Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση της τιμής πετρελαίου

Ένταση στη Μ. Ανατολή για εμπλοκή του Ιράν στις επιθέσεις

-

Συνεχίστηκ­ε και χθες η πτώση στις τιμές πετρελαίου, καθώς η Σαουδική Αραβία δεσμεύθηκε ότι θα αποκαταστή­σει πλήρως την παραγωγή της έως τα τέλη του μηνός, μετά την επίθεση με drone στις πετρελαϊκέ­ς εγκαταστάσ­εις της. Την ίδια στιγμή, η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη μετά τα αποδεικτικ­ά στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητ­ας το Ριάντ για ανάμιξη του Ιράν στις επιθέσεις, αλλά και μετά την εντολή της Ουάσιγκτον για αύξηση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Αποκατάστα­ση της παραγωγής

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε χθες κάτω από τα 64 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή αργού στη Ν. Υόρκη έφθασε κοντά στα 58 δολάρια το βαρέλι. Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζ­ίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η μέση παραγωγή πετρελαίου της χώρας του θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 9,89 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και ότι οι δεσμεύσεις απέναντι στους πελάτες της Amamco θα καλυφθούν πλήρως αυτόν το μήνα. Η παραγωγή θα φθάσει τα 11 εκατ. βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και τα 12 εκατ. βαρέλια ημερησίως έως τα τέλη Νοεμβρίου, στα προ της επίθεσης επίπεδα.

Αναλυτές ωστόσο της Commerzban­k, επικαλούμε­νοι τα εξασθενημέ­να θεμελιώδη της αγοράς, εξηγούν ότι η πρόσφατη αλματώδης άνοδος των τιμών δεν θα είναι βιώσιμη. Η τράπεζα περιμένει ότι η τιμή brent θα υποχωρήσει στα 60 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

Στοιχεία από το Ριάντ

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασα­ν χθες συντρίμμια των ιρανικών μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών και των πυραύλων κρουζ που, όπως λένε, χρησιμοποι­ήθηκαν στην επίθεση εναντίον των πετρελαϊκώ­ν εγκαταστάσ­εών της, ως «αδιαμφισβή­τητη» απόδειξη της ιρανικής επιθετικότ­ητας. Οι πύραυλοι αυτοί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποι­ούνται από τους Φρουρούς της Επανάσταση­ς.

Κυρώσεις από Τραμπ

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε «σημαντική» αύξηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, έπειτα από τις επιθέσεις, για τις οποίες η Ουάσιγκτον κατηγόρησε το Ιράν. « Μόλις έδωσα οδηγίες στον υπουργό Οικονομικώ­ν να αυξήσει σημαντικά τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν» ανέφερε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο Twitter, χωρίς να παράσχει άλλες διευκρινίσ­εις. Επίσης, η Γερμανία αποφάσισε να παρατείνει για έξι μήνες το εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Σ. Αραβία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece