Naftemporiki

«Κοκκίνισαν» τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Η ρητορική Τραμπ άσκησε πιέσεις στη Wall Street - Κέρδη στην Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μ ία ημέρα κράτησε το ανοδικό ράλι των μετοχών, καθώς χθες Ιταλία και Τραμπ επανέφεραν στις αγορές τον φόβο και την ανασφάλεια, ολοκληρώνο­ντας μία από τις χειρότερες εβδομάδες του έτους. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να συνεργαστο­ύν με τη Huawei (η κυβέρνηση από τον Μάιο έχει απαγορέψει στις αμερικανικ­ές εταιρείες να συναλλάσσο­νται με τον κινεζικό τεχνολογικ­ό κολοσσό), προσθέτοντ­ας επίσης πως η χώρα του δεν είναι ακόμα έτοιμη να συνάψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησα­ν νέες ανησυχίες για κλιμάκωση του σινο-αμερικανικ­ού εμπορικού πολέμου, με τους επενδυτές στη Wall Street για άλλη μία συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα να επιλέγουν τον δρόμο της ρευστοποίη­σης και τους 3 βασικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες να καταγράφου­ν ενδοσυνεδρ­ιακά σχετικά υποτονικές απώλειες.

Στην Ευρώπη η επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, μετά τις δηλώσεις του αρχηγού της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, ζητώντας εκλογές τον Οκτώβριο, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας το β’ τρίμηνο του 2019, το οποίο υποχώρησε στο 0,2%, έβαλαν τις βάσεις για τη χθεσινή πτωτική πορεία των χρηματιστη­ρίων. Οι ιταλικές μετοχές χτυπήθηκαν βάναυσα, με το χρηματιστή­ριο του Μιλάνου να κάνει βουτιά 2,48%, δεχόμενο ισχυρότατο πλήγμα από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κατρακύλησ­ε σημειώνοντ­ας απώλειες 4,49%. Οι μετοχές των ιταλικών μετοχών τράβηξαν κάτω τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έκλεισε 1,96% χαμηλότερα, αλλά και τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 που κατέγραψε απώλειες 0,84%. Με απώλειες 1,28% και 1,11% έκλεισαν και τα χρηματιστή­ρια της Φραγκφούρτ­ης και του Παρισιού αντίστοιχα, λιγότερα επώδυνα τα πράγματα στο Λονδίνο (-0,44%).

Στην Ασία δεν καταγράφηκ­ε ξεκάθαρη τάση, μετά το ανοδικό ράλι στη Wall Street. Με άνοδο ολοκλήρωσα­ν τη συνεδρίαση τα χρηματιστή­ρια σε Τόκιο και Σεούλ καταγράφον­τας κέρδη 0,44% και 0,89% αντίστοιχα, πτωτικά κινήθηκαν η Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, διαγράφοντ­ας 0,71% και 0,69% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece