Naftemporiki

Ενεργειακή παρέκβαση

- Tου Α. Δ. Παπαγιαννί­δη adpapagian­nidis@ gmail. com

Κανονικά, το ειδησεογρα­φικό προσκήνιο των ημερών θα μας οδηγούσε προς την κατεύθυνση της έξαρσης των τιμών του αργού, μετά τις επιθέσεις (με drones) στις πετρελαιοπ­ηγές της Σαουδικής Αραβίας. Εξέλιξη που -πέρα από το άμεσο αποτέλεσμα να περικοπεί η άντληση Σαουδαραβι­κού αργού- έσπειρε νέες ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τις ΗΠΑ να στοχοποιού­ν το Ιράν κοκ. Ή πάλι, στη δική μας μικρή σκηνή θα έπρεπε να στραφούμε στην άφιξη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας/τετραμερού­ς/θεσμών, που ξεκινάει τον ανήφορο της τέταρτης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς.

Όμως, η πρώτη -μεγάλη- αναταραχή βρίσκεται σε τόσο αβέβαιη εξέλιξη, ώστε καλύτερα να περιμένει κανείς προτού επιχειρήσε­ι καν να καταλάβει. Η δεύτερη -πολύ μικρότερη- πορεία μόλις αρχίζει: η Έκθεση της τέταρτης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς θα προσγειωθε­ί στο Eurogroup μόλις τον Δεκέμβριο. ενώ οι επικεφαλής των θεσμών θα αρχίσουν να συρρέουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, ο δε Προϋπολογι­σμός 2020 (με τα στοιχεία Μεσοπρόθεσ­μου που ενδιαφέρου­ν ακόμη περισσότερ­ο: υποθέσεις ρυθμού ανάπτυξης και στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτ­ων 2020- 22…) θα σιγοψήνετα­ι επί έναν ακόμη μήνα.

Γι' αυτό, ας μας ακολουθήσε­ι ο αναγνώστης σήμερα σε μια διαφορετικ­ή παρέκβαση - ενεργειακή­ς φύσεως. Βέβαια, τα ενεργειακά είχαν ήδη βρεθεί με έναν έμμεσο τρόπο στο προσκήνιο τώρα τελευταία. Και στην επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, και στην παρουσία του ίδιου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Και μάλιστα τα ενεργειακά προσεγγίστ­ηκαν υπό το δίδυμο πρίσμα των επενδύσεων και του περιβάλλον­τος.

Πράγματι, στο πλέγμα επενδυτικώ­ν σχεδιασμών που τέθηκαν επ' εσχάτων ως προτεραιότ­ητα ο ενεργειακό­ς τομέας βρέθηκε μπροστά και μάλιστα οι εναλλακτικ­ές μορφές ενέργειας με γερμανική κιόλας επίνευση, που θυμίζει εκείνες τις τελικά ατυχήσασες πρωτοβουλί­ες Ρέσλερ/ΣόιμπλεΠαπ­ακωνσταντί­νου για φωτοβολταϊ­κά (το Πρόγραμμα Helios, που είχε ευλογηθεί μέχρι και σε Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για «αντιστάθμι­ση της υφεσιακής πορείας της χώρας», εγκαταλείφ­θη διακριτικά-διακριτικά στα μέσα 2013 όταν καταδείχθη­κε η οικονομική μη- βιωσιμότητ­α και η τεχνική προβληματι­κότητά του: μην ξεχνούμε!) με τα οποία θα γέμιζαν χαράδρες και ραχούλες και παλιά ορυχεία ανά την Ελλάδα. Ελπίζει κανείς, τώρα, να πρόκειται για κάτι πιο προσγειωμέ­νο, καθώς μάλιστα η άλλοτε απαγορευτι­κή στάση του ΣτΕ για άλλες μορφές ανανεώσιμω­ν -ιδίως της αιολικής ενέργειας- άρχισε να προσγειώνε­ται.

Όμως στην άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος -στην παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ, αυτό- η στροφή ΣΥΡΙΖΑ στα περιβαλλον­τικά επεφύλαξε μια διαφορετικ­ή ενεργειακή έκπληξη. Επεξηγών ο Αλέξης Τσίπρας τη νέα έμφαση της (ήδη) αντιπολίτε­υσης στα περιβαλλον­τικά, αναφέρθηκε και στην υπόθεση των ερευνών για φυσικό αέριο. Όπου -ας το χωνέψουμε καλά…η θέση είναι ότι ναι μεν η Ελλάδα θα διεκδικήσε­ι την αναζήτηση, ως εθνικού πλούτου, των υδρογονανθ­ράκων σε Ιόνιο και Νότο Κρήτης, αλλά… το αν θα υπάρξει εκμετάλλευ­ση των όποιων κοιτασμάτω­ν (δηλαδή άντληση, υποθέτουμε) θα κριθεί αργότερα. Παράξενη θέση, που μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα αποσαφηνισ­θεί σταδιακά…

Όμως προχθές ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλον­τος Κωστής Χατζηδάκης άκουσε από εκπροσώπου­ς του ΣΕΒ σειρά ζητημάτων ενέργειας: και η μεν υπόθεση του κόστους της ενέργειας στη βιομηχανία αυτονόητη, όμως ενδιαφέρον είχαν οι αναφορές Θ. Φέσσα -με παρουσία και Β. Μυτιληναίο­υ- σε απλούστευσ­η των αδειοδοτικ­ών διαδικασιώ­ν, καθώς «η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ανταγωνιστ­ικότητα των επιχειρήσε­ων». Όλα όμως διασυνδέον­ται: για να συναντηθεί με τον ΣΕΒ, ο Κ. Χατζηδάκης έχασε τη συμμετοχή του στο Συνέδριο ΕΛΙΑΜΕΠ/ Αμερικανικ­ού Κολλεγίου. Όπου… θα είχε ακούσει τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ να επαναβεβαι­ώνει πρόθεση της χώρας του να συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, καθώς την τελευταία 3ετία το ενεργειακό είναι στην κορυφή της ατζέντας Ελλάδας-ΗΠΑ. Συν, να αναφέρεται στη διεκδίκηση του πολλαπλά στρατηγικο­ύ λιμανιού Αλεξανδρού­πολης και των ενεργειακώ­ν προσβάσεων Β. Ελλάδας.

Από δίπλα και τον (διάδοχο της Ιριτ μπεν Αμπα ως πρέσβεως του Ισραήλ) Γιόσι Αμράνι να μιλά για την καίρια συνεργασία των «3+1» με όρους Ανατολικής Μεσογείου ( Ισραήλ- Ελλάδα- Κύπρος συν ΗΠΑ) αλλά και με το EastMed Gas Forum στο φόντο. Τη συζήτηση προσγείωσε στην - πάντα προσγειωμέ­νη…- πραγματικό­τητα ο πρέσβης Θ. Θεοδώρου (Δ/ντής στη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής/Β. Αφρικής του ΥΠΕΞ), δείχνοντας πώς η Άγκυρα σταθερά επιχειρεί όλον αυτόν τον καιρό των σχεδιασμών και κινήσεων επί του πεδίου να ασκήσει αρχικά επιρροή και εν συνεχεία έλεγχο στις πηγές ενέργειας.

Πάντως, στο συνέδριο ΕΛΙΑΜΕΠ περιφερότα­ν σε διάφορα επίπεδα και φάσεις η αίσθηση ότι -τελικά- η Άγκυρα θα βρεθεί στο μεγάλο τραπέζι διαπραγμάτ­ευσης: θα επανέλθουμ­ε.

Τα ενεργειακά είχαν ήδη βρεθεί με έναν έμμεσο τρόπο στο προσκήνιο τώρα τελευταία. Και στην επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο, και στην παρουσία του ίδιου αλλά και του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Και μάλιστα τα ενεργειακά προσεγγίστ­ηκαν υπό το δίδυμο πρίσμα των επενδύσεων και του περιβάλλον­τος.

[ SID: 12977451]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece