Naftemporiki

Κερδισμένο το ιαπωνικό γιεν - Ανοδικά το ευρωπαϊκό νόμισμα

Βουτιά για τη λίρα Αγγλίας

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ηλίρα Αγγλίας δέχτηκε νέες πιέσεις χθες, κάνοντας βουτιά σε χαμηλό από τον Ιανουάριο του 2017, μετά τη δημοσιοποί­ηση των στοιχείων που έδειξαν ότι το βρετανικό ΑΕΠ συρρικνώθη­κε απροσδόκητ­α το β’ τρίμηνο του 2019 για πρώτη φορά μετά το 2012. Το βρετανικό νόμισμα, στη συνέχεια, μάζεψε μέρος των απωλειών, παραμένοντ­ας όμως κοντά στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 2 ετών, τόσο σε σχέση με το δολάριο όσο και με το ευρώ.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Βρετανία έπεσε κάτω από το 0 στο -0,2% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο, κάτω από όλες τις προβλέψεις που ανέμεναν το ΑΕΠ να μείνει στο 0. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου έπεσε στο 1,2060 ισοφαρίζον­τας το χαμηλό 31 μηνών στο οποίο έφθασε στις 1 Αυγούστου, για να ανακάμψει μερικώς και να ανέβει στο 1,2087, πριν επιστρέψει ξανά στο 1,2066.

Έναντι του ευρώ η λίρα κατά τη διάρκεια της ημέρας άγγιξε νέο χαμηλό διετίας στις 90,70 πένες, για να περιορίσει τις απώλειες και να διαμορφωθε­ί η ισοτιμία στις 92,88 πένες. Η λίρα Αγγλίας είναι το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στις αναπτυγμέν­ες αγορές από τις 24 Ιουλίου, όταν ο Μπόρις Τζόνσον ανέλαβε τα

πρωθυπουργ­ικά καθήκοντα. Αφότου έγινε πρωθυπουργ­ός, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να διαπραγματ­ευτεί μία συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., όμως έχει απαιτήσει να αλλάξει η αυτή που είχε επιτύχει η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες, με την Ε.Ε. επανειλημμ­ένως να δηλώνει ότι δεν προτίθεται να ξεκινήσει νέο γύρο διαπραγματ­εύσεων.

Το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,3% φθάνοντας στο 1,1206, παρά την αβεβαιότητ­α που έχει προκληθεί στην Ιταλία από τον κίνδυνο κατάρρευση­ς της κυβέρνησης συνασπισμο­ύ. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα τα πήγε αρκετά καλά σε σχέση με τη σουηδική κορόνα και τα ανατολικοε­υρωπαϊκά νομίσματα αυτή την εβδομάδα.

Το γιεν ήταν από τους κερδισμένο­υς της χθεσινής ημέρας, καθώς η εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αυξάνει τη ζήτηση για τα νομίσματα που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια. Το ιαπωνικό νόμισμα έναντι του δολαρίου σημείωσε άνοδο 0,5% στο 105,57, επίπεδο που δεν απέχει πολύ από το επτάμηνο υψηλό των 105,50 που έφθασε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, έπεσε στο 97,54, ενώ παράλληλα κατέγραψε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση του από τις 21 Ιουνίου.

Το ελβετικό φράγκο, ένα νόμισμα που επίσης αναζητούν οι επενδυτές σε περιόδους οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας, παρέμεινε αμετάβλητο. Το γιουάν ενισχύθηκε περαιτέρω χθες απομακρυνό­μενο από το χαμηλό της Δευτέρας όταν και σε σχέση με το δολάριο η ισοτιμία έφθασε στο 7 προς 1.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece