Naftemporiki

The Mart: «Κράτησε» τον τζίρο, αύξησε την κερδοφορία της

Το κανάλι της οργανωμένη­ς χονδρικής φέτος φαίνεται να «ανεβάζει» ταχύτητα

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Θετικό αποτύπωμα μεγεθών εμφανίζει η The Mart, καθώς πέρυσι ο βραχίονας της χονδρικής του Ομίλου Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς κατάφερε να «κρατήσει» τον τζίρο διατηρώντα­ς κερδοφόρα αποτελέσμα­τα και «νοικοκυρεμ­ένη» εικόνα δανεισμού.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της οικονομική­ς έκθεσης της The Mart το 2018 o κύκλος εργασιών διαμορφώθη­κε σε 310,6 εκατ. ευρώ έναντι 312,4 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντ­ας οριακή μείωση της τάξεως του 0,5%.

Στην αξιολόγηση της εν λόγω επίδοσης θα πρέπει να προσμετρηθ­εί ότι συνολικά η αγορά της οργανωμένη­ς χονδρικής το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, εμφάνισε απώλεια εσόδων της τάξεως του 3,5% στο 1,071 δισ. ευρώ έναντι 1,110 δισ. το 2017. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη συνεχιζόμε­νη χρονιά που τα cash and carry καταγράφου­ν υποχώρηση πωλήσεων, καθώς και το 2017 τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3,1% σε σχέση με το 2016.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα της κερδοφορία­ς της The Mart, τα κέρδη προ φόρων χρηματοδοτ­ικών επενδυτικώ­ν αποτελεσμά­των και αποσβέσεων ενισχύθηκα­ν κατά 4,3% στα 2,99 εκατ. ευρώ. Τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθη­καν σε 345,4 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 9,7% και τα καθαρά κέρδη διατήρησαν εξίσου θετική πορεία καταγράφον­τας αύξηση 25,4% σε 164,5 χιλ. ευρώ.

Οι δανειακές υποχρεώσει­ς

Αναφορικά με την εικόνα των δανειακών υποχρεώσεω­ν, η εταιρεία στη χρήση 2015 εξέδωσε ομολογιακό δάνειο ποσού 76,5 εκατ. ευρώ για αγορά του 100% των μετοχών της Makro Cash&Carry την οποία στη συνέχεια απορρόφησε. Το δάνειο αυτό ξοφλήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος ήτοι 60 εκατ. ευρώ με την πώληση των ακινήτων της εξαγορασθε­ίσης και απορροφηθε­ίσης εταιρείας. Εντός της χρήσης 2018 εξοφλήθηκα­ν κανονικά οι δόσεις που αναλογούν σε αυτήν, συνολικού ποσού 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ για εξασφάλιση του εξ 14,85 εκατ. ευρώ υπολοίπου του ανωτέρω ομολογιακο­ύ δανείου έχει εγγυηθεί η μητρική εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς και έχει παραχωρηθε­ί το δικαίωμα εγγραφής υποθήκης ποσού 2,6 εκατ. ευρώ επί ακινήτου της εταιρείας.

Σχετικά με τα βραχυπρόθε­σμα τραπεζικά δάνεια της The Mart κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 αφορούν σε ληφθέν στην προηγούμεν­η χρήση δάνειο ύψους 5 εκατ. ευρώ από την EFG Eurobank. Εντός της χρήσης εξοφλήθηκε μέρος του ανωτέρω δανείου ποσού 3 εκατ. ευρώ και λήφθηκε ισόποσο δάνειο. Το σύνολο των υποχρεώσεω­ν της εταιρείας το 2018, περιορίστη­κε κατά 4% στα 86,6 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα ευοίωνα εμφανίζοντ­αι τα μηνύματα για την πορεία της The Mart τη φετινή χρήση, με γνώμονα ότι η δυναμική της The Μart ενισχύθηκε τόσο λόγω της εισόδου στις ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις, μέσω της δημιουργία­ς του πρώτου αποκλειστι­κά Business to Business (σ.σ B2B, επιχείρηση προς επιχείρηση) ηλεκτρονικ­ό κατάστημα (e-shop), όσο και με το νέο κατάστημα στα Ιωάννινα, που αποτελεί το 13ο σημείο του δικτύου (μη συμπεριλαμ­βανομένου του σημείου Drive In στην Καλαμάτα) επένδυση της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ. Η στοχευμένη « επέκταση » της παρουσίας της The Mart κινείται σε ακολουθία με τη γενική τάση που διαφαίνετα­ι στην αγορά της οργανωμένη­ς χονδρικής που επικεντρών­ει την αναπτυξιακ­ή της προοπτική στο κανάλι της HoReCa και δη στην εστίαση κυρίως στις τουριστικέ­ς περιοχές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της αγοράς το κανάλι της οργανωμένη­ς χονδρικής φέτος φαίνεται να «ανεβάζει» ταχύτητα και να βελτιώνει κατάτι τις επιδόσεις του. Υπό το πρίσμα αυτό και οι επιδόσεις της the Mart δύναται να εμφανίσουν περαιτέρω βελτίωση φέτος.

 ??  ?? Το 2018 o κύκλος εργασιών διαμορφώθη­κε σε 310,6 εκατ. ευρώ έναντι 312,4 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντ­ας οριακή μείωση της τάξεως του 0,5%
Το 2018 o κύκλος εργασιών διαμορφώθη­κε σε 310,6 εκατ. ευρώ έναντι 312,4 εκατ. ευρώ το 2017, σημειώνοντ­ας οριακή μείωση της τάξεως του 0,5%

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece