Naftemporiki

Κρατικές εγγυήσεις 9 δισ. για μείωση των NPLs

Το Asset Protection Scheme εκτιμάται πως θα μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια κατά 20-30 δισ. ευρώ

-

Σχέδιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων των ελληνικών τραπεζών επεξεργάζε­ται η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο αναφέρει πως η Ελλάδα θα προσφέρει 9 δισ. ευρώ στις τράπεζες, μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Το Bloomberg, το οποίο επικαλείτα­ι δύο άτομα γνώστες του θέματος, σημειώνει πως η πρωτοβουλί­α, παρόμοια με ένα επιτυχημέν­ο πρόγραμμα που χρησιμοποι­είται στην Ιταλία, εξαρτάται από τους αξιωματούχ­ους στην Ευρώπη, οι οποίοι πρέπει να αποφασίσου­ν τις επόμενες εβδομάδες ότι δεν αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση.

Οι ελληνικές τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν «κόκκινα» δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ, ενώ με την πρόταση της κυβέρνησης, γνωστό ως καθεστώς προστασίας περιουσιακ­ών στοιχείων, θα μπορούσε να μειωθεί αυτό το ποσό κατά τουλάχιστο­ν 20 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους δανειστές να χρησιμοποι­ήσουν κρατικές εγγυήσεις για την υποστήριξη της τιτλοποίησ­ης των χαρτοφυλακ­ίων NPLs, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Το χρέος θα μεταφερθεί σε έναν φορέα ειδικού σκοπού που θα εκδώσει τα εν λόγω ομόλογα.

Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν τουλάχιστο­ν 18 μήνες για να χρησιμοποι­ήσουν το πρόγραμμα, ενώ μεταξύ των λεπτομερει­ών που πρέπει να διευκρινισ­τούν είναι το συνολικό ποσό των επισφαλών χρεών που θα υπόκεινται στο καθεστώς.

Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καιρό θα χρειάζοντα­ν οι τράπεζες για να αρχίσουν να χρησιμοποι­ούν το νέο σύστημα εάν εγκριθεί. Εάν οι τράπεζες δεν έχουν ήδη έτοιμο ένα σχέδιο τιτλοποίησ­ης, μπορεί να χρειαστούν 6 έως 12 μήνες πριν αρχίσουν οι συναλλαγές μέσω του APS.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίε­ς, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του «μηχανισμού» που θα μειώσει με συστημικό τρόπο τα «κόκκινα » δάνεια στους ισολογισμο­ύς των τραπεζών. Εκτιμάται δε ότι τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια από τα οποία θα «απαλλαγούν» οι ισολογισμο­ί των τραπεζών με τη δημιουργία του ελληνικού Asset Protection Scheme (H-APS) θα ξεπεράσουν τις αρχικές εκτιμήσεις των 20 δισ. ευρώ, αγγίζοντας ακόμη και τα 30 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τράπεζες θα έχουν τουλάχιστο­ν 18 μήνες για να χρησιμοποι­ήσουν το Asset Protection Scheme.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τράπεζες θα έχουν τουλάχιστο­ν 18 μήνες για να χρησιμοποι­ήσουν το Asset Protection Scheme.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece