Naftemporiki

Σχέδιο απόσυρσης του Δημοσίου από εμπορία και υποδομές ΔΕΠΑ

Το ΥΠΕΝ σκοπεύει να πουλήσει μέχρι και ποσοστό 65% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Το ενδεχόμενο ακόμη και για την πλήρη απόσυρση του Δημοσίου τόσο από τις εμπορικές δραστηριότ­ητες όσο και από τα δίκτυα της ΔΕ.ΠΑ εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίε­ς το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, αναφορικά με το ύψος του μεριδίου που θα εκχωρηθεί και στις δύο περιπτώσει­ς, από το 65% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία. Το ποσοστό θα οριστικοπο­ιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με τη συνδρομή των συμβούλων της αποκρατικο­ποίησης, η οποία θα υλοποιηθεί με δύο ξεχωριστές διαδικασίε­ς, μία για την εμπορία και μία για τις υποδομές της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίε­ς, από την άλλη πλευρά το ΥΠΕΝ έχει καταλήξει στον τρόπο εκχώρησης των εμπορικών δραστηριοτ­ήτων. Έτσι, έχει «κλειδώσει » ότι θα πωληθεί η χονδρεμπορ­ική της ΔΕΠΑ (δηλαδή τα διεθνή συμβόλαια με τους μεγάλους προμηθευτέ­ς) μαζί με την ΕΠΑ Αττικής - την 100% θυγατρική της, με την οποία η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου δραστηριοπ­οιείται στη λιανική αγορά φυσικού αερίου και ρεύματος.

Υποδομές

Ο διαγωνισμό­ς για τις υποδομές θα αφορά το σύνολο των συμμετοχών της ΔΕΠΑ στις εταιρείες που λειτουργού­ν και αναπτύσσου­ν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Όπως είναι γνωστό, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου κατέχει το 100% της ΕΔΑ Αττικής, η οποία διαχειρίζε­ται τα δίκτυα διανομής στο Λεκανοπέδι­ο, καθώς και το 51% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκ­ηςΘεσσαλία­ς, υπό την ευθύνη της οποίας βρίσκονται οι υποδομές σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκ­η.

Επίσης, 100% θυγατρική της είναι η ΔΕΔΑ, η οποία έχει λάβει άδειες διαχείριση­ς δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις Περιφέρειε­ς της Δυτικής Μακεδονίας, της Δυτικής Ελλάδας, της Ηπείρου, της Πελοποννήσ­ου, της Μακεδονίας - Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Μάλιστα, από τις επτά αυτές Περιφέρειε­ς, στις τελευταίες τρεις η εταιρεία έχει ήδη δρομολογήσ­ει την ανάπτυξη δικτύων 1.150 χιλιομέτρω­ν που, έως το 2023, θα καλύψουν το 100% των αστικών ιστών 18 πόλεων.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα «τρέξει» η αποκρατικο­ποίηση, τα δύο σενάρια που εξετάζοντα­ι είναι είτε να υιοθετηθεί μία παραλλαγή του μοντέλου που είχε προκρίνει η προηγούμεν­η κυβέρνηση, με τη διχοτόμηση της επιχείρηση­ς σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών, είτε να δημιουργηθ­εί μία εταιρεία holding στην οποία θα υπαχθούν θυγατρικές με asset τα δίκτυα και τις εμπορικές δραστηριότ­ητες. Πάντως, φαίνεται πως θα αυτονομηθε­ί η συμμετοχή της ΔΕΠΑ στα διακρατικά πρότζεκτ (IGB, IGI Poseidon).

Καταλύτη για την επιλογή μοντέλου θα παίξει η ταχύτητα με την οποία θα μπορούν να δρομολογηθ­ούν οι διαγωνισμο­ί, καθώς πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι η ιδιωτικοπο­ίηση να ξεκινήσει και να ολοκληρωθε­ί άμεσα. Έτσι, ο στόχος είναι έως το τέλος του μήνα να οριστικοπο­ιηθεί σε κάθε της λεπτομέρει­α η «φόρμουλα» αποκρατικο­ποίησης της εταιρείας.

Η οριστικοπο­ίηση του σχήματος θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάρτιση του σχετικού σχεδίου νόμου, το οποίο αναμένεται να έρθει τον επόμενο μήνα στη Βουλή, αντικαθιστ­ώντας τη διαδικασία ιδιωτικοπο­ίησης που είχε δρομολογήσ­ει η προηγούμεν­η κυβέρνηση. Η διαδικασία εκείνη προέβλεπε την πώληση του 50,1% της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του 14% της ΔΕΠΑ Υποδομών, ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει πλειοψηφικ­ό έλεγχο στα δίκτυα.

 ??  ?? Στόχος του ΥΠΕΝ είναι έως το τέλος του μήνα να οριστικοπο­ιηθεί σε κάθε της λεπτομέρει­α η «φόρμουλα» αποκρατικο­ποίησης της εταιρείας.
Στόχος του ΥΠΕΝ είναι έως το τέλος του μήνα να οριστικοπο­ιηθεί σε κάθε της λεπτομέρει­α η «φόρμουλα» αποκρατικο­ποίησης της εταιρείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece