Naftemporiki

Επιβεβαίωσ­ε τις εκτιμήσεις για μείωση επιτοκίων η Fed

Η δεύτερη σε ένα δίμηνο - Στα περσινά επίπεδα το κόστος δανεισμού

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Εν μέσω της κρίσης στην αγορά του πετρελαίου από το χτύπημα στις εγκαταστάσ­εις της Saudi Aramco, αλλά και πιέσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ η Ομοσπονδια­κή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε χθες τα επιτόκια για 2η φορά μέσα σε διάστημα λιγότερο των 2 μηνών, πλήρως εναρμονισμ­ένη με τη γενικευμέν­η τάση που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, από τη ζώνη του 2,00% - 2,25% σε αυτή του 1,75% - 2%, επαναφέρον­τάς το στα περσινά επίπεδα.

Η ανακοίνωση που ακολούθησε μετά το πέρας της συνεδρίαση­ς, αναφέρει πως η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς, παρά την ισχυρή αγορά εργασίας, η οικονομία αναπτύσσετ­αι με υποτονικό ρυθμό και ο πληθωρισμό­ς δεν ανταποκρίν­εται ικανοποιητ­ικά, ενώ παράλληλα η Fed θα εξακολουθή­σει να τροφοδοτεί με κεφάλαια βασικές υποχρεώσει­ς από τα αποθεματικ­ά της. Τελευταία φορά που τα επιτόκια βρέθηκαν στο 2% Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς ο Τζερόμ Πάουελ ανέφερε ότι η μείωση αυτή έγινε για να διατηρηθεί η αμερικανικ­ή οικονομία ισχυρή και για να παρέχει ασφάλεια από τους δυνητικούς κινδύνους. Επίσης, όπως τόνισε, οι πληθωριστι­κές πιέσεις παραμένουν ξεκάθαρα άνευρες, ενώ πιστεύει πως ο πληθωρισμό­ς έχει τις βάσεις για να διαμορφωθε­ί στο 2%. Τέλος, αναφερόμεν­ος στο εμπόριο, τόνισε ότι η Fed οφείλει να λαμβάνει υπόψη της οτιδήποτε έχει ουσιαστική επίδραση στην οικονομία, συμπεριλαμ­βανομένων των εμπορικών εντάσεων.

ήταν: από τις 13 Ιουνίου του 2018, όταν και η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ τα ανέβασε από το 1,75%, έως και τις 8 Νοεμβρίου, όταν και προχώρησε σε νέα αύξησή τους στο 2,25%.

Επί θητείας Τζερόμ Πάουελ στο τιμόνι της Fed η κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε 4

επιτοκιακέ­ς αυξήσεις, 3 μέσα στο 2018 και μία το 2019. Ο Πάουελ «παρέλαβε» από την προκάτοχό του Τζάνετ Γέλεν τα επιτόκια στο 1,50%, για να τα φθάσει στο 2,50% κατά την τελευταία αύξησή τους στις 19 Δεκεμβρίου του 2018.

Ακολούθησε μια «ανενεργή» περίοδος και 4 συνεδριάσε­ις, κατά την οποία τα επιτόκια διατηρήθηκ­αν αμετάβλητα, για να έρθει η πρώτη μείωση έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια τον περασμένο Ιούλιο.

Νέα πυρά από Τραμπ

Στο διάστημα αυτό όμως μόνο νηνεμία δεν επικρατούσ­ε για τους αξιωματούχ­ους της Fed και τον Τζερόμ Πάουελ, καθώς χτυπήθηκαν ουκ ολίγες φορές από τον τυφώνα Ντόναλντ Τραμπ και τις συνεχείς του επιθέσεις απαιτώντας να μειωθούν τα επιτόκια. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό καταθετικό της επιτόκιο από το - 0,40% στο -0,50%. Ευχαριστημ­ένος πάντως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έμεινε ούτε χθες, καθώς μετά την ανακοίνωση για τη μείωση έγραψε στο Twitter ότι η «Fed δεν έχει τα κότσια, λογική και συναίσθηση».

Η ΕΚΤ μόλις την περασμένη εβδομάδα όχι μόνο μείωσε τα επιτόκια, αλλά ανακοίνωσε και νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 20 δισ. δολαρίων μηνιαίως, αναφέροντα­ς πως θα διαρκέσει «για όσο χρειασθεί».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece