Naftemporiki

Ελληνική πρωτιά στις επενδύσεις μέσω του «πακέτου Γιούνκερ»

Χρηματοδοτ­ήσεις 2,7 δισ. που θα κινητοποιή­σουν projects ύψους 12,1 δισ. ευρώ

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Πρώτη σε χρηματοδοτ­ήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), δηλαδή το λεγόμενο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019 η Ελλάδα αναλογικά με το ΑΕΠ της χώρας.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το συνολικό ποσό των επενδύσεων που έχει εγκρίνει το ΕΤΣΕ έφτασε τα 433,2 δισ. ευρώ.

Επί του παρόντος, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Λετονία είναι οι χώρες με τις υψηλότερες συνολικές επενδύσεις.

Ειδικότερα, οι συνολικές χρηματοδοτ­ήσεις του ΕΤΣΕ προς την Ελλάδα έχουν ανέλθει σε 2,716 δισ. ευρώ, ενώ το παραπάνω ποσό μαζί με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των τραπεζών αναμένεται να κινητοποιή­σει επενδύσεις ύψους 12,073 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕπ που δίνει και τις εγγυήσεις στο ΕΤΣΕ έχει εγκρίνει χρηματοδοτ­ήσεις ύψους 57,8 δισ. ευρώ για έργα υποδομής και καινοτομία­ς, τα οποία θα οδηγήσουν σε πρόσθετες επενδύσεις ύψους 262,6 δισ. ευρώ, ενώ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο αποτελεί μέρος του Ομίλου ΕΤΕπ, έχει εγκρίνει συμφωνίες ύψους 21,9 δισ. ευρώ με ενδιάμεσες τράπεζες και ταμεία για τη χρηματοδότ­ηση μμε, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσ­ουν πρόσθετες επενδύσεις ύψους 170,6 δισ. ευρώ.

Περίπου 972.000 νέες επιχειρήσε­ις και μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις (μμε) αναμένεται να επωφεληθού­ν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότ­ηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν σε σχέση με την Ελλάδα, στον τομέα των υποδομών και της καινοτομία­ς έχουν εγκριθεί: 19 σχέδια με χρηματοδότ­ηση 2,3 δισ. ευρώ,

3.Πορτογαλία

5.Λετονία

7.Πολωνία

που θα κινητοποιή­σουν επενδύσεις ύψους 7,3 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τις μμε έχουν εγκριθεί 14 συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες συνολικής χρηματοδότ­ησης 434 εκατ. ευρώ, που θα κινητοποιή­σουν επενδύσεις 4,8 δισ. Ευρώ με περίπου 25.820 μμε να επωφελούντ­αι από τη βελτιωμένη πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση.

Ελληνικά παραδείγμα­τα

Η ανακοίνωση αναφέρεται και σε τρία παραδείγμα­τα έργων στην Ελλάδα, που χρηματοδοτ­ούνται από το πακέτο Γιούνκερ και είναι τα εξής:

Καινοτόμες μπαταρίες - Systems Sunlight: Με ένα δάνειο ύψους 13 εκατ. ευρώ δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία παραγωγής μπαταριών Systems Sunlight να επεκτείνει την πα

12,073 ραγωγική της ικανότητα κατά 65%, δηλαδή σε 2,5 εκατ. στοιχεία ετησίως. Η επέκταση του εργοστασίο­υ στην Ξάνθη θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς και σε αύξηση της ποικιλίας των προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των εξαγωγών. Η εταιρεία χρησιμοποι­εί επίσης τη χρηματοδότ­ηση για να επενδύσει στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων στον τομέα των μπαταριών. Επί του παρόντος, μπαταρίες της Systems Sunlight χρησιμοποι­ούνται κυρίως σε αυτοκίνητα και περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα.

Βιώσιμη γεωργία - Agrifarm: Η Agrifarm είναι συνεργατικ­ή εταιρεία που αποτελείτα­ι από πέντε εκμεταλλεύ­σεις μικρής κλίμακας οι οποίες καλλιεργού­ν γεωργικά προϊόντα - κυρίως όσπρια και ρύζι- με φυσικό τρόπο. Επικεντρών­ονται στην επίδραση του μικροκλίμα­τος και στον κοινωνικό αντίκτυπο των επιχειρημα­τικών δραστηριοτ­ήτων και βασίζουν την παραγωγή τους στην έξυπνη γεωργική διαχείριση, διατηρώντα­ς τους φυσικούς πόρους χωρίς εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκ­ων. Είναι επίσης οι πρώτοι γεωργοί στην Ελλάδα που πωλούν τα προϊόντα τους σε επαναχρησι­μοποιήσιμε­ς βαμβακερές τσάντες. Προκειμένο­υ να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα, η Agrifarm έλαβε χρηματοδότ­ηση από τη Eurobank, με εγγύηση από το σχέδιο Γιούνκερ.

Ενέργεια από ανανεώσιμε­ς πηγές - Αιολικό πάρκο στη Βοιωτία: Ο ελληνικός όμιλος Τέρνα Ενεργειακή έλαβε χρηματοδότ­ηση από την ΕΤΕπ, με την υποστήριξη του ΕΤΣΕ, ύψους 24 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία τριών αιολικών πάρκων. Οι 18 ανεμογεννή­τριες θα κατασκευασ­τούν στα Δερβενοχώρ­ια και στην Τανάγρα της Βοιωτίας, στην Κεντρική Ελλάδα. Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται σε ορεινές κορυφογραμ­μές βορειοδυτι­κά της Αθήνας, σε υψόμετρο μεταξύ 800 και 1.000 μέτρων, και θα παράγουν πάνω από 120 GWh ετησίως.

 ??  ?? Τα 433,2 δισ. έφτασαν τον Σεπτέμβριο οι επενδύσεις που έχουν εγκριθεί πανευρωπαϊ­κά μέσω του πακέτου Γιούνκερ.
2.Εσθονία
4.Βουλγαρία
6.Ισπανία
Τα 433,2 δισ. έφτασαν τον Σεπτέμβριο οι επενδύσεις που έχουν εγκριθεί πανευρωπαϊ­κά μέσω του πακέτου Γιούνκερ. 2.Εσθονία 4.Βουλγαρία 6.Ισπανία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece