Naftemporiki

Στη Βουλή οι συμβάσεις παραχώρηση­ς

Υδρογονάνθ­ρακες

-

Κατατέθηκα­ν χθες το απόγευμα στη Βουλή από το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) οι τέσσερις συμβάσεις παραχώρηση­ς δικαιωμάτω­ν έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων, για τις οποίες εκκρεμούσε η κύρωση από το Κοινοβούλι­ο.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η κύρωση των συμβάσεων -οι διαπραγματ­εύσεις για τις οποίες διήρκεσαν από το 2015 έως το 2019- ενισχύει την εξωστρέφει­α της Ελλάδας στον αναπτυσσόμ­ενο τομέα υδρογονανθ­ράκων και συνιστά «ψήφο εμπιστοσύν­ης» μεγάλων διεθνών πετρελαϊκώ­ν εταιρειών που θα επενδύσουν 140 εκατ. ευρώ στο στάδιο των ερευνών. Οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσ­ουν νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα, για τις δύο θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικ­ά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» εισάγονται προς κύρωση οι δύο συμβάσεις που υπεγράφησα­ν στις 27 Ιουνίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξί­ας Total, ExxonMobil και Ελληνικών Πετρελαίων.

Για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» (Δυτική Ελλάδα) εισάγεται προς κύρωση η σύμβαση που υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξί­ας Repsol-Ελληνικά Πετρέλαια. Για τη θαλάσσια περιοχή « Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (Κόλπος Κυπαρισσία­ς) εισάγεται προς κύρωση η σύμβαση που υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίο­υ προχώρησε χωρίς καθυστερήσ­εις, καθώς βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική προς την επιχειρημα­τικότητα και τις επενδύσεις.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece