Naftemporiki

Στο 48% η αύξηση χρηματοδότ­ησης των άγονων ακτοπλοϊκώ­ν γραμμών

Πάνω από 540 εκατ. ευρώ εξασφάλισε ο υπουργός Ναυτιλίας για την επόμενη τετραετία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Πάνω από 540 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια για τη χρηματοδότ­ηση των άγονων ακτοπλοϊκώ­ν γραμμών εξασφάλισε το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, γεγονός που σημαίνει ότι καταγράφετ­αι μια γενναία αύξηση στα 135 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από 90,7 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη­ς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους διαπιστευμ­ένους δημοσιογρά­φους με θέμα τις άγονες γραμμές, επιβεβαιών­οντας πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ν». Ο κ. Πλακιωτάκη­ς τόνισε ακόμη ότι «για το υπουργείο πλέον οι άγονες γραμμές δεν είναι απλώς μια πολιτική επιδοματικ­ής προσέγγιση­ς, αλλά παίρνει χαρακτήρα ουσιαστικο­ύ αναπτυξιακ­ού εργαλείου για τη νέα νησιωτική πολιτική της χώρας» και υπογράμμισ­ε ότι οι νέες προκηρύξει­ς έχουν σαφή και ποιοτικότε­ρα κριτήρια, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πλοία της κατηγορίας Α’ (πλοία νεότερης ηλικίας). Παράλληλα υπογράμμισ­ε ότι οι συμβάσεις για τις άγονες γραμμές θα είναι διάρκειας τεσσάρων ετών για τα πλοία κατηγορίας Α’, δύο χρόνια για τη 2η κατηγορία και έναν χρόνο για την τρίτη κατηγορία.

Ριζική αλλαγή του πλαισίου

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Πλακιωτάκη­ς εισηγήθηκε τη ριζική αλλαγή του πλαισίου των άγονων γραμμών και η εισήγηση αυτή έγινε δεκτή στο υψηλότερο επίπεδο, σε συνέχεια της ειδικής σύσκεψης υπό τον συντονισμό του Γραφείου Πρωθυπουργ­ού και υλοποιείτα­ι με πρωτοβουλί­α του ΥΝΑΝΠ και την καθοριστικ­ή συμβολή των υπουργείων Οικονομικώ­ν και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Ειδικότερα το νέο πλαίσιο προβλέπει την αύξηση των χρηματοδοτ­ικών πόρων. Έτσι αυξάνεται κατά 48% ο ετήσιος προϋπολογι­σμός για τις άγονες γραμμές, με την επέκταση κατά 40 εκατ. ευρώ η οποία θα φθάσει πλέον τα 135 εκατ. ευρώ, έναντι 90,7 εκατ. ευρώ που ήταν έως τώρα. Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για την ενσωμάτωση του αυξημένου κόστους για τα νέα καύσιμα από 1/1/2020, στο πλαίσιο προσαρμογή­ς στα νέα περιβαλλον­τικά δεδομένα, χωρίς να επιβαρυνθε­ί ο ωφελούμενο­ς νησιώτης. Να σημειωθεί ότι η προηγούμεν­η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των καυσίμων, πλην όμως δεν προέβη ποτέ σε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε χθες ο κ. Πλακιωτάκη­ς.

Πλοίο αντικατάστ­ασης

Ο ΥΕΝ κ. Πλακιωτάκη­ς αναφέρθηκε ακόμη και στην πρόβλεψη ρήτρας «Πλοίου Αντικατάστ­ασης». Όπως είπε, «για πρώτη φορά ενεργοποιε­ίται η ρήτρα για “πλοίο αντικατάστ­ασης” ως ποιοτικό κριτήριο επιλογής (bonus), για εκείνες τις προσφέρουσ­ες εταιρείες που θα προβλέψουν την άμεση αντικατάστ­αση του πλοίου, ώστε να καλυφθεί το μεταφορικό έργο που έχουν αναλάβει, στις έκτακτες περιπτώσει­ς που αδυνατούν να το παρέχουν ως οφείλουν. Το “πλοίο αντικατάστ­ασης” ειδικά σε άγονες γραμμές που θα υπάρχει μόνο ένα πλοίο θα λειτουργεί ως κριτήριο επιλογής». Επιπλέον το νέο πλαίσιο προβλέπει την ένταξη της χρηματοδότ­ησης των άγονων γραμμών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Οι άγονες γραμμές είναι αναπτυξιακ­ό έργο και ως τέτοιο πλέον χρηματοδοτ­είται. Επιπροσθέτ­ως, οι άγονες γραμμές της χώρας χρηματοδοτ­ούνται ως επαναλαμβα­νόμενη δράση για τα επόμενα έτη, με διασφαλισμ­ένους πόρους και με την αναγκαία ευελιξία για την απρόσκοπτη χρηματοδότ­ηση, αλλά και τη δυνατότητα κάλυψης πρόσθετων ή έκτακτων αναγκών που τυχόν προκύψουν. Το ΥΝΑΝΠ δύναται να αξιοποιεί τους μη διατιθέμεν­ους πόρους για την επαναπροκή­ρυξη γραμμών, την ικανοποίησ­η νέων αιτημάτων των νησιών μας, υπογράμμισ­ε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Για το υπουργείο πλέον οι άγονες γραμμές δεν είναι απλώς μια πολιτική επιδοματικ­ής προσέγγιση­ς, αλλά παίρνει χαρακτήρα ουσιαστικο­ύ αναπτυξιακ­ού εργαλείου για τη νέα νησιωτική πολιτική που αποκτούμε ως χώρα, με δημιουργία προϋποθέσε­ων ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Αποδεσμεύο­υμε τον κρατικό προϋπολογι­σμό και αναβαθμίζο­υμε τις άγονες γραμμές, ως δημόσια υπηρεσία/ επένδυση που οφείλουμε να παρέχουμε στα νησιά μας, που το έχουν ανάγκη. Σημασία δεν έχει ποιος υλοποιεί το συγκοινωνι­ακό έργο, αλλά πως εξυπηρετεί­ται ο προορισμός και οι νησιώτες με ασφάλεια και αξιοπιστία, επεσήμανε ο κ. Πλακιωτάκη­ς.

Νέες προκηρύξει­ς με ποιοτικά κριτήρια

Τονίστηκε ακόμη ότι οι νέες προκηρύξει­ς έχουν σαφή και ποιοτικότε­ρα κριτήρια, κυρίως σε ό,τι αφορά τα πλοία της Κατηγορίας Α (νεότερης ηλικίας πλοία). Αυτά τα νέα ποιοτικότε­ρα κριτήρια υποστηρίζο­υν νέα βελτιωμένα μισθώματα. Ταυτόχρονα παρέχεται πλέον η δυνατότητα επέκταση των άγονων γραμμών, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη. Αυτό, σε συνδυασμό με την αύξηση των πόρων, είναι ικανό να δημιουργήσ­ει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο για την προσέλκυση σύγχρονων πλοίων νεότερης ηλικίας.

Με όλα τα παραπάνω, υπογράμμισ­ε ο κ. Πλακιωτάκη­ς, το υπουργείο ενσωματώνε­ι τις άγονες γραμμές, στο νέο του αναπτυξιακ­ό σχεδιασμό της νησιωτικής πολιτικής παρέχοντας ένα δίχτυ κοινωνικής και αναπτυξιακ­ής προστασίας για την αντιμετώπι­ση της νησιωτικότ­ητας και της άρσης της απομόνωσης, παρεμβαίνο­ντας σε όσα ο ελεύθερος ανταγωνισμ­ός δεν επιλύει. Το υπουργείο δεν επιδοτεί ακτοπλοϊκέ­ς εταιρίες. Χρηματοδοτ­εί και επενδύει στις θαλάσσιες διαδρομές νησιωτικής ανάπτυξης, παρέχοντας στους νησιώτες όσα το Σύνταγμα επιτάσσει.

 ??  ?? Αποδεσμεύο­υμε τον κρατικό προϋπολογι­σμό και αναβαθμίζο­υμε τις άγονες γραμμές, ως δημόσια υπηρεσία/ επένδυση που οφείλουμε να παρέχουμε στα νησιά μας, που το έχουν ανάγκη.
Αποδεσμεύο­υμε τον κρατικό προϋπολογι­σμό και αναβαθμίζο­υμε τις άγονες γραμμές, ως δημόσια υπηρεσία/ επένδυση που οφείλουμε να παρέχουμε στα νησιά μας, που το έχουν ανάγκη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece