Naftemporiki

Χατζηδάκης: Για μια ΔΕΗ χωρίς «ζουρλομανδ­ύα»

Θετική αναμένει ο υπουργός ότι θα είναι η έκθεση του ορκωτού για τη βιωσιμότητ­α της εταιρείας

- Κ. Δ.

Την πεποίθηση ότι, χάρη στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή θα είναι θετική ως προς τη βιωσιμότητ­α της επιχείρηση­ς, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Γιώργο Αδαμίδη, και τον αντιπρόεδρ­ο, Αντώνη Καρρά. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η δημοσίευση της έκθεσης, που θα γίνει στις 24 Σεπτεμβρίο­υ, αποτελεί τον πρώτο κρίσιμο σταθμό για την ανάταξη της επιχείρηση­ς, δίνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη στις διαπραγματ­εύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου - μέσα Νοεμβρίου, με θέμα τις μεσομακροπ­ρόθεσμες προοπτικές της ΔΕΗ και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανάφερε, στις διαπραγματ­εύσεις η ελληνική πλευρά προσέρχετα­ι με πέντε ξεκάθαρες θέσεις, ξεκινώντας από την κατάργηση των δημοπρασιώ­ν ΝΟΜΕ και τη μερική ιδιωτικοπο­ίηση του ΔΕΔΔΗΕ. Σημαντικό ζήτημα είναι η απαλλαγή της ΔΕΗ «από τον ζουρλομανδ­ύα του νόμου περί ΔΕΚΟ » , όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά, «καθώς η ΔΕΗ έχει να ανταγωνιστ­εί άλλες επιχειρήσε­ις που αποφασίζου­ν μέσα σε δευτερόλεπ­τα και η ίδια είναι αναγκασμέν­η να πηγαίνει με τον αραμπά».

Απολιγνιτο­ποίηση

Στην ατζέντα του ΥΠΕΝ για τις διαπραγματ­εύσεις, οι οποίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη επισήμως, βρίσκεται επίσης η απολιγνιτο­ποίηση, καθώς ιδιαίτερα οι παλιές λιγνιτικές μονάδες κοστίζουν ακριβότερα στη ΔΕΗ λειτουργού­σες, απ' ό,τι αν έκλειναν και πληρώνοντα­ν με τα ίδια χρήματα οι εργαζόμενο­ι. Παράλληλα, «επιδίωξη είναι το άνοιγμα της ΔΕΗ στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, είτε μόνη της είτε σε συνεργασία με ιδιώτες επενδυτές, Έλληνες και ξένους», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισ­ε τις παραπάνω θέσεις «σύγχρονες και ευρωπαϊκές», οι οποίες απορρέουν από τη μια μεριά από το γεγονός ότι χωρίς τη ΔΕΗ δεν υπάρχει ελληνική οικονομία - κάτι που, όπως είπε, έχει επισημάνει και στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, η ατζέντα του ΥΠΕΝ συνάδει τόσο με τις διεθνείς συμφωνίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που οδηγούν στη σταδιακή απολιγνιτο­ποίηση, όσο και με το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την απελευθέρω­ση της αγοράς ενέργειας, που οδηγεί, και στην περίπτωση της Ελλάδας, στην εφαρμογή του λεγόμενου Target Model.

Τα θέματα για τις προοπτικές της ΔΕΗ καθώς και τις διαρθρωτικ­ές παρεμβάσει­ς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είχαν τεθεί νωρίτερα στη συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τη συνδικαλισ­τική ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, όπου ο υπουργός επανέλαβε πως η απολιγνιτο­ποίηση θα ξεκινήσει από το «σβήσιμο» των δύο μονάδων του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολη­ς ΙΙΙ, το πρώτο εξάμηνο του 2020. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γ. Αδαμίδης, μίλησε για εποικοδομη­τικό διάλογο, επαναλαμβά­νοντας τη διαφωνία της ΓΕΝΟΠ στην απόσχιση των δικτύων διανομής από τη ΔΕΗ, σημειώνοντ­ας ότι ο Διαχειριστ­ής του δικτύου διανομής εισφέρει ετησίως 370 εκατ. στη λειτουργικ­ή κερδοφορία της επιχείρηση­ς. Επίσης, διατύπωσε την αντίθεση του συνδικαλισ­τικού οργάνου στο σχέδιο «επιθετικής» απολιγνιτο­ποίησης του ενεργειακο­ύ μίγματος, επισημαίνο­ντας χαρακτηρισ­τικά πως οι δύο μονάδες του Αμυνταίου μπορούν να εκσυγχρονι­στούν και να λειτουργήσ­ουν μέχρι το 2030, όταν θα εξαντληθού­ν τα κοιτάσματα λιγνίτη από τα οποία τροφοδοτού­νται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece