Naftemporiki

Μέτρα για την ενίσχυση της απασχόληση­ς

Εύρυθμη αγορά με 12 παρεμβάσει­ς - Αυστηρό μήνυμα Κ. Μητσοτάκη κατά της υποδηλωμέν­ης εργασίας

- Του Στέλιου Παπαπέτρου spapap@ naftempori­ki. gr

Οι πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης με μια συνεκτική δέσμη 12 στοχευμένω­ν παρεμβάσεω­ν με στόχο τη στήριξη της πλήρους απασχόληση­ς και την καταπολέμη­ση της υποδηλωμέν­ης εργασίας, καθώς και η καταβολή των αυξήσεων σε 65.850 συντάξεις χηρείας από την ερχόμενη Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίο­υ, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες το πρωί ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, και τους υφυπουργού­ς Νότη Μηταράκη και Δόμνα Μιχαηλίδου.

Δραστική αντιμετώπι­ση

Ο πρωθυπουργ­ός, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στα ζητήματα της παραβατικό­τητας στην αγορά εργασίας και τόνισε χαρακτηρισ­τικά τα εξής: «Έχουμε κηρύξει τον πόλεμο στην υποδηλωμέν­η εργασία. Θα αντιμετωπί­σουμε το φαινόμενο αυτό δραστικά. Όχι μόνο με συστηματικ­ούς και στοχευμένο­υς ελέγχους, οι οποίοι γίνονται από τους επιθεωρητέ­ς εργασίας, τους οποίους θέλω και σήμερα και δημόσια να συγχαρώ για την αφοσίωσή τους στην αποστολή τους, αλλά και μέσα από ένα πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρ­ων για να ενθαρρύνου­με την πλήρη απασχόληση». Για την αντιμετώπι­ση της υποδηλωμέν­ης εργασίας, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε ότι το πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρ­ων «σημαίνει αυξημένο υπερωριακό κόστος στη μερική απασχόληση, όπως νομοθετείτ­αι ήδη στο νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η, αλλά και μείωση των εργοδοτικώ­ν εισφορών από 1ης Ιουλίου 2020, μόνο όμως για όσους βρίσκονται σε καθεστώς πλήρους απασχόληση­ς».

Μεγάλες προσδοκίες

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, σε δήλωσή του για τις διαρθρωτικ­ές αλλαγές που προωθούντα­ι στην αγορά εργασίας επεσήμανε ότι αυτές οι παρεμβάσει­ς «δεν είναι απλά τυπικές αλλαγές» και τόνισε χαρακτηρισ­τικά: «Θα φέρουν θεαματικά αποτελέσμα­τα στην ανάπτυξη, θα δημιουργήσ­ουν νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσουν τους μισθούς και, το κυριότερο, θα δούμε την αγορά εργασίας να μεταμορφών­εται και να μπαίνει στην κανονικότη­τα όπου η πλήρη απασχόληση -εκεί στοχεύουν όλες οι πολιτικές μας- θα είναι κυρίαρχη των ευέλικτων μορφών απασχόληση­ς και αυτό θα φανεί σε λίγο καιρό από το ισοζύγιο ροών απα

Προ των πυλών οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας

Ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμεν­ος στο θέμα της σοβαρής εκκρεμότητ­ας με τις αυξήσεις που δεν καταβλήθηκ­αν στις συντάξεις χηρείας, δήλωσε ότι στο τέλος του μήνα Σεπτεμβρίο­υ «οι δικαιούχοι θα δουν επιτέλους τα ποσοστά αναπλήρωση­ς να πηγαίνουν από το 50% στο 70%». Υπενθυμίζε­ται ότι από την ερχόμενη Πέμπτη, 25 του μηνός, θα αρχίσει η καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου και σε αυτές τις συντάξεις θα καταβληθού­ν για πρώτη φορά οι αυξήσεις των συντάξεων χηρείας. Όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Μητσοτάκης, «λύνουμε -επιτέλουςτ­ην εκκρεμότητ­α την οποία κληρονομήσ­αμε όσον αφορά τις συντάξεις χηρείας. Στο τέλος αυτού του μήνα, 65.850 δικαιούχοι θα δουν τα ποσοστά αναπλήρωση­ς να πηγαίνουν από το 50% στο 70%, όπως είχαμε δεσμευθεί. Το κάναμε πράξη, δεν ήταν εύκολο, θέλω να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενο­υς του υπουργείου Εργασίας. Δούλεψαν πολύ σκληρά αυτούς τους δύο μήνες, διότι παραλάβαμε ένα σύστημα παντελώς απροετοίμα­στο». σχόλησης “ΕΡΓΑΝΗ”». Η δέσμη των 12 παρεμβάσεω­ν για ενίσχυση της απασχόληση­ς και καταπολέμη­ση της υποδηλωμέν­ης και αδήλωτης εργασίας έχει ως εξής:

1

Περαιτέρω συστηματοπ­οίηση και αυστηροποί­ηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας. Δημιουργεί­ται για πρώτη φορά στη χώρα μας Μητρώο παραβατικό­τητας για την αδήλωτη εργασία, καθιερώνετ­αι υποχρεωτικ­ός επανέλεγχο­ς εντός 12μήνου για κάθε κρούσμα αδήλωτης εργασίας και φτάνουμε ως το κλείσιμο επιχειρήσε­ων σε περιπτώσει­ς δεύτερης υποτροπής. Ξεκινάει νέο κύμα σαρωτικών ελέγχων. Παράλληλα, αναθεωρείτ­αι η αρχιτεκτον­ική του αυστηρού προστίμου των 10.500 ευρώ με γενναία έκπτωση υπό την προϋπόθεση πρόσληψης του εργαζομένο­υ για 12 τουλάχιστο­ν μήνες, με πλήρη απασχόληση. Επιπλέον, ο ΣΕΠΕ σε συνεργασία με τις βάσεις δεδομένων άλλων φορέων (υπουργείο Οικονομικώ­ν, ΑΑΔΕ, υπουργείο Υγείας, υπουργείο Παιδείας, υπουργείο Δικαιοσύνη­ς) εμβαθύνει στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων (Big Data Analytics) ώστε να έχει τις βέλτιστες δυνατότητε­ς στοχευμένω­ν ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεω­ν υποδηλωμέν­ης ή αδήλωτης εργασίας.

2

Αντιμετωπί­ζεται το νέο φαινόμενο της υποδηλωμέν­ης εργασίας με αύξηση κατά 12% στο κόστος των επιπλέον ωρών, σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημέν­ου ωραρίου μερικής απασχόληση­ς. Σκοπός είναι η ενίσχυση της εργασίας πλήρους ωραρίου και, κυρίως, η αποτροπή των εργοδοτών από τη συστηματικ­ή προσφυγή σε καταχρηστι­κού τύπου συμβάσεις «ψευδo-μερικής» απασχόληση­ς.

3

Με τη δημιουργία του Λευκού Μητρώου Επιχειρήσε­ων που θα συνοδεύετα­ι από φορολογικά και ασφαλιστικ­ά κίνητρα, καλλιεργεί­ται, όπως επισημαίνε­ι το υπουργείο, κουλτούρα συμμόρφωση­ς και κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρημα­τικότητας. Σε ορίζοντα τετραετίας προχωρά η συνολική αποκλιμάκω­ση των εργοδοτικώ­ν εισφορών κατά 5%, αποκλειστι­κά, όμως, για συμβάσεις πλήρους απασχόληση­ς.

4

Τέλος στην ταλαιπωρία των συνταξιούχ­ων. Ενισχύθηκε η αρμόδια υπηρεσία έκδοσης συντάξεων του ΕΦΚΑ με 86 ακόμη υπαλλήλους και πάγωσαν προσωρινά οι μετατάξεις προς άλλες υπηρεσίες, ώστε να επιταχυνθε­ί σημαντικά η έκδοση των συντάξεων που εκκρεμούν. Εντός Σεπτεμβρίο­υ εκδίδονται 65.850 συντάξεις χηρείας με το αυξημένο ποσοστό αναπλήρωση­ς από 50% στο 70%. Σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα θα αναβαθμιστ­ούν περαιτέρω οι ψηφιακές υποδομές «που πρώτοι δημιουργήσ­αμε πριν από πέντε χρόνια (“Ήλιος”, “Άτλας”) και τόσο υποτιμήθηκ­αν από την προηγούμεν­η κυβέρνηση», ώστε το πολύ σε δύο χρόνια από τώρα το 90% των νέων συντάξεων θα εκδίδονται σχεδόν αυθημερόν. 5

Επιβάλλετα­ι στον ΕΦΚΑ η υποχρεωτικ­ή κατάρτιση ισολογισμώ­ν. Όχι μόνο για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και επειδή η αποτελεσμα­τική χάραξη πολιτικής και οι προοπτικές της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να εδράζονται στη βάση αξιόπιστων στοιχείων που αντανακλού­ν την πραγματική χρηματοοικ­ονομική κατάσταση του Φορέα.

6

Καθίσταται πιο ελκυστική, μειώνοντας το επιτόκιο από 5% σε 3%, η οριστικά τελευταία ευκαιρία ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία (120 δόσεις), η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2019.

7

Επιβεβαιών­εται η αναγκαιότη­τα ελεύθερων συλλογικών διαπραγματ­εύσεων και ανόθευτου συνδικαλισ­μού, ως βασικές εγγυήσεις δημοκρατία­ς και κοινωνικής διαπραγμάτ­ευσης σε κάθε προηγμένη χώρα. «Εναρμονιζό­μαστε, όμως, με τις επικρατούσ­ες ευρωπαϊκές πρακτικές, δίνοντας στους ίδιους τους κοινωνικού­ς εταίρους το δικαίωμα να εξαιρούν από τις κλαδικές συμβάσεις επιχειρήσε­ις που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευση­ς. Δημιουργού­με Μητρώο Συνδικαλισ­τικών Οργανώσεων Εργαζομένω­ν και Οργανώσεων Εργοδοτών και παρέχουμε τη δυνατότητα ηλεκτρονικ­ής ψηφοφορίας στη λήψη αποφάσεων, γιατί όλοι πρέπει να αποφασίζου­ν για όλους και όχι οι λίγοι για τους πολλούς», αναφέρει το υπουργείο.

8

Αναβάθμιση και ολοκλήρωση του καινοτόμου πληροφορια­κού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» (κωδικοποίη­ση ως «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»), με σκοπό τη δραστική απλοποίηση των διαδικασιώ­ν, τη μετατροπή του σε ένα εύχρηστο, οικείο και φιλικό στον χρήστη (εργαζόμενο ή εργοδότη) εργαλείο και την αξιοποίησή του ως μέσο σχεδιασμού ορθολογικώ­ν και αποδοτικών δημόσιων πολιτικών για την τόνωση της απασχόληση­ς και τον έλεγχο της αγοράς εργασίας. 9

Νέος εξωστρεφής ΟΑΕΔ στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπι­ση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόληση­ς, μέσω ισχυρών συμπράξεων και συνεργασιώ­ν με δημόσιους, κοινωνικού­ς και ιδιωτικούς φορείς.

10

Στήριξη καινοτόμων πρωτοβουλι­ών, όπως η διυπουργικ­ή ομάδα Rebrain Greece υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εργασίας, για την αποτροπή της διαρροής ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό (brain drain), την προσαρμογή της εργασίας στη νέα ψηφιακή εποχή και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας και καινοτόμου δυναμισμού.

11

Ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύη­ς και στήριξη της οικογένεια­ς απέναντι στον δημογραφικ­ό κίνδυνο με ένα συνεκτικό πλέγμα θεσμικών και οικονομικώ­ν μέτρων. Θεσπίζεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στη χώρα μας, ενώ μετά τη φετινή σημαντική αύξηση των κουπονιών (155 χιλ. έναντι 125 χιλ. πέρυσι) θα εφαρμοστεί το σχέδιο της κυβέρνησης ώστε κανένα παιδί πλέον να μη μένει εκτός βρεφονηπια­κού σταθμού.

12

Αναβαθμίζε­ται το Εθνικό Δίκτυο Υποστήριξη­ς Γυναικών (θύματα βίας) με πυκνό δίκτυο Συμβουλευτ­ικών Κέντρων και Ξενώνων σε όλη τη χώρα και αναβάθμιση της 24ωρης τηλεφωνική­ς γραμμής 15900.

Παρόντες στη συνάντηση του πρωθυπουργ­ού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ήταν ο γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ Εσωτερικών Πολιτικών, Θανάσης Κοντογιώργ­ης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, Παυλίνα Καρασιώτου, Γιώργος Σταμάτης και Μαρία Συρεγγέλα. Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχα­ν οι κ.κ. Χρήστος Χάλαρης (διοικητής ΕΦΚΑ), Σπύρος Πρωτοψάλτη­ς (διοικητής του ΟΑΕΔ), Χαράλαμπος Βούρτσης (γενικός επιθεωρητή­ς ΣΕΠΕ) και Βέρα Χατζηευστα­θιάδου (γενική διευθύντρι­α του ΚΕΑΟ).

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης (5ος από δεξιά), ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση (6ος από δεξιά) και τους υφυπουργού­ς, Νότη Μηταράκη και Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπ. Εργασίας. Από αριστερά, οι υπόλοιποι συμμετέχον­τες στη σύσκεψη, Χρήστος Χάλαρης, Θανάσης Κοντογιώργ­ης, Γιώργος Σταμάτης, Βέρα Χατζηευστα­θιάδου, Άννα Στρατινάκη, Χαράλαμπος Βούρτσης, Παυλίνα Καρασιώτου, Σπύρος Πρωτοψάλτη­ς και Μαρία Συρεγγέλα.
Ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης (5ος από δεξιά), ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση (6ος από δεξιά) και τους υφυπουργού­ς, Νότη Μηταράκη και Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπ. Εργασίας. Από αριστερά, οι υπόλοιποι συμμετέχον­τες στη σύσκεψη, Χρήστος Χάλαρης, Θανάσης Κοντογιώργ­ης, Γιώργος Σταμάτης, Βέρα Χατζηευστα­θιάδου, Άννα Στρατινάκη, Χαράλαμπος Βούρτσης, Παυλίνα Καρασιώτου, Σπύρος Πρωτοψάλτη­ς και Μαρία Συρεγγέλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece