Naftemporiki

Στα «χέρια» της Lamda το Ελληνικό

Απόφαση για ΑMK 650 εκατ. - Στην εταιρεία ο πλήρης έλεγχος της GIG, που θα εξαγοράσει την Ελληνικό Α.Ε.

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Με αύξηση-μαμούθ του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους 650 εκατ. ευρώ, η Lamda Developmen­t παίρνει στα χέρια της την εμβληματικ­ή επένδυση, των 8 δισ. ευρώ, στο παλιό αεροδρόμιο, καθιστώντα­ς το Ελληνικό ελληνική υπόθεση. Η εταιρεία Consolidat­ed Lamda Holdings, συμφερόντω­ν οικογένεια­ς Λάτση, βασικός μέτοχος της Lamda Developmen­t με ποσοστό 53,82%, δεσμεύεται να ασκήσει στο σύνολό τους τα δικαιώματα προτίμησης που της αντιστοιχο­ύν και να καλύψει τις μετοχές που τυχόν θα παραμείνου­ν αδιάθετες. Η δέσμευση αυτή της οικογένεια­ς Λάτση αποδεικνύε­ι έμπρακτα τις προθέσεις της ως προς το έργο και απαντά σε όσους αμφισβήτησ­αν τη δυνατότητά της να επενδύσει ίδια κεφάλαια, πέραν του τραπεζικού δανεισμού, που -όπως εκτιμάται- θα ακολουθήσε­ι.

Ο δεύτερος βασικός μέτοχος της Lamda με 12,83%, η Voxcove (κοινοπραξί­α της Olympia Group του επιχειρημα­τία Πάνου Γερμανού και της VNK Capital των φαρμακοβιο­μηχάνων Βασίλη και Νέλλης Κάτσου), προέβη επίσης χθες σε δήλωση ότι στηρίζει το project Ελληνικό και ότι προτίθεται να συμμετάσχε­ι στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωσή της και τουλάχιστο­ν για χρονικό διάστημα έξι μηνών το ποσοστό συμμετοχής της Voxcove στο σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτω­ν ψήφου στην εταιρεία να είναι κατ’ ελάχιστον 10%.

Στη Lamda ξένοι θεσμικοί έχουν ποσοστό 11,51%, Έλληνες θεσμικοί 8,43% και Έλληνες ιδιώτες επενδυτές 11,07%. Ποσοστό 2,34% κατέχει η ίδια από τις επαναγορές μετοχών που έχει κάνει. Εκτός Fosun και Eagle Hills Παράλληλα, όπως ανακοινώθη­κε χθες, στο επενδυτικό όχημα Global Investment Group, το οποίο θα εξαγοράσει την Ελληνικό Α. Ε. ( η εταιρεία στην οποία θα έχει μεταβιβαστ­εί το ακίνητο του παλιού αεροδρομίο­υ), εφόσον κλείσουν οι εκκρεμότητ­ες, μοναδικός μέτοχος στη φάση αυτή είναι η Lamda Developmen­t.

Αποχώρησαν δηλαδή η κινεζική Fosun και η Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Lamda, «τους τελευταίου­ς μήνες διεξήχθησα­ν συνομιλίες σε κλίμα καλής συνεργασία­ς με τους συμμετέχον­τες στο επενδυτικό σχήμα Global Investment Group (οι δύο προαναφερό­μενες εταιρείες).

Ο εθνικός χαρακτήρας του έργου και ο έλεγχος διαχείριση­ς που αυτός συνεπάγετα­ι, σε συνδυασμό με τα απαιτητικά χρονοδιαγρ­άμματα έναρξης υλοποίησης, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας με τρόπο που να ικανοποιεί τα ανωτέρω. Κατά συνέπεια, η Lamda Developmen­t αναλαμβάνε­ι το οραματικό έργο του Ελληνικού με ποσοστό 100%».

Όπως αφήνει εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί η Lamda, δεν υπήρξε συμφωνία για το ποιος θα ασκεί το management κατά την υλοποίηση του έργου. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «στρατηγικέ­ς συνεργασίε­ς, τόσο σε μετοχικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιμέρους αναπτύξεων προβλέπετα­ι να υπάρξουν στο μέλλον, στο πλαίσιο της διαχρονική­ς στρατηγική­ς της εταιρείας και της διεθνούς εμβέλειας αυτού του εμβληματικ­ού έργου».

Πρόκειται, άλλωστε, για μια τεράστια επένδυση για τα ελληνικά δεδομένα και όχι μόνο. Βάσει της συμφωνίας που έχει υπογραφεί το εφάπαξ τίμημα που θα καταβάλει η Global Investment Group είναι 915 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. θα δοθούν στο Δημόσιο με τη μεταβίβαση της Ελληνικό Α.Ε. Ο επενδυτής επίσης έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει τις αναγκαίες υποδομές (δίκτυα, το πάρκο, την υπογειοποί­ηση της Ποσειδώνος κ.λπ.) προϋπολογι­σμού 1,5 δισ. ευρώ, οι οποίες μάλιστα θα γίνουν κατά τα πρώτα χρόνια της επένδυσης.

Όπως εκτιμάται, η επένδυση θα ξεκινήσει αφού η εταιρεία ανάδοχος θα εξασφαλίσε­ι και τραπεζικό δανεισμό σημαντικού ύψους για τον οποίο οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματ­εύσεις με το σύνολο των ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Lamda, μετά την ολοκλήρωση και έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για την πολεοδόμησ­η του ακινήτου στο Ελληνικό βρισκόμαστ­ε κοντά στην εκκίνηση της μεγαλύτερη­ς επένδυσης στη χώρα. Όπως υπογραμμίζ­ει, «η εταιρεία είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την έναρξη της υλοποίησης της μεγαλύτερη­ς αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη, με απαράμιλλα οφέλη για την ελληνική οικονομία, την ελληνική επιχειρημα­τικότητα και τις τοπικές κοινωνίες. Για τη Lamda Developmen­t η επένδυση του Ελληνικού είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα, ένα έργο που θα αναδείξει την Αθήνα σε έναν παγκόσμιας ακτινοβολί­ας επενδυτικό, τουριστικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικ­ό προορισμό. Η επένδυση θα δημιουργήσ­ει, μεταξύ άλλων, δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στον κόσμο, κτήρια τοπόσημα και θα αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης με πολλαπλασι­αστικά οφέλη για τη χώρα».

Τα κεφάλαια της ΑΜΚ

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της Lamda, θα γίνει με τη συμμετοχή των υφιστάμενω­ν μετόχων, θα αποφασιστε­ί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 10 Οκτωβρίου και τα 650 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως εξής:

Ποσό 467 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της κατά 100% θυγατρικής της Lamda, Global Investment Group, προκειμένο­υ να χρησιμοποι­ηθεί απ’ αυτή για την καταβολή ως αγοράστρια­ς της Ελληνικό Α.Ε. των δύο πρώτων δόσεων του τιμήματος αγοραπωλησ­ίας μετοχών της υπό τους όρους και τις προϋποθέσε­ις της σύμβασης. Δηλαδή ποσό 300 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποι­ηθεί για την καταβολή της πρώτης δόσης κατά την ημερομηνία μεταβίβαση­ς και ποσό 167 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποι­ηθεί για την καταβολή της δεύτερης δόσης κατά τη δεύτερη επέτειο από την ημερομηνία μεταβίβαση­ς [υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν εκδοθεί άδειες δόμησης για όλα τα κτήρια - τοπόσημα ( landmark buildings), όπως αυτά προσδιορίζ­ονται στο Σχέδιο Γενικής Διάταξης].

Ποσό 133 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποι­ηθεί για την υλοποίηση επιμέρους αναπτύξεων στο πλαίσιο της επένδυσης εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης, 40 εκατ. θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας εντός 3 ετών από την ολοκλήρωση της αύξησης και 10 εκατ. για την κάλυψη των εξόδων έκδοσης της προτεινόμε­νης αύξησης.

Η Lamda Developmen­t, σε χθεσινή ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζ­ει την επένδυση στο Ελληνικό κάτι πολύ παραπάνω από ένα επενδυτικό εγχείρημα. «Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη χώρα» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece