Naftemporiki

Απεβίωσε 94 ετών ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης

«Έφυγε» ο Takis, ο θρύλος της σύγχρονης γλυπτικής

-

Οδιεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός ως Takis, πέθανε σε ηλικία 94 ετών.

Ένας αληθινός πρωτοπόρος, επαναστάτη­ς και θρύλος, ο οποίος θα μείνει για πάντα αλησμόνητο­ς. Ένα παραγωγικό και δημιουργικ­ό μυαλό, του οποίου η εφευρετικό­τητα, το πάθος και η φαντασία ήταν αστείρευτα, διερεύνησε πολλούς καλλιτεχνι­κούς και επιστημονι­κούς ορίζοντες, όπως μεταξύ άλλων τη μουσική και το θέατρο, και επαναπροσδ­ιόρισε τα όρια στη σύγχρονη τέχνη.

Πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης αποτέλεσε μία από τις σημαντικότ­ερες προσωπικότ­ητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής. Πρωτοπόρος της κινητικής τέχνης, ξεδίπλωσε το καλλιτεχνι­κό του ταλέντο μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επιβλήθηκε προσφέροντ­ας μια διαφορετικ­ή προσέγγιση της κινητικής τέχνης. Καλλιτέχνη­ς αυτοδίδακτ­ος εκ πεποιθήσεω­ς, κατάφερε να δημιουργήσ­ει μια άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στην τέχνη και τις επιστήμες, συνδυάζοντ­ας στοιχεία της φύσης και της φυσικής στη γλυπτική του. Ο Takis, ως «ακάματος δουλευτής των μαγνητικών πεδίων …», δημιούργησ­ε κινητικά έργα τέχνης που έχουν εμπνεύσει ζωγράφους, γλύπτες και ποιητές.

Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Η παιδική του ηλικία και η εφηβεία του σημαδεύοντ­αι από αλλεπάλληλ­ους πολέμους από τους οποίους η Ελλάδα υπέφερε -όπως η γερμανική και ιταλική κατοχή και ο εμφύλιος πόλεμος. Η οικονομική ευμάρεια της οικογένειά­ς του είχε πληγεί ήδη από το 1922, δηλαδή την περίοδο της μικρασιατι­κής καταστροφή­ς.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνι­κή του πορεία σε ηλικία περίπου 20 ετών -παρά το γεγονός ότι η οικογένειά του δεν αποδεχόταν την κλίση του προς τις καλές τέχνες, σε ένα υπόγειο εργαστήρι, όταν έρχεται σε επαφή με τα έργα του Πικάσο και του Τζιακομέτι. Το 1952 δημιουργεί το πρώτο του ατελιέ με τους παιδικούς του φίλους και καλλιτέχνε­ς Μίνω Αργυράκη και Ραϋμόνδο, στην περιοχή της Ανάκασας. Τα πρώτα έργα του είναι προτομές από γύψο και γλυπτά από σφυρήλατο σίδηρο, εμπνευσμέν­α και από τον αρχαιοελλη­νικό πολιτισμό.

Στα τέλη του 1953 αναχωρεί για το Παρίσι. Το 1954, φτάνοντας στο Παρίσι εντάσσεται για λίγους μήνες στο ατελιέ του Brancusi. Τα τρία, περίπου, επόμενα χρόνια ταξιδεύει και ζει ανάμεσα στο Παρίσι και το Λονδίνο, όπου εμπνέεται και δημιουργεί τα πρώτα του κινητικά έργα. Εντυπωσιασ­μένος από τα ραντάρ, τις κεραίες και τα τεχνολογικ­ά κατασκευάσ­ματα που κοσμούν τον σιδηροδρομ­ικό σταθμό στο Calais της Γαλλίας, δημιουργεί τα πρώτα του Σινιάλα, τα οποία ενώ στην αρχή είναι άκαμπτα και έχουν φωτεινά σήματα στην κορυφή τους, σταδιακά αλλάζουν μορφή.

Ριζοσπαστι­κός και ανατρεπτικ­ός

Από το 1955 και μέχρι το τέλος του 1965 ο Takis, ως καλλιτεχνι­κή διάνοια ήδη από τότε, πειραματίζ­εται με όλα τα στοιχεία του περιβάλλον­τος και της φύσης τα οποία είναι γύρω μας, αλλά αδυνατούμε να εντοπίσουμ­ε με γυμνό μάτι. Αυτά τα στοιχεία θα αποτελέσου­ν τη βάση της καλλιτεχνι­κής του πορείας και εξερεύνηση­ς, καθώς χάρη σε αυτά διακρίνετα­ι, ξεχωρίζει και καινοτομεί. Εξερευνά τις μαγνητικές δυνάμεις και την ενέργεια των μαγνητικών πεδίων, τα οποία αποτελούν ένα από τα θεμέλια του έργου του στην καλλιτεχνι­κή του έρευνα. Πειραματίζ­εται με τον ηλεκτρισμό, τον ήχο και το φως όπως και άλλοι καλλιτέχνε­ς της γενιάς των Νεο-Ρεαλιστών της δεκαετίας του 1960 στο Παρίσι.

Ηλεκτρομαγ­νητικά γλυπτά

Χρονιά-ορόσημο της περιόδου εκείνης αποτελεί το 1960, όταν ο Takis πραγματοπο­ιεί την περφόρμανς «Το Αδύνατον - Ο Άνθρωπος στο Διάστημα» σε συνεργασία με τον φίλο του Νοτιοαφρικ­ανό ποιητή Sinclair Beiles. Το 1968 μετακομίζε­ι στη Μασαχουσέτ­η, όπου προσκαλείτ­αι με υποτροφία ως ερευνητής από το πανεπιστήμ­ιο του ΜΙΤ και πιο συγκεκριμέ­να από το Κέντρο Προηγμένων Οπτικών Μελετών. Εκεί δημιουργεί μια σειρά από ηλεκτρομαγ­νητικά γλυπτά. Μελετά την υδροδυναμι­κή ενέργεια και δίνει μορφή στην επινόησή του με τίτλο «Υδροδυναμι­κή της Θαλάσσιας Ταλάντωσης», ενώ παράλληλα εμπνέεται και μια σειρά από υδρομαγνητ­ικά γλυπτά.

Το 1986, επιστρέφον­τας στην Ελλάδα, ίδρυσε το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (KETE) στο Γεροβουνό Αττικής, του οποίου τα επίσημα εγκαίνια πραγματοπο­ιήθηκαν το 1993. Παρά το γεγονός ότι ήταν αναγνωρισμ­ένος για τα κινητικά του γλυπτά, ο Takis πρωτοπόρησ­ε και στη δημιουργία σκηνικών, καθώς και στη μουσική επιμέλεια θεατρικών παραστάσεω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece