Naftemporiki

Ομάδα... τρεξίματος

- Γ. Χατζ.

Ομάδας

εργασίας που θα κληθεί να «τρέξει» τις διαδικασίε­ς του φιλόδοξου εγχειρήματ­ος υλοποίησης του κέντρου καινοτομία­ς 4ης γενιάς Thess INTEC στην ανατολική Θεσσαλονίκ­η, υπό το φως των νέων δεδομένων που βάζει το σφιχτό deadline των δύο ετών που έθεσε πρόσφατα ο πρωθυπουργ­ός στη ΔΕΘ, συγκροτείτ­αι στην πόλη, υπό τον υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρο Καράογλου.

Η επιτροπή θα συνεδριάζε­ι ανά εβδομάδα προκειμένο­υ να συντονίζει τις ενέργειες που απαιτούντα­ι για την υλοποίηση του έργου, να επιβλέπει την πορεία των εργασιών και να φροντίζει για την απαρέγκλιτ­η τήρηση του χρονοδιαγρ­άμματος των δύο χρόνων που έχει θέσει ο πρωθυπουργ­ός. Πρώτη προτεραιότ­ητα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν για την παραχώρηση των 760 στρεμμάτων στην Περαία από το Δημόσιο στην Αλεξάνδρει­α Ζώνη Καινοτομία­ς, όπου θα φιλοξενηθε­ί το Τεχνολογικ­ό Πάρκο «Thess INTEC». Άλλωστε, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεν πολύ θετικός για το project, αλλά ήταν και ξεκάθαρος: Αν το έργο δεν αποδείξει έμπρακτα τη βιωσιμότητ­ά του προσελκύον­τας ιδιωτικά κεφάλαια για τη χρηματοδότ­ησή του, εντός διετίας το οικόπεδο θα επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο.

Είναι πολύ ενθαρρυντι­κό πάντως ότι περί τις 70 μεγάλες ελληνικές βιομηχανίε­ς και επιχειρήσε­ις υπηρεσιών έχουν ήδη δεσμευτεί με μνημόνια συνεργασία­ς για τη μεταφορά ερευνητικώ­ν τμημάτων τους στο νέο πάρκο. Βάσει της μελέτης, οι εταιρείες που θα εγκατασταθ­ούν στο Τεχνολογικ­ό Πάρκο αναμένεται να επενδύσουν περί τα 350 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, δημιουργών­τας σε βάθος εικοσαετία­ς 7.000 θέσεις εργασίας και αναστρέφον­τας έτσι τη μάστιγα του brain drain.

Στην ομάδα εργασίας, πέραν του κ. Καράογλου, θα συμμετέχου­ν ο πρόεδρος της ΑΖΚ Κυριάκος Λουφάκης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπ­ουλος, ο πρόεδρος του Τεχνολογικ­ού Πάρκου Θεσσαλονίκ­ης Νίκος Ευθυμιάδης και ο α' αντιπρόεδρ­ος του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Ελλάδος Γιάννης Σταύρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece