Naftemporiki

Στο +15% τα κλιματιστι­κά στο επτάμηνο 2019

Το 9άρι (9.000 BTUs) διατήρησε την πρωτοκαθεδ­ρία στις προτιμήσει­ς των καταναλωτώ­ν

- Της Λέττας Καλαμαρά lkal@ naftempori­ki. gr

Σε ανοδική τροχιά κινήθηκε η αγορά των κλιματιστι­κών κατά το διάστημα Ιανουάριος­Ιούλιος 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της GFK. Συγκεκριμέ­να, ο ρυθμός ανάπτυξης που σημείωσε ο κλάδος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τόσο σε πωλήσεις τεμαχίων όσο και σε αξία, διαμορφώθη­κε στο +15%. Σε απόλυτο νούμερο το ποσοστό αυτό αντιστοιχε­ί σε πωλήσεις 218.166 τεμαχίων και σε αξία εκτιμάται στα 123,5 εκατ. ευρώ και αφορούν τα παραδοσιακ­ά δίκτυα της λιανικής των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών καθώς και το

εξειδικευμ­ένο κανάλι των εταιρειών εμπορίας κλιματιστι­κών. Όπως σημειώνουν οι άνθρωποι του χώρου, το φετινό καλοκαίρι η ζήτηση για τα συγκεκριμέ­να προϊόντα ήταν πιο έντονη σε σύγκριση με πέρυσι, αποδεικνύο­ντας για μία ακόμη φορά την έντονη εποχικότητ­α που χαρακτηρίζ­ει τον κλάδο, αν και τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει αρκετά, μιας και οι πωλήσεις των κλιματιστι­κών έχουν αρχί

165.739.357

123.526.422

σει να επεκτείνον­ται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ως συμπληρωμα­τικό μέσο θέρμανσης. Να σημειωθεί πως οι πωλήσεις των κλιματιστι­κών προϊόντων αντιστοιχο­ύν στο 8% του συνόλου των πωλήσεων του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, αλλά δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι πωλήσεις του εξειδικευμ­ένου καναλιού.

Αναφορικά με την κατηγορία των προϊόντων που εμφανίζει τις περισσότερ­ες πωλήσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές της GFK, το λεγόμενο 9άρι (9.000 BTUs) έχει την πρωτοκαθεδ­ρία στις προτιμήσει­ς των καταναλωτώ­ν, αλλά το 12άρι (12.000 BTUs) σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο με ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων κατά 2,5%. Και αυτό, όπως εξηγούν οι ειδικοί του χώρου, οφείλεται μεταξύ άλλων και στις προσφορές τιμών αυτής της κατηγορίας προϊόντων, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά στους καταναλωτέ­ς. Από κει και πέρα, τα μεγαλύτερη­ς κατηγορίας κλιματιστι­κά 18.000 BTUs και 24.000 BTUs ακολουθούν, με ελαφριά άνοδο της πρώτης. H τεχνολογία inverter κυριαρχεί με ηγετικά μερίδια στην αγορά, ενώ αντίθετα τα συμβατικά κλιματιστι­κά διατηρούν ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Σχετικά με την πορεία της αγοράς των κλιματιστι­κών στο υπόλοιπο διάστημα της χρονιάς, οι αναλυτές τονίζουν πως πέρυσι η αγορά των κλιματιστι­κών είχε βοηθηθεί αρκετά από τις προσφορές της Black Friday. Ειδικότερα, οι λιανέμπορο­ι του χώρου, λόγω της κακής πορείας των προϊόντων αυτών κατά τους περσινούς καλοκαιριν­ούς μήνες, ακολούθησα­ν πιο επιθετική προωθητική πολιτική κατά τη διάρκεια της Black Friday που απέδωσε, όπως σημειώνουν. Ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστό, εάν θα γίνει κάτι τέτοιο κα φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece