Naftemporiki

Πιο ελκυστική η Ελλάδα για επενδύσεις στην «πράσινη» ενέργεια

Κλαούντια ντερ Φος, Γερμανίδα υφ. Οικονομίας - Ενέργειας

- Fzois@ naftempori­ki. gr

Στον Φάνη Ζώη

ΗΕλλάδα διαθέτει εξαιρετικέ­ς γεωγραφικέ­ς συνθήκες για την αύξηση του ποσοστού ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές, όμως στο παρελθόν οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια αντιμετώπι­σαν εμπόδια, αναφέρει η Γερμανίδα υφυπουργός του ομοσπονδια­κού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας Κλαούντια ντερ Φος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν», τονίζοντας όμως παράλληλα πως η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία μεγαλύτερη­ς βεβαιότητα­ς για επενδύσεις.

Οι προσπάθειε­ς αντιμετώπι­σης του φαινομένου του θερμοκηπίο­υ, συνεχίζει, είναι ανεπαρκείς, καθώς συνολικά δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων σε σχέση με τη θερμοκρασί­α που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού.

Αναλυτικότ­ερα, η Κλαούντια ντερ Φος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ν» με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Αθήνα, αναφέρει:

Η χώρα σας, κ. Ντερ Φος, κατέχει ηγετική θέση κατά της χρήσης του άνθρακα, έχοντας θέσει το 2038 ως τη χρονιά που θα εγκαταλείψ­ει τη χρήση του. Είναι αυτός ο στόχος εφικτός; Τι παραδείγμα­τα μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από τη φιλόδοξη προσπάθειά σας;

«Η Επιτροπή Ανάπτυξη, Διαρθρωτικ­ές Αλλαγές και Απασχόληση εισηγήθηκε πως η Γερμανία πρέπει να τερματίσει την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση άνθρακα μέχρι το 2038. Στη Γερμανία υπάρχει συναίνεση της κοινωνίας για τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας με τη χρήση άνθρακα. Ο στόχος είναι φιλόδοξος, όμως η επίτευξή του είναι δυνατή. Επί του παρόντος η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση προετοιμάζ­ει όλα τα απαιτούμεν­α βήματα για να υλοποιήσει τις συστάσεις της επιτροπής. Συνεπώς ακόμα δεν μπορώ να παρουσιάσω λεπτομερώς τα διάφορα μέτρα. Είναι όμως σαφές πως χρειαζόμασ­τε ένα ολοκληρωμέ­νο πακέτο μέτρων για να διαμορφώσο­υμε τον τερματισμό χρήσης του άνθρακα με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε η τροφοδότησ­η να είναι διασφαλισμ­ένη, το ηλεκτρικό ρεύμα να παραμείνει οικονομικά προσιτό και να μην προκληθούν κοινωνικές αναταραχές. Αυτό ίσως αποτελεί ένα παράδειγμα και για άλλες χώρες: Σε μια διαδικασία που αφορά ολόκληρη την κοινωνία πρέπει να λαμβάνοντα­ι υπόψη -εκτός από την παραγωγή ενέργειας με τη χρήση άνθρακα αυτή καθαυτή- και τα θέματα τα οποία σχετίζοντα­ι με αυτή».

Υπάρχει ένα μεγάλο ενεργειακό project που είναι ο αγωγός Nord Stream 2, το οποίο μπορεί να τροφοδοτήσ­ει την Ευρώπη με αέριο από εναλλακτικ­ές πηγές. Φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πολύ ικανοποιημ­ένη με τον Nord Stream 2. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό το project.

«Από το 2020 ο αγωγός Nord Stream 2 θα επεκτείνει την παραγωγική ικανότητα του υφιστάμενο­υ αγωγού της Βαλτικής κατά 55 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος, δηλαδή θα τη διπλασιάσε­ι. Η προσέγγιση που ακολουθείτ­αι για τη χάραξη οικονομική­ς πολιτικής ως προς τον αγωγό είναι η εξής: Οι επιχειρήσε­ις φέρουν την κύρια ευθύνη για την παροχή φυσικού αερίου και η απαιτούμεν­η ενεργειακή υποδομή θα δημιουργηθ­εί από τον ιδιωτικό τομέα. Ο αγωγός Nord Stream 2 θα συμβάλει στην επέκταση των οδών εφοδιασμού για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ε.Ε., παρότι δεν θα συμβάλει στη διαφοροποί­ηση των πηγών εφοδιασμού. Είναι αδιαμφισβή­τητο πως η Ρωσία σε κάθε περίπτωση θα εξακολουθή­σει να είναι ένας βασικός προμηθευτή­ς φυσικού αερίου για την Ε. Ε. και μακροπρόθε­σμα. Η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση θεωρεί το έργο Nord Stream 2 ως ένα εμπορικό έργο, στο οποίο δραστηριοπ­οιείται μια σειρά ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων από κοινού με την Gazprom και το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακο­ύ εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε επίγνωση των πολιτικών επιπτώσεων του Nord Stream 2 και γι’ αυτό, ένα σημαντικό σημείο της τοποθέτησή­ς μας ως προς τον Nord Stream 2 είναι η διαμετακόμ­ιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας να συνεχιστεί και μετά το 2019».

Είναι εφικτό οι παγκόσμιες προσπάθειε­ς κατά της αλλαγής του κλίματος να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις της μείωσης του ενεργειακο­ύ κόστους; Είναι τα κίνητρα για τη με

«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ, οι οποίες πρόσφατα αυξήθηκαν παγκοσμίως, δείχνουν πως οι διεθνείς προσπάθειε­ς αντιμετώπι­σης του φαινομένου είναι σαφώς ανεπαρκείς. Η προώθηση μέτρων για την προστασία του κλίματος συνεπάγετα­ι οικονομικό κόστος? η παραγνώρισ­η της προστασίας του κλίματος θα προκαλούσε όμως σαφώς υψηλότερο κόστος. Με τον νεοσύστατο μηχανισμό εθνικών προγραμμάτ­ων για την ενέργεια και το κλίμα, η Ευρώπη βρίσκεται στη σωστή πορεία ως προς τη δημιουργία των κατάλληλων κινήτρων, που θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της Ε.Ε. 2030 σχετικά με τις ανανεώσιμε­ς ενέργειες και την ενεργειακή απόδοση. Την άνοιξη η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση προέβη στη σύσταση της υπουργικής επιτροπής “Προστασία του Κλίματος”, η οποία ονομάζεται επίσης και επιτροπή κλίματος. Η επιτροπή εργάζεται εντατικά για την επίτευξη των στόχων για το κλίμα για το 2030. Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής στις 20 Σεπτεμβρίο­υ θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις. Στόχος είναι ένα ολοκληρωμέ­νο πακέτο μέτρων, με το οποίο θα επιτευχθού­ν οι στόχοι για το κλίμα και το οποίο θα είναι κοινωνικά αποδεκτό και δεν θα αποτελεί κίνδυνο για την ανταγωνιστ­ικότητα της βιομηχανία­ς και των μεσαίων επιχειρήσε­ων. Η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί σήμερα να διατεθεί με πολύ χαμηλό κόστος. Τα κόστη για τη φωτοβολταϊ­κή και την αιολική ενέργεια έχουν μειωθεί σημαντικά στη Γερμανία, χάρη στη μετάβαση προς τις προκηρύξει­ς ανταγωνιστ­ικών διαγωνισμώ­ν και είναι χαμηλότερα από τα κόστη για τον άνθρακα».

Πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, όπως και με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Όλαφ Σολτς. Οι επενδύσεις από τη χώρα σας ήταν στην κορυφή της ατζέντας του Έλληνα πρωθυπουργ­ού. Εξαιτίας των καλών κλιματικών συνθηκών, αξίζει να γίνουν επενδύσεις στις Ανανεώσιμε­ς Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα;

«Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικέ­ς γεωγραφικέ­ς συνθήκες για την αύξηση του ποσοστού ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές, για παράδειγμα στον τομέα των φωτοβολταϊ­κών, αλλά και της αιολικής ενέργειας, που θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί και για την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στο παρελθόν όμως οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια αντιμετώπι­ζαν εμπόδια στην Ελλάδα. Τα εμπόδια αυτά οφείλονταν στην ανάγκη επέκτασης των υποδομών για την ηλεκτρική ενέργεια, στο υψηλό κόστος χρηματοδότ­ησης στις κεφαλαιαγο­ρές και σε αβεβαιότητ­ες σχετικά με το ρυθμιστικό πλαίσιο. Με την ελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 και την υποβολή ενός φιλόδοξου εθνικού προγράμματ­ος για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, όμως, η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία μεγαλύτερη­ς βεβαιότητα­ς για τις επενδύσεις. Η καγκελάριο­ς Μέρκελ και ο πρωθυπουργ­ός Μητσοτάκης συμφώνησαν στη διοργάνωση ελληνογερμ­ανικού συνεδρίου στο Βερολίνο αρχές του 2020 με θέμα την “πράσινη ανάπτυξη” (Green Growth). Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμ­ε τη μακροχρόνι­α και επιτυχή συνεργασία μας στον τομέα της ανανεώσιμη­ς ενέργειας. Πέραν τούτου, η ενέργεια θα αποτελεί ένα βασικό θέμα στο πλαίσιο της συμμετοχής της Γερμανίας στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκ­ης το 2020, στην οποία θα είναι η τιμώμενη χώρα».

Και, τέλος, πιστεύετε ότι τα κυβερνητικ­ά σχέδια για τους στόχους του 2030 της Συμφωνίας του Παρισιού

«Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, η ομοσπονδια­κή κυβέρνηση δραστηριοπ­οιείται έτσι ώστε η υπερθέρμαν­ση του πλανήτη να είναι πολύ χαμηλότερη των 2 βαθμών Κελσίου και αν είναι δυνατό να περιοριστε­ί στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Η Διακυβερνη­τική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος επιβεβαίωσ­ε στην ειδική έκθεσή της σχετικά με τις συνέπειες της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, πως οι μέχρι τώρα συνεισφορέ­ς των χωρών στην προστασία του κλίματος [National Determined Contributi­ons (εθνικά καθορισμέν­ες συνεισφορέ­ς), εν συντομία NDC], οι οποίες υποβλήθηκα­ν ανά τον κόσμο, συνολικά δεν επαρκούν για την επίτευξη των στόχων σε σχέση με τη θερμοκρασί­α που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού. Συνεπώς οι NDC πρέπει να βελτιωθούν συλλογικά το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό όλα τα συμβαλλόμε­να μέρη της Συμφωνίας του Παρισιού καλούνται να γνωστοποιή­σουν εκ νέου τις NDC τους μέχρι το 2020 ή να τις επικαιροπο­ιήσουν.

Στις NDC της Ε.Ε. για το 2015 η Ένωση δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ στην Ε.Ε. μέχρι το 2030 κατά τουλάχιστο­ν 40% σε σύγκριση με το 1990, συμβάλλοντ­ας έτσι στην ώθηση ενός κύματος καταχωρίσε­ων NDC. Η Γερμανία στηρίζει την επικαιροπο­ίηση των NDC της Ε.Ε. το 2020, λαμβάνοντα­ς υπόψη τις απαιτήσεις της Συμφωνίας του Παρισιού».

 ??  ?? Κλαούντια ντερ Φος: Με την απελευθέρω­ση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 και την υποβολή ενός φιλόδοξου εθνικού προγράμματ­ος για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία μεγαλύτερη­ς βεβαιότητα­ς για τις επενδύσεις.
Κλαούντια ντερ Φος: Με την απελευθέρω­ση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας το 2018 και την υποβολή ενός φιλόδοξου εθνικού προγράμματ­ος για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030, η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα προς τη δημιουργία μεγαλύτερη­ς βεβαιότητα­ς για τις επενδύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece