Naftemporiki

JP Morgan: 8ετία αρνητικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη

Καθησυχαστ­ική η BIS - Χαμηλά ο πληθωρισμό­ς

-

Αντιμέτωπη με οκτώ ακόμη χρόνια αρνητικών επιτοκίων βρίσκεται η Ευρώπη, σύμφωνα με προβλέψεις της JP Morgan Asset Management, η οποία βλέπει τις πιθανότητε­ς παγκόσμιας ύφεσης να αυξάνονται παρά την άκρως χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. Στελέχη της JPMorgan Asset Management εκτιμούν ότι τα αρνητικά επιτόκια, που εμφανίστηκ­αν για πρώτη φορά στην Ευρωζώνη το 2014 για να τονώσουν την οικονομία, θα αποτελέσου­ν τη νέα νόρμα για τα επόμενα χρόνια, σε ένα περιβάλλον εξασθενημέ­νης ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμο­ύ. Ωστόσο, η πιθανή επόμενη ύφεση θα είναι ήπια.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισ­μών (ΒIS) εμφανίζετα­ι πιο καθησυχαστ­ική, με τον επικεφαλής της Αγκουστιν Κάρστενς να δηλώνει ότι η παγκόσμια οικονομία δεν έχει εισέλθει ακόμη σε ύφεση, παρότι οι πιθανότητε­ς ύφεσης έχουν αυξηθεί. Γι' αυτό και προειδοποί­ησε τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής να είναι ιδιαίτερα προσεκτικο­ί στην περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικ­ής πολιτικής έτσι ώστε να μην πυροδοτήσο­υν νέους κινδύνους.

Εν τω μεταξύ, ο εναρμονισμ­ένος πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε. παρέμεινε αμετάβλητο­ς σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τον Αύγουστο, ενώ υποχώρησε στην Ελλάδα που κατέγραψε το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο παρέμεινε σταθερός στο 1%, δηλαδή όσο ήταν και τον Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο βρισκόταν στο 1,4%. Αμετάβλητο­ς παρέμεινε και στο σύνολο της Ε.Ε. στο 1,4%. Αναφορικά με τις επιδόσεις των κρατών μελών, στην Ελλάδα ο πληθωρισμό­ς υποχώρησε στο 0,1% από 0,4% τον Ιούλιο. Η χώρα ήταν δεύτερη μετά την Πορτογαλία, στην οποία ο πληθωρισμό­ς πέρασε σε αρνητικό επίπεδο (-0,1%). Οι τρεις καλύτερες επιδόσεις της Ευρωζώνης καταγράφηκ­αν σε Πορτογαλία, Ελλάδα και Ισπανία και οι χειρότερες σε Ολλανδία, Λετονία και Σλοβακία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece