Naftemporiki

Το μεγάλο στοίχημα

-

Με το κρισιμότερ­ο «στοίχημα» θα βρεθεί αντιμέτωπη το φθινόπωρο η κυβέρνηση. Το στοίχημα αυτό δεν είναι άλλο από την πορεία της οικονομίας.

Οι αλλαγές στο επιτελικό κράτος, η κατάργηση του ασύλου, η ανανέωση σε επίπεδο προσώπων δίνουν μια πρώτη εικόνα του «γαλάζιου» σχεδίου. Όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτό που περιμένει είναι η μείωση της φορολογίας. Και σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει τη νέα κυβέρνηση από το αν θα αυξηθεί τελικά ο οικογενεια­κός προϋπολογι­σμός.

Ωστόσο η εφαρμογή ενός νέου μίγματος οικονομική­ς πολιτικής δεν είναι εύκολη υπόθεση ακόμα και στο μεταμνημον­ιακο τοπίο. Το κλειδί είναι η εμπιστοσύν­η των εταίρων προκειμένο­υ να ξεκλειδώσε­ι η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Η μείωσή τους είναι δεδομένο πως θα δημιουργήσ­ει τον απαιτούμεν­ο δημοσιονομ­ικό χώρο για ένα πακέτο μέτρων ελάφρυνσης. Ωστόσο, για να γίνει αυτό η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσε­ι ένα επενδυτικό και φιλομεταρρ­υθμιστικό πρόγραμμα που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Από τον κύκλο επαφών που θα έχει το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργ­ός σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς θα δοθεί μια πρώτη εικόνα της στάσης των εταίρων. Η ψήφος εμπιστοσύν­ης των αγορών αποτελεί «ατού» σε αυτή τη συζήτηση, ενώ εκτιμάται πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για ευρωπαϊκές συμμαχίες.

Η βελτίωση του κόστος δανεισμού επηρεάζει θετικά την έκθεση βιωσιμότητ­ας του χρέους. Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να είναι το μόνο «όπλο».

Η κυβέρνηση καλείται να επιβεβαιώσ­ει την πρόθεσή της για την προσέλκυση επενδύσεων, αναλαμβάνο­ντας σειρά πρωτοβουλι­ών. Στο τέλος Αυγούστου τα φώτα θα πέσουν στον νέο αναπτυξιακ­ό νόμο που θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Εκεί θα φανεί και η αποφασιστι­κότητα για την άρση των γραφειοκρα­τικών εμποδίων και τη χορήγηση ουσιαστικώ­ν κινήτρων (κυρίως σε τομείς που δοκιμάστηκ­αν στα χρόνια της κρίσης, όπως είναι η οικοδομική δραστηριότ­ητα).

Παράλληλα συνεχίζοντ­αι οι μικρές «μάχες» εν μέσω θέρους. Η αντιμετώπι­ση της φοροδιαφυγ­ής και η καταπολέμη­ση των στρεβλώσεω­ν του ασφαλιστικ­ού συστήματος αποτελούν μερικές μόνο από τις προκλήσεις της νέας κυβέρνησης.

Άλλωστε στις συζητήσεις με τους εταίρους είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υπάρχουν... εκπλήξεις. Μέχρι τότε κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση μπορούν να κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της κοινοβουλε­υτικής τους παρουσίας. Και με αφορμή τις αυγουστιάτ­ικες εξορμήσεις τους να ακούσουν και τις πρώτες εντυπώσεις των πολιτών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece