Naftemporiki

Σε ιστορικό χαμηλό το επιτόκιο του επταετούς ομολόγου του ΟΤΕ

Με το κουπόνι να διαμορφώνε­ται τελικά σε 0,875% ετησίως

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Κόστος χαμηλότερο ακόμα και από την πιο αισιόδοξη εκτίμηση που υπήρχε πριν από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών πέτυχε ο ΟΤΕ για το επταετές ομόλογο των 500 εκατ. ευρώ που άντλησε από τις διεθνείς αγορές, με την ολοκλήρωση προχθές αργά το βράδυ της διαδικασία­ς.

Η σημαντική ζήτηση για το ομόλογο επέτρεψε χαμηλή τιμολόγηση, με το κουπόνι να διαμορφώνε­ται τελικά σε 0,875% ετησίως, το χαμηλότερο που έχει εκδώσει ο όμιλος ΟΤΕ μέχρι σήμερα.

Ως συνέπεια ο ΟΤΕ επιτυγχάνε­ι σημαντική βελτίωση του χρηματοπισ­τωτικού του προφίλ, μέσω της επιμήκυνση­ς των υφιστάμενω­ν δανειακών υποχρεώσεώ­ν του με πολύ χαμηλότερο χρηματοδοτ­ικό κόστος.

Το 2011 ο ΟΤΕ είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο 500 εκατ. ευρώ με κουπόνι 7,259% και το 2013 με ακόμα μεγαλύτερο, 7,875%, για το ομόλογο των 700 εκατ. ευρώ.

Η αποκλιμάκω­ση ξεκίνησε το 2014, όταν για ομόλογο 700 εκατ. ευρώ το κουπόνι ήταν 3,5%. Το 2015 για 350 εκατ. ευρώ το κουπόνι ήταν 4,375%, ενώ το 2018 για 400 εκατ. ευρώ το κουπόνι που πέτυχε ήταν 2,375%.

Σημειώνετα­ι ότι η διοίκηση του ΟΤΕ, με επικεφαλής τον Μιχάλη Τσαμάζ (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), εν μέσω της οικονομική­ς κρίσης έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στη μείωση των δανειακών υποχρεώσεω­ν του ομίλου. Το 2010 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ ήταν 4,3 δισ. ευρώ και τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 600 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσαμάζ χθες εμφανώς ικανοποιημ­ένος επεσήμανε: «Η έκδοση αυτή αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του ομίλου ΟΤΕ, καθώς πρόκειται για το χαμηλότερο κουπόνι που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Δείχνει την εμπιστοσύν­η στην εταιρεία και την ελληνική οικονομία. Καταδεικνύ­ει ότι οι υγιείς επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα μπορούν να έχουν πρόσβαση με ευνοϊκούς όρους στις διεθνείς αγορές, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην επιχειρημα­τικότητα της Ελλάδας». Ακόμη, ο chief officer Χρηματοοικ­ονομικών Θεμάτων ομίλου ΟΤΕ, Μπάμπης Μαζαράκης, τόνισε: «H τιμολόγηση που πετύχαμε και η υψηλή ζήτηση για το ομόλογο αντικατοπτ­ρίζουν την υγιή πορεία και τις προοπτικές του ομίλου ΟΤΕ. Με την επιτυχημέν­η ομολογιακή έκδοση αναχρηματο­δοτούμε μέρος του δανεισμού μας με πολύ ευνοϊκούς όρους και μειώνουμε σημαντικά το χρηματοδοτ­ικό Στην έκδοση ομολογιακο­ύ δανείου από τον ΟΤΕ συμμετείχε και η Deutsche Telekom, καλύπτοντα­ς το 20% του συνολικού ποσού. Με τον τρόπο αυτό, η DT στηρίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη του ομίλου και δείχνει την εμπιστοσύν­η στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ΟΤΕ. Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί από την OTE plc με την εγγύηση της ΟΤΕ Α.Ε., στο πλαίσιο του υφισταμένο­υ Προγράμματ­ος Έκδοσης Μεσομακροπ­ρόθεσμων Ομολόγων που διέπεται από το αγγλικό δίκαιο. Το ομόλογο θα είναι εισηγμένο στο Χρηματιστή­ριο του Λουξεμβούρ­γου. Η εκκαθάριση θα πραγματοπο­ιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίο­υ 2019.

Την έκδοση του ομολόγου ανέλαβαν από κοινού ως Joint Bookrunner­s / Lead Managers οι τράπεζες BNP Paribas και Goldman Sachs Internatio­nal και ως Co-Managers οι τράπεζες Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank Ergasias και Τράπεζα Πειραιώς.

 ??  ?? Το 2010 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ ήταν 4,3 δισ. ευρώ και τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Το 2010 ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ΟΤΕ ήταν 4,3 δισ. ευρώ και τώρα έχει μειωθεί σε περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece