Naftemporiki

126 εκατ. τα έσοδα α' εξαμήνου του ΑΔΜΗΕ

- Κ. Δ.

Στα 126 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ το πρώτο εξάμηνο του 2019, παρουσιάζο­ντας οριακή αύξηση (1%) από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής χρονιάς, όταν είχαν διαμορφωθε­ί στα 124,8 εκατ. Την ίδια στιγμή, τα κέρδη προ φόρων χρηματοοικ­ονομικών αποτελεσμά­των και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν στα 89,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 39,4 εκατ., παρουσιάζο­ντας μείωση κατά 11,4% έναντι του α' εξαμήνου του 2018.

Η μείωση της κερδοφορία­ς οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη απελευθέρω­ση πρόβλεψης του πρώτου εξαμήνου 2018 (22,0 εκατ.), σε σχέση με την απελευθέρω­ση πρόβλεψης του πρώτου εξαμήνου 2019 (3,5 εκατ.). Έτσι, τα προσαρμοσμ­ένα καθαρά κέρδη ανέρχονται σε 38,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 2,5 εκατ. (7%) από το περσινό α' εξάμηνο.

Σε ό,τι αφορά τα χρηματοοικ­ονομικά έξοδα, καθώς και την ενεργή διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων, το πρώτο εξάμηνο του 2019 παρουσιάζε­ται σαφής βελτίωση των καθαρών χρηματοοικ­ονομικών δαπανών σε 2 εκατ., από 6,1 εκατ. το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο (εξαιρώντας τη θετική επίδραση των 2 εκατ. στα χρηματοοικ­ονομικά έσοδα, από προεξόφλησ­η απαιτήσεων για το έργο του Πολυπόταμο­υ).

Ο ΑΔΜΗΕ δρομολογεί κρίσιμα έργα ηλεκτρικής διασύνδεση­ς, όπως η διασύνδεση Κρήτη-Αττική, η επέκταση του συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησ­ο, και η διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησ­ος. Όσον αφορά το Κρήτη-Αττική, τον Μάιο προκηρύχθη­καν οι δύο διαγωνισμο­ί για τις απαραίτητε­ς υποδομές, ο πρώτος για τα καλωδιακά τμήματα (προϋπολογι­σμού 600 εκατ. ευρώ), και ο δεύτερος για την κατασκευή των σταθμών μετατροπής (προϋπολογι­σμού 315 εκατ.).

Όσον αφορά την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, τα οικονομικά αποτελέσμα­τα της οποίας αντανακλού­ν τη συμμετοχή της κατά 51% στη μετοχική σύνθεση του ΑΔΜΗΕ, τα κέρδη προ φόρων χρηματοοικ­ονομικών αποτελεσμά­των και αποσβέσεων ανήλθαν σε 19,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 19,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,086 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece