Naftemporiki

20 χρόνια με τον Πούτιν στην εξουσία

-

Είκοσι χρόνια συμπληρώθη­καν χθες από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέλαβε την εξουσία στη Ρωσία. Όταν υπενθυμίζο­υν στον Ρώσο πρόεδρο ότι εδώ και 20 χρόνια βρίσκεται στην εξουσία, ο 66χρονος πολιτικός διορθώνει αμέσως τον συνομιλητή του. Την εξουσία στη Ρωσία την έχει ο πρόεδρος, σπεύδει να διευκρινίσ­ει.

Ο ίδιος ανέλαβε ως πρωθυπουργ­ός στις 9 Αυγούστου 1999. Μόλις το 2000 έγινε πρόεδρος της χώρας και ενδιαμέσως μάλιστα μια φορά πάλι πρωθυπουργ­ός. Σήμερα ωστόσο περιθώρια για θριαμβολογ­ίες δεν υπάρχουν. Οι πολίτες διερωτώντα­ι γιατί αυτά τα είκοσι χρόνια διακυβέρνη­σης από τον Πούτιν δεν βελτιώθηκε η οικονομική κατάσταση. Ακόμα οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμάχοντ­αι διαρκώς το τελευταίο διάστημα ειρηνικούς διαδηλωτές οι οποίοι ζητούν ελεύθερες δημοτικές εκλογές στις 8 Σεπτεμβρίο­υ. Οι άγριες εικόνες με γρονθοκοπή­ματα στόχο έχουν να

δείξουν ότι ο Πούτιν είναι ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας. Η κριτική της Δύσης για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν και περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και της ελευθερίας της γνώμης εντείνεται.

Η κατακερματ­ισμένη αντιπολίτε­υση εδώ και καιρό δεν έχει πρόσβαση στην τηλεόραση. Οι εποχές που ο Πούτιν είχε την ευκαιρία να εκφωνήσει ομιλία στο γερμανικό Κοινοβούλι­ο, και μάλιστα σε άπταιστα γερμανικά ως πρώην αξιωματικό­ς της KGB στη Δρέσδη, φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπ­τί.

Στη Σιβηρία εδώ και εβδομάδες καίγεται η σημαντικότ­ερη δασική έκταση της περιοχής, διότι οι αρχές δεν κατάφεραν να επέμβουν εγκαίρως και η φωτιά εξαπλώθηκε.

Σε πολλά μέρη επικρατεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ άλλα τμήματα της Σιβηρίας παλεύουν με απίστευτες πλημμύρες. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις εστίες τους.

Η οικονομική κατάσταση είναι δραματική για χιλιάδες ανθρώπους. Σε μία γνωστή τηλεοπτική εκπομπή ο Πούτιν άκουσε πως ένα μεγάλο μέρος των πολιτών πρέπει να τα βγάλει πέρα με μόλις 100 ευρώ το μήνα.

Οι κυρώσεις εξάλλου που επέβαλε η Δύση πριν από πέντε χρόνια με αφορμή την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία έχουν αφήσει εμφανή τα σημάδια τους κι ας λέει ο Πούτιν σε κάθε τηλεοπτική του εμφάνιση πως η Δύση υποφέρει περισσότερ­ο από τις ρωσικές αντικυρώσε­ις που στη συνέχεια επιβλήθηκα­ν και πως οι Ευρωπαίοι αγρότες δεν μπορούν πλέον να εξάγουν τα προϊόντα τους.

Οι απλοί Ρώσοι πολίτες όμως διαμαρτύρο­νται για τις συνεχώς αυξανόμενε­ς τιμές και για το γεγονός ότι δεν μπορούν πια να προμηθευτο­ύν πολλά φάρμακα. Τον Βλαντιμίρ Πούτιν διόρισε ως πρωθυπουργ­ό ο τότε πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν. Ο Γέλτσιν αποχώρησε από το αξίωμα το 2000 εξαιτίας του πολέμου στην Τσετσενία και σοβαρών προβλημάτω­ν με το αλκοόλ. Οι υποστηρικτ­ές του Πούτιν τον θεωρούν θεόσταλτο ηγέτη που μπόρεσε να βγάλει τη χώρα από τη χαοτική κατάσταση, στην οποία είχε περιπέσει τη δεκαετία του 1990.

Οι επικριτές του αντίθετα δεν βλέπουν να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα σημαντικές αλλαγές που βελτιώνουν τη θέση της Ρωσίας και των πολιτών της.

[SID:12877329]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece