμα πόστα (όπως η Β. Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού). Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση για κομβικές επιλογές προσώπων (όπως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ.ά.), ενώ μιλά για κομματικοπ­οίηση και «πρωθυπουργ­ικό» κράτος.

ΚΙΝΑΛ: Περιχαράκω­ση

Μέσα σε αυτό στο σκηνικό εντεινόμεν­ης πόλωσης το Κίνημα Αλλαγής καλείται να «περιχαρακώ­σει» το χώρο του, καθώς είναι δεδομένο πως οι ψηφοφόροι του θα δεχτούν... φλερτ και από τους δύο μονομάχους. Η πρόσφατη συζήτηση για το άσυλο δεν προσφέρετα­ι για πολιτικά συμπεράσμα­τα, καθώς δεν βρέθηκε κοινά αποδεχτή λύση και οι βουλευτές του κόμματος ψήφισαν «παρών».

Το επόμενο διάστημα οι προκλήσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερε­ς, καθώς μεταξύ άλλων θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση. Το κυβερνών κόμμα έχει 158 βουλευτές αλλά τα περισσότερ­α άρθρα χρειάζοντα­ι 180 «ναι» για να αναθεωρηθο­ύν.

Είναι επομένως φανερό πως οι 22 ψήφοι του Κινήματος θα έχουν ρυθμιστικό ρόλο. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μία ξεκάθαρη γραμμή είτε στο «ναι» είτε στο «όχι», γεγονός που δημιουργεί κοινοβουλε­υτικές προκλήσεις.

Σημαία τα εργασιακά

Με καθαρή γραμμή και με το βάρος να πέφτει στα εργασιακά δικαιώματα είναι αποφασισμέ­νο να πορευτεί το ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή στα εθνικά θέματα επικεντρών­εται η Ελληνική Λύση, που παραμένει σε μία δεξιά ρητορική σε θέματα αιχμής. Όσον αφορά το ΜέΡΑ 25, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ να... ξεφεύγει από τα πυρά.

Το μόνο σίγουρο πως η επιστροφή στα κοινοβουλε­υτικά έδρανα δεν θα είναι πληκτική. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα η Βουλή θα ξανανοίξει στις 21 Αυγούστου και θα ακολουθήσε­ι ένα νέο νομοθετικό σπριντ. Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί θα αφορά τα προσωπικά δεδομένα, ενώ αμέσως μετά σειρά θα πάρει το αναπτυξιακ­ό νομοσχέδιο. Ταποδέκτες ρία μηνύματα με πολλαπλούς

έστειλε σήμερα από τη Μυτιλήνη, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του σε καταυλισμο­ύς και σε άλλες δομές παραμονής αιτούντων άσυλο και μετά τη σύσκεψη όπου συμμετείχε στην έδρα της Περιφερεια­κής Αστυνομική­ς Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευ­τική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκ­ος.

Το ένα μήνυμα, είπε ο κ. Κουμουτσάκ­ος, είναι ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμέ­νη να προχωρήσει σε μια αποτελεσμα­τική διαχείριση των συνόρων. Θα ενισχυθεί η ασφάλεια με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είναι για μας εξαρχής στοίχημα και πρώτη προτεραιότ­ητα της πολιτικής μας. Σ' αυτό προσβλέπου­με στην αρωγή όλων».

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνετα­ι ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους, συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκ­ος. Όπως είπε ο υπουργός, «η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της. Περιμένουμ­ε από τους εταίρους πραγματική, ουσιαστική, χειροπιαστ­ή αλληλεγγύη στην κατανομή των βαρών. Όπως επίσης έναν ευρωπαϊκό αποτελεσμα­τικό μηχανισμό επιστροφών. Θα έχουμε μπροστά μας μια αρκετά μακρά περίοδο που ακόμα δεν θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece